Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: U Hongkongu uhapšen katolički kardinal; Aktivista pravi bazu škola u Rusiji koje koriste decu za podršku ratu


Premijer Crne Gore Dritan Abazović u manastiru Ostrog gde se sastao s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, 12. maj 2022.
Premijer Crne Gore Dritan Abazović u manastiru Ostrog gde se sastao s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, 12. maj 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Kosovo apliciralo za članstvo u Savetu Evrope – Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Grvala rekla je posle podnošenja zahteva za članstvo u Savet Evrope da Kosova otvara novo poglavlje.

SPC i dalje ćuti o odluci Vaseljenske patrijaršije da prizna Ohridsku arhiepiskopiju – Srpska pravoslavna crkva ne oglašava se ni tri dana otkako je Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije odlučio da Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju prizna za kanonsku crkvu. Na taj način i dalje ostaje otvoren 45 godina star spor između Srpske i Makedonske pravoslavne crkve. Ipak, analitičari smatraju da su obe strane za korak bliže dogovoru.

Pogledajte video Abazović s Porfirijem u manastiru. Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je posle sastanka sa srpskim patrijarhom Porfirijem u manastiru Ostrog kod Danilovgrada da se crnogorska vlada nada da će "staviti tačku" na temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Dojave o bombama testiraju sajber bezbednost Srbije – Ni nakon desetina dojava o bombama koje su stigle elektronskom poštom, vlasti u Srbiji ne saopštavaju detalje ko je odgovaran. U međuvremenu, IT stručnjaci upozoravaju na mnogobrojne propuste u sajber kulturi u Srbiji, kao i na ograničene kapacitete države u borbi protiv ove vrste kriminala.

Udruženja i opozicija ustali protiv uskraćivanja pobačaja u Hrvatskoj – Dugotrajno otezanje sa odlukom zdravstvenih vlasti o prekidu trudnoće trudnice u šestom mesecu, čiji fetus ima ozbiljno oštećenje mozga, diglo je na noge velik deo hrvatske javnosti.

U Inflacija – kada cene rastu, rastu, rastu... pročitajte slikovito objašnjenje kako je došlo do inflacije u BiH ali i svetu.

Rat u Ukrajini

Navijači 'specijalne operacije' Moskve u Republici Srpskoj – Mediji u Republici Srpskoj, posebno oni koji se finansiraju javnim novcem, nemaju jasne osude ruske agresije na Ukrajinu. Najčešći termini koji se koriste u izveštavanju su "sukob u Ukrajini", "ukrajinska kriza" ili se u vestima i dalje koristi termin "specijalna vojna operacija" koji koristi Kremlj. Izvori informacija su najviše ruske agencije, a u izveštavanju preovladava ruski narativ o dešavanjima u Ukrajini.

Ruski aktivista sastavlja bazu škola koje koriste decu u proratnim demonstracijama – Bivši koordinator organizacije zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koristi Telegram za prikupljanje i objavljivanje informacija o školama i nastavnicima za koje kaže da teraju decu da učestvuju u demonstracijama podrške ratu Rusije u Ukrajini.

Pogledajte foto galeriju kako se na fasadama beogradskih zgrada odvija 'rat grafita' zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Svet

Uhapšen katolički kardinal zbog zakona o bezbednosti u Hongkongu – Hapšenje penzionisanog nadbiskupa Hongkonga kao i drugih čelnika organizacije pravne pomoći koja je pod istragom zbog navodnog kršenja kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti, ukazuje na nastavak erozije prava u ovoj bivšoj britanskoj koloniji, pišu svetski mediji.

Za kraj nudimo odgovor na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete da pronađete i na Facebook stranici – Zašto je Meksiko najopasnija zemlja za novinare?

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedeljka ujutru,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG