Dostupni linkovi

Montenegro torta


Sandra Rmuš-Gegović
Sandra Rmuš-Gegović

Dnevnik za Radio Slobodna Evropa vodila Sandra Rmuš-Gegović, novinarka TV IN iz Podgorice

Subota, 25. jul

Snimanje. Put preko zaliva, trajektom. Nema guzve. Marina Zelenika. Brodic i obilazak zaliva po na znam koji put. Rt Ostro, Mamula, Plava spilja, manastir Vavedenja Presvete Bogorodice, Uvala Dobrec. Na ostrvu s manastirom prvi put nailazim na zakljucana vrata. Oduvijek imam potrebu da sva svestena lica zaista odisu duhovnoscu, imaju miran pogled razumijevanja, blagi osmijeh i mudrost koja razoruzava. Ovdje je nekad bio brat Goran, i bilo je priblizno tako.Vise nije. Ostar, autoritativan pogled zene provirio je iza otskrinutih vrata. Previse privatnih detalja svjedoci vise o prisutnosti covjeka koji se pokusava prilagoditi izolaciji i uslovima ostrva na 40 stupnjeva, nego o bilo kakvom pokusaju prizivanja Boga.
Dobrec je uvala gdje vec godinama dolazim do morskih jezeva, jaja, corbe od kamena i morskih lovackih prica.
Hobotnica s povrcem ispod saca natjecala se s pastom s jezevima za naklonost nasih osjetila,u hladovini sumarka, gdje je zavijorila prva Plava zastavica na nekoj plazi u Crnoj Gori.

Nedjelja, 26. jul

Ajkule su potopljene! Neki putevi vise ne vode u Rim!
Mucnina. Tajac. Praznina,nakon poraza od Nijemaca i nase silne zelje da tribine u Rimu crveno odjekuju ...na bazenu voda pjeni, hajde Crna Goro kreni..., u borbi za medalju na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu.
Nijemci su primijenili neku vrstu okultne taktike-napravili su MONTENEGRO tortu i svaki njihov igrac pojeo je jednog igraca iz naseg tima. Pretpostavljamo i ko je pojeo naseg selektora, ali ono sto se sigurno zna je da je nas duh,ovog puta, ostao porobljen.
Kazu da su neki autobusima iz CG krenuli za Rim i negdje oko Trsta culi za poraz. I stali. I sta? Okrenuli se? Vratili? Ne! Po vrelini ljetnjeg dana nastavili su prema Rimu. Kao s dobrog maturalca, iz autobusa se culo....ne tuguj nocas,gore glavu,sad kad smo jedno ja i ti,ne brisi s lica suzu plavu, Crna Goro ljubavi.....

Ponedjeljak, 27. jul

Trazim pricu za priloge i emisije. Nekad dolaze same. Zove Ljilja, Sandra, moras to snimiti.....vozili smo od Virpazara prema Rijeci Crnojevica starim putem……
Tabla Cukovici. Nista znacajno, nista poznato, ni po cemu se ne izdvaja od bilo kojeg naseg sela.....ali bistra plava povrsina vode, suncobrani, lezaljke, navode na misao o bogatom Crmnicaninu koji je napravio svoj bazen - neka selo vidi da ja mogu.
U potrazi za kozjim sirom ipak zastajemo. Nasmijeseni mjestani nude da sjednemo...popijemo...pojedemo,odmorimo,rashladimo se....u njihovom bazenu,u njihovim kucama.jer,bazen su sagradili ONI,ne jedan covjek...kozji sir ima bivsi pomorac na kojeg su svi ponosni, jer ga prodaje nasim hotelima na moru..i mlinovi su sacuvani,kuce se ne zakljucavaju,rucate u kuci u kojoj se zateknete u to doba....
Zelim ici u Cukovice i reci Dobar dan,kao u filmu Cudo u Milanu,kada djecak,sav razdragan kaze zaposlenom covjeku u zurbi «dobar dan« ,a on ga pogleda i procijedi »sta je, treba li ti nesto !? »Djecak je, i dalje razdragan, rekao. ne, ja sam vam rekao «dobar dan, jer Vam zelim DOBAR dan »
Dobar dan! Dobar dan! Dobar dan!

Utorak, 28. jul

Radni sastanak ekipe u « Milki »u Becicima.Trazenje gostiju,dogovori,rasporedivanje ekipa.Kod kuce,Mirja i Maxim na linexu,jogurtu i dvopeku.Trbusni virus.Na srecu,kazu da ovaj traje samo 2-3 dana.Ako je tako,najgore je proslo,a ne smijem zaboraviti,na srecu,Budva ove godine ima vode,za sada..

Srijeda, 29.jul

Gost, mladi beogradski glumac Ivan Bosiljcic. Djevojke su na bazenu uzdisale, on mlad, zgodan, ambiciozan, ugodan, jedan od onih zaista pozeljnih gostiju. Djevojke ga dozivljavaju kao utjelovljenje mladog plemenitog pilota kojeg je glumio u seriji Ranjeni orao. Jos se stolica nije ohladila i sijeda zena o kojoj mozete misliti stosta, mozete govoriti stosta, ona i dalje cesto govori ono sto mnogi nisu u stanju formulirati. Voljeli je ili ne, ona putuje, radi, druzi se, uziva u onom od cega su mnogi odustali. Isidora Bjelica. Dakle, Isidorine zenske strane, casopis za hrabre i pametne zene....kaze da nije tabloid. Sve sam to procitala u pripremi emisije, i jos stosta….
Razgovor je bio brz, lak ,pun britkih misli...poziva nas na zurku na bazene Splendida. Propusnica je zlato-bilo kakav detalj-zlatna nit, lepeza, burma koju ce muskarci vratiti na ruku zbog zurke, pa opet krisom skinuti……ja dodajem i “odsjaj u zlatnom oku” i sirok osmijeh, zlatan zub……I kraj je…

Četvrtak, 30. jul

"Rasprava" je ugledala svjetla noci.
Prva ovogodisnja oremijera Budva grad teatra, koprodukcija sa JDP, pokrece pitanje od pocetka svijeta .Ko vara? Muskarci ili zene? Ko je prvi? U experimentu se na pozornici u bijelom pojavljuju 4 nevina, neiskusna bica i krece igra. Prepoznavanje sebe, prepoznavanje njega, zaljubljivanje u ljubav, poigravanje i prevara. I pozornica u ogledalima, i publika koja se ogleda i postaje glavni akter predstave, i potpuno je jasno,….varamo svi!

Petak, 31. jul

Svjetski dan dojenja.
Prema istrazivanjima, samo 1 posto zena na svijetu zaista ne moze dojiti. Ponekad imam osjecaj da su bas sve te zene u Crnoj Gori, jer vam se cak i doktorice cude ako priustite svom djetetu i sebi to zadovoljstvo.
Preporucujem svima! Potrudila sam se da Mirja ne zamislja i ne crta bebe s flasicom u ustima, nego u maminom narucju. Mogu vam reci da ne ispadamo lose na tim crtezima. Naravno, i Maxim, tata, je uvijek na njima. On s kratkom, ja s dugom kosom, a ona s kikicama, kao Pipi!
Dojenje? Da! Svakako!
XS
SM
MD
LG