Dostupni linkovi

Izdisaj elementarne nepogode u Hrvatskoj


Ladislav Tomičić
Ladislav Tomičić
Dnevnik za Radio Slobodna Evropa vodio Ladislav Tomičić, kolumnista riječkog Novog lista.

Subota 3. prosinca - predizborna šutnja
Hrvatska je u danu predizborne šutnje, iza nas je kampanja, nikad kraća i nikad
lišenija sadržaja. Opet su nam obećane korjenite promjene. Od nas se traži znoj i traže se suze. Nije tako loše, prije se tražila i krv. Osam dugih godina pod HDZ-om sjelo nam je kao šaka na oko. Država je devastirana. Vladajući HDZ - Hrvatska demokratska zajednica - od sutra više neće biti vladajući. Državu preuzima savez stranaka lijevog centra - Kukuriku koalicija. Sve što o njihovim namjerama možemo nazrijeti jest da nas čeka četiri godine makijavelističke ekonomije. Puno toga će valjati prodati da bi se namirili dugovi koje iza sebe ostavlja Vlada Ive Sanadera, odnosno njegove nasljednice Jadranke Kosor. U kampanji nismo imali vremena slušati predizborne programe, jer predizborno nadmetanje svodilo se uglavnom na opću hajku na HDZ, a ključnu ulogu imao je Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. U najosjetljivijem trenutku otvorio je istragu protiv stranke i njezinih istaknutih dužnosnika. Po mom sudu, Bajić se otvoreno svrstao na stranu izglednog pobjednika, sve u cilju da za sebe osigura još jedan mandat. Pravda bi morala biti slijepa i za politiku. U Hrvatskoj je politika slijepa i za pravdu.

Nedjelja 4. prosinca - izbori
Rezultati izlaznih anketa očekivano prognoziraju uvjerljivu pobjedu oporbe. U stožeru HDZ-a cjelovečernji očaj, a u Muzeju suvremene umjetnosti gdje rezultate dočekuje buduća vlast okupilo se pola Zagreba. Kraj dana nije ponudio iznenađenje. Kukuriku koalicija osvojila je natpolovičnu većinu u parlamentu.
Predizborni poster HDZ-a
Predizborni poster HDZ-a
HDZ-u se sad valja spremiti za unutarstranačke obračune, a prvi ispit za pobjedničku koaliciju podjela je plijena. Na političkoj sceni Hrvatske pojavio se još jedan respektabilan igrač - Hrvatski laburisti - stranka rada. Osvojili su šest zastupničkih mandata. Najveći gubitnik izbora je Hrvatska seljačka stranka, koja je godinama parazitirala u koaliciji sa HDZ-om. Mandat za seljake na ovim izborima osvojio je predsjednik stranke Josip Friščić. Da je Stjepan Radić znao tko će ga naslijediti ne bi čekao Punišu Račića. Obavio bi to sam. Premijerka Jadranka Kosor nije čestitala izbornom pobjedniku. Izdisaj je to elementarne nepogode koja je osam godina harala Hrvatskom.

Ponedjeljak 5.prosinca - postizborna depresija
Stranka koja se proteklih godina kompromitirala u mjeri da je sve češće nazivaju zločinačkom organizacijom napokon je kažnjena. Za one koji nisu pratili hrvatske prilike valja napomenuti tek da je HDZ u prošlosti financirao svoje predizborne kampanje crnim fondovima, novcem izvučenim iz javnih poduzeća. Bivši predsjednik ove stranke Ivo Sanader u pritvoru je pod optužbom da je kriminalac i lopuža. HDZ je kažnjen, ali u Hrvatskoj nema one euforije kakvu smo osjetili nakon smjene vlasti 2000. godine. Ovo je trebao biti dan nove nade, ali čemu se nadati kad izborne pobjednike na javnoj televiziji prima milijun puta kompromitirana Hloverka Novak Srzić? Čemu se nadati kad glavnu riječ u medijima još uvijek ima izdavač Ninoslav Pavić, čovjek koji je uništio medijsku scenu i po općem sudu u novinarstvo uveo princip sofisticiranog reketa? Budući premijer Zoran Milanović relativna je nepoznanica, ali malo tko vjeruje da će imati volje i snage suočiti se sa problemom okupiranih medija. Bez slobodnih medija, uvjeren sam, nema niti demokratskog društva. Sve se promijenilo da bi sve ostalo isto. Što se nade tiče, ostaje nam samo nadati se da je ovaj zaključak pogrešan.

Utorak 6. prosinca - Sanaderov poučak
Pravna država donijela je odluku da se bivši premijer Ivo Sanader može braniti sa slobode. Kažu da više ne može utjecati na svjedoke, a ne boje se niti da će ponovo
Hrvatsku je stigla jedna stara kletva: Dabogda živio u zanimljiva vremena.

pobjeći iz države. U vrijeme dok je trajala predizborna kampanja navodno je mogao utjecati na svjedoke i navodno je postojala opasnost da će još jednom zbrisati. Suđenje mu se, polako ali sigurno, pretvara u farsu. Iskazi svjedoka objavljuju se u Pavićevom Jutarnjem listu prije nego svjedoci dođu pred suca. Očigledno mi je da informacije cure iz Državnog odvjetništva. Opći je dojam da je Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić do grla u politici i medijima. Potvrdio mi je to i visoki policijski dužnosnik na odlasku, ali što napraviti s informacijom koju ne možeš objaviti. Isti policijski dužnosnik potanko me informira o policijskoj obradi afere Kamensko. Tekstilni div Kamensko uništen je zbog vrijednog zemljišta na kojem se nalazi, a u slučaj je duboko involviran i spomenuti izdavač Ninoslav Pavić. Policija je od Glavnog državnog odvjetnika tražila da otvori istragu, ali Bajić to ne želi. Ako otvori istragu valja mu pritvoriti Pavića, a tko će mu onda objavljivati informacije iz istrage i bez propitivanja demonizirati selektirane mete? Hrvatsku je stigla jedna stara kletva: Dabogda živio u zanimljiva vremena.

Srijeda 7. prosinca - Miševi bježe s broda
Pobjednička koalicija sastanči, a u HDZ-u miševi napuštaju brod. Odvjetnik Vladimir Gredelj otkazao im je punomoć. Stranka je pod istragom zbog crnih fondova, a sprema joj se i unutarstranački obračun. Sirovi lički kadar Darko Milinović vjeruje da bi mogao biti novi predsjednik HDZ-a, a njegova ambicija sudarila se s ambicijom aktualne predsjednice Jadranka Kosor. Po svemu sudeći,
Vladimir Šeks i Jadranka Kosor nakon izbornih rezultata, 4. prosinac 2011.
Vladimir Šeks i Jadranka Kosor nakon izbornih rezultata, 4. prosinac 2011.
presudnu ulogu opet će odigrati Vladimir Šeks, politički lukavac kojeg mnogi smatraju tumorom hrvatske politike. Za njega se već godinama ne bez osnove tvrdi da pod kontrolom ima pravosuđe. Neupitno je da je HDZ u ovom trenutku potreban političkoj sceni. U slučaju da se ova stranka raspadne, njezino mjesto lako bi mogla zauzeti kakva stranka krajnje desnice, a s novim valom nacionalizma Hrvatska se nema snage suočiti. Kad bi me pitali tko bi bio dobar za novog predsjednika HDZ-a, odgovorio bih: Svaki umjeren demokršćanski političar čiji otac i majka nisu bili gladni i željni svega dok su ga pravili.

Četvrtak 8. prosinca - Novi list
Na naslovnoj stranici Večernjeg lista danas je - Novi list, novine za koje radim. Pred našim vratima zaigrala je mečka. Novine je kupio Albert Faggiani, vlasnik Glasa Istre. Prodala mu ih je Zagrebačka banka, koja ih je uzela od Roberta Ježića kao zalog za vraćanje kredita. Zagrebačka banka Faggianu je dala kredit da bi naplatila kredit koji je dala Ježiću. Zanimljivo, zar ne? Robert Ježić bio je igrač Ive Sanadera, a Faggian je vrlo blizak sa vladajućim istarskom političarem Ivanom Jakovčićem. U zadnji tren Faggianu je novine pokušala oteti grupa riječkih poduzetnika, koje je okupio SDP-ov političar Slavko Linić. Zamalo im je to uspjelo, ali onda se pod pritiskom Večernjeg lista umiješao nepoznat netko - čitaj novoizabrani premijer Zoran Milanović - pa je priča propala. Novine ostaju u vlasništvu Alberta Faggiana. Uspijevate li pratiti ovo s Novim listom? Ako vam ništa nije jasno - to je znak da živite u uređenijoj zemlji od Hrvatske. Ako vam je sve jasno - primite moje saučešće, jer po svemu sudeći imate životnog iskustva sa državama u kojima je sloboda medija svedena na slobodu vlasnika medija da rade što politika hoće.

Petak 9. prosinca - pristupni ugovor
Danas smo u Briselu potpisali pristupni ugovor sa Europskom unijom. Otvaram prozor i gledam odakle će poteći med mlijeko. Vani je sivo, hladno zagrebačko
Pred izborom da ili ne za Europsku uniju svaki put se osjetim kao da me pitaju želim li da me magarac udari kopitom u lice ili da mi zmija popije oko.

jutro. Još jedan povijesni dan za Hrvatsku. Balkan producira više povijesti nego što je može podnijeti, rekao je svojevremeno Winston Churchill. Pitam se kako će Hrvatska podnijeti Europsku uniju i kako će Unija podnositi Hrvatsku. Gledam europske političare, našeg predsjednika i premijerku kako se smiješe i nikako se ne mogu oteti dojmu da još dugo, dugo prosječan hrvatski građanin neće imati nikakvog razloga za zadovoljstvo ovom integracijom. Opet, ako ostanemo po strani istrunut ćemo kao zaboravljena tikva u dnu bašte. Pred izborom da ili ne za Europsku uniju svaki put se osjetim kao da me pitaju želim li da me magarac udari kopitom u lice ili da mi zmija popije oko. I napokon, za kraj, jedna lijepa vijest: USKOK je danas podnio optužnicu protiv Hrvatske demokratske zajednice.
XS
SM
MD
LG