Dostupni linkovi

Nepotizam je duboko ukorijenjen u svim sferama bh. društva, a javne institucije su najpogodnija mjesta za zapošljavanja rodbine, kumova i prijatelja. Analitičari se slažu da, zahvaljujući neprocesuiranju ovog vida korupcije, nepotizam i za građane postaje gotovo uobičajena pojava, a primjeri nepotizma najbolje su vidljivi po broju članova porodice i prijatelja najviših funkcionera vlasti jednog od bh. entiteta - Republike Srpske, koji su zaposleni u javnim institucijama.

Iako u RS vlada velika nezaposlenost, a radnici svakim danom ostaju bez posla, za rodbinu, kumove i prijatelje entiteskih moćnika nema krize - i uvijek se nađe neko upražnjeno mjesto, pa je tako zet člana Predjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Danilo Petrović, dugogodišnji savjetnik svom puncu. Sin ministra finansija BiH Nikole Špirića, Aleksandar, na mjestu je prvog sekretara bh. ambasade u Beogradu.

Duška Tegeltija, supruga entitetskog ministra finansija Zorana Tegeltije, pomoćnica je ministra trgovine i turizma u Vladi RS, a Dejan Majkić, sin zastupnice u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanke Majkić, pomoćnik je direktora Poreske uprave ovog entiteta. Ali spisak se tu ne zaustavlja jer se ovakvi primjeri mogu nabrajati u nedogled.

U Helsinškom odboru RS kažu da je ovakvih primjera mnogo, ne samo u vladajućim strankama nego i onima koje su u opoziciji.

„U bh. društvu oo je postala široko rasprostranjena i opšteprihvaćena praksa od najviših nivoa vlasti, dakle od Vijeća ministara, preko entitetskih tijela, kantonalnih, do opština gdje lokalni funkcioneri upošljavaju svoju najbližu rodbinu, pa čak i do nekih javnih institucija kao što su škole. Primjeri su bezbrojni“, ističe direktor Helsinškog odbora RS Branko Todorović.

U Centru za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije (ALAC, pri organizaciji Transparency International BiH) svake godine je sve više prijava na rad državnih organa, a najviše njih se odnosi na nepravilnosti i zloupotrebe pri zapošljavanju, neregularno sprovedene konkurse za prijem državnih službenika na svim nivoima vlasti i prijem zaposlenih u javna preduzeća. Ali, i pored toga, institucije koje bi trebale da procesuiraju ovakve stvari ne rade svoj posao, kaže portparolka Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić.

„Koliko god da postoji zakonski okvir koji bi trebalo da spriječava sukob interesa, postoje i institucije koje bi trebalo da primjenju ovakve zakone, opet njihova primjena nije na zavidnom nivou“, navodi Korajlić.

Korajlićeva dodaje da je ovakav način zapošljavanja, nažalost, postao potpuno prihvatljiv običnim građanima, koji unaprijed odustaju da se prijave na konkurse za posao u javnom sektoru:

„Ljudi već unaprijed odustaju kada hoće da apliciraju za neki posao s obzirom na to da nisu ničiji rođaci i da nemaju jake veze, pa čak i kad imate veze da uvijek postoji veza koja je jača od vaše.“

Ćutanje na bezakonje

Anketirani građani su svjesni da se do posla u javnom sektoru dolazi preko stranačke i rodbinske pripadnosti, ali sami nemaju hrabrosti da nešto poduzmu da to promijene.Direktor Helsinškog odbora RS Branko Todorović kaže da među građanima vlada letargija, te iz tog razloga ne postoji kritična masa koja bi promijenila stvari.

„Upravo živimo onako kako zaslužujemo i imamo vlast onakvu kakvu zaslužujemo. Dakle, mi ne zaslužujemo ništa bolju vlast od ove jer duboko ćutimo gledajući jedno sramno bezakonje koje se odvija pred našim očima“, ističe Todorović.

Nepotizam se uvukao duboko u vladajuće strukture, smatraju u Glavnom odboru PDP-a, koji je na sjednici, održanoj 18. maja, usvojio deklaraciju o borbi protiv nepotizma u institucijama i javnim preduzećima u RS, te napravio spisak najviših funkcionera vladajućeg SNSD-a koji su u institucijama i javnim preduzećima zaposlili svoje rođake, kumove i prijatelje. Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak smatra da je vrijeme da se stane ukraj ovakvom načinu ponašnja jer su građani izgubili povjerenje u institucije i u političare.

„Sve više smatramo da samo onaj ko je u vladajućoj stranci, u SNSD-u, ili blizak njima može da ima pravo na zaposlenje, na liječenje, na formiranje porodice i na sve one druge stvari koje čine normalan život.“

Sa druge strane, predsjednik Narodne skupštine RS i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojčić, čije se ime takođe nalazi na PDP-ovom spisku jer je njegova supruga Sanja pomoćnica ministra finansija u Vladi RS, optužio je upravo Glavni odbor PDP-a za nepotizam.

„Bilo bi dobro da su u deklaraciju, ili kako su nazvali taj dokument, pošteni PDP-ovci uključili i podatke o svojim suprugama koje su zaposlene i pokrile su potpuno bankarski sektor“, kazao je on.

Javni sektor je očigledno postao privatni sektor političke oligarhije i poligon za uhljebljavanje članova uže i šire porodice, koji na državnim jaslama lagodno žive uz redovna i ne tako mala primanja. I dok je običnim građanima nemoguće doći do bilo kakavog posla, ovakvo nemoralno i bahato ponašanje političkih elita se i dalje toleriše i smatra kao normalno. A sve dok je tako, državna kasa će biti krava muzara za mali krug pohlepnih ljudi.
  • 16x9 Image

    Gojko Veselinović

    Radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH Radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. je dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG