Dostupni linkovi

Hrvatska vlast je izgubila legitimitet


Zdenko Duka
Dnevnik za Radio Slobodna Evropa vodio Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Subota, 28. kolovoza
Subota je dan kad se ima što pročitati i u novinama, nekoliko je političkih priloga, a malo je reći samo to da je u Hrvatskoj zanimljivo. Nažalost - prezanimljivo je. Vlada je proteklih dana ponudila rebalans proračuna koji je već u prvih šest mjeseci dosegnuo deficit od osam milijardi kuna. Svi su očekivali rez rashoda za koju milijardu, ali ne! Vlada još i povećava rashode – nekoliko stotina dodatnih milijuna za poljoprivredu jer je Hrvatska seljačka stranka glavni HDZ-ov partner u vlasti. Sada je planirani deficit proračuna za 2010. 14 milijardi kuna, znači ministar financija Šuker bi nas jesenas mogao usrećiti s još dvije milijarde debelo okamaćenih eura novih zaduženja. Jer, još malo pa će izbori.
OK, proračun se nešto i rasteretio – Branimir Glavaš, pravomoćno osuđen zbog ratnog zločina a u bijegu u Bosni i Hercegovini, od ovog mjeseca neće više dobivati saborsku plaću. Ali, sljedeće će godine moći u privilegiranu političku mirovinu.
Policija istražuje crni fond HDZ-a - najavljuje naslovnica Jutarnjeg lista. Dakle, Fimi-Medija, čija je vlasnica Nevenka Jurak uhapšena, bila je velika višemilijunska praonica novca iz državnih poduzeća u HDZ. Pretpostavlja se da je za sve tajne crnog fonda znalo nekoliko ljudi, novac je valjda išao i stranci i pojedincima. Vlasnici ogromne Sanaderove imovine uglavnom su bili njegov otac, i još su punac i punica.

Nedjelja, 29. kolovoza
Pozvan sam da sredinom rujna u Beču sudjelujem u panel raspravi SEEMO-a, medijske organizacije za jugoistočnu Europu, na temu uloge medija u konfliktima i ratu. Sa mnom će na tu temu raspravljati kolege iz Srbije, BiH, Slovenije, Vojvodine i Cipra. Razmišljam što
Srbijanska ratna propaganda bila je gora ali su se hrvatski huškači i mrzitelji iznimno srčano branili. Puni su ih udžbenici o (ne)etičkom novinarstvu. Zamislite to – intervjuirati logoraše o tome kako im je dobro u logoru!
reći i počinjem pisati. Pripremam se i čitajući odlične tekstove Drage Hedla i Tomislava Klauškog iz jednog prošlogodišnjeg broja našeg HND-ovog „Novinara“ o temi medijskog laganja za domovinu, huškanju i mržnji. Jedan beogradski kolega rekao mi je da je vrlo lako moguće da Tužiteljstvo za ratne zločine u Srbiji svoje istrage uskoro završi podizanjem dviju optužnica zbog ratnog huškanja. Srbijanska ratna propaganda bila je gora ali su se hrvatski huškači i mrzitelji iznimno srčano branili. Puni su ih udžbenici o (ne)etičkom novinarstvu. Zamislite to – intervjuirati logoraše o tome kako im je dobro u logoru! Zbog općeg nezamjeranja mnogi od njih rade još uvijek prevažne uredničke i novinarske poslove. Još uvijek različitim medijskim reketarima mogu sjajno poslužiti.

Ponedjeljak, 30. kolovoza
U novinarskom društvu imamo prvi sastanak radne grupe za izmjenu Zakona o medijima. Želimo osigurati značajan utjecaj novinara na postavljanje i razrješenje glavnih urednika. Kako za provedbu sadašnjeg Zakona nitko nije zadužen i nitko odgovoran, odredbu Zakona o makar savjetodavnom mišljenju novinara i urednika o glavnim urednicima nema tko provesti. Zahtijevat ćemo da 55 posto novinara i urednika, ili u najgorem slučaju 65 posto, može u tajnom glasanju osujetiti postavljanje ili razješenje glavnog urednika medija. Hoćemo zaustaviti proces da vlasnici postavljaju glavne urednike koje novinari baš ne žele pa to dodatno produbljuje sukobe i dodatno šteti našem novinarstvu.

Utorak, 31. kolovoza
Intervjuirao sam za Novi list ekonomista dr. Žarka Primorca. Unatoč svemu, Hrvatska ima perspektive. Ima potencijale, obraz
Kao što su do prije mjeseca dana vladini političari bajali da će Hrvatska završiti pregovore još ove godine, tako sada bajaju da će to biti u prvoj polovici sljedeće. A njemački vicekancelar Westerwelle je prije nekoliko dana u Zagrebu rekao da se nada da će to biti sljedeće godine. On se, dakle nada, i to ne govori slučajno.
ovane ljude, ugodna je za život, ima more, turizam. Nema puno zemalja koje imaju tako skladan odnos površine, prirodnih bogatstava, broja stanovnika, geografskog položaja. To kaže Primorac. Ali smo taoci nesposobnosti i pohlepe onih koji vladaju – to kažem ja. Pri kraju intervjua kod Primorca dolazi Mato Crkvenac, ministar financija u bivšoj Račanovoj Vladi. Nada se da će izbori već na proljeće. Nužan je legitimitet vlasti, a ova ju je vlast izgubila. Vrijeme curi a nova Vlada – ma tko da je formira – mora vladati.

Srijeda, 1. rujna
Morao sam nažalost otkazati poziv da u Ljubljani onog tamo sljedećeg petka sudjelujem u razgovorima koje REKOM, Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima organizira s novinarima. Jer, istog dana dolazi u Zagreb Viviane Reading, potpredsjednica Europske komisije, zadužena za pravosuđe pa ona želi i da se u Hrvatskom novinarskom društvu susretne s novinarima. Pravosuđe i (anti)korupcija ključni su za primanje Hrvatske u EU. Kao što su do prije mjeseca dana vladini političari bajali da će Hrvatska završiti pregovore još ove godine, tako sada bajaju da će to biti u prvoj polovici sljedeće. A njemački vicekancelar Westerwelle je prije nekoliko dana u Zagrebu rekao da se nada da će to biti sljedeće godine. On se, dakle nada, i to ne govori slučajno.

Četvrtak, 2. rujna
Radim nekoliko sitnijih poslova u Novinarskom društvu ali i ispunjavam dvije ankete o slobodi medija. Pa se pitam kako na osnovi tako vrlo općenitih pitanja, koja su očito ista za cijeli svijet, anketari mogu stratificirati podatke i dodijeliti Hrvatskoj, recimo, 74. mjesto u svijetu.

Petak, 3. rujna

Hrvatsko novinarsko društvo slavi ove godine 100 godina postojanja. Zato smo se jutros sastali da finaliziramo izlazak monografije o 100 godina Društva i 100 godina novinarstva u Hrvatskoj. Kada je 18. prosinca 1910. u Zagrebu osnivao Novinarsko društvo, Milan Grlović je rekao da je jedna dužnost „političko osvještenje i kulturno unapređenje naroda“, a da štampa „uzmogne vršiti svoju uzvišenu misiju u narodu ona mora biti neodvisna, poštena i ugledna“. Drugi zadatak kojeg je Grlović tada spomenuo je potreba da Društvo osigura dostojnu egzistenciju novinara i pravednu nagradu za novinarski rad. Svašta se u ovih 100 godina promijenilo, ili – ipak - nije ništa?
XS
SM
MD
LG