Dostupni linkovi

Neuništivi duh Mostaraca


Nada Dalipagić

Dnevnik za Radio Slobodna Evropa vodila Nada Dalipagić, odvjetnica iz Mostara


Subota, 21.studenog 2009.godine
Mostar - davno nazvan gradom svjetlosti, umjetnika – slikara i književnika, danas je obilježio prvu godišnjicu smrti istaknutog mostarskog umjetnika, akademskog slikara i pjesnika Vladimira Vlade Puljića.
U klubu „Aleksa“ okupili su se poštovatelji velikog mostarskog pjesnika, slikara i aforiste Vlade Puljića, koji je još za života postao ljudska i likovna legenda, pjesnik najtananijih lirskih osjećanja i kreator mostarskog vrckavog humora . Govoreći o pjesniku, publicist Zlatko Serdarević je rekao da je otišla prelijepa duša iz koje je tekla prostodušna umilnost i otvorenost prema drugom i drugačijem, a tom prigodom je predstavio izložbu dokumentarne građe i Puljićevih likovnih djela.

Nedjelja, 22.studenog 2009.godine
Nestvaran, prelijep dan u Mostaru – pravi proljetni dan na kraju mjeseca studenog. Sunce je zagrlilo vedre šetače, razdraganu dječicu, ljude koji vani i nigdje ne žureći u živom razgovoru s prijateljima sjede pred prepunim kafićima i restoranima.
Ništa danas ne ukazuje na to da je Mostar 413 dana bez gradonačelnika, da je u tijeku štrajk vatrogasaca, djelatnika Gradske uprave, da su štrajk najavili djelatnici Javnog komunalnog poduzeća „Komos“, zbog neusvajanja gradskog proračuna i da grad grca u problemima.
Valja iskoristiti ovaj dar božji – blagonaklono podneblje, vedri i neuništivi duh žitelja ovoga grada i sutra se uhvatiti u koštac s problemima i nedaćama.

Ponedjeljak 23.studenog 2009.godine
U Galeriji kraljice Katarine Kosača održan je koncert Gudačkog kvarteta Simfonijskog orkestra Mostar, a povodom 250.godina glazbe slavnog austrijskog skladatelja Josepha Haydna. Kvartet je nastupio u sastavu – Vasilij Buzmakov (violina) , Elina Gvozdić (violončelo) , Snježana Marijanović (violina) i Darko Nikolić ( viola ) .
Oduševljena publika pozdravila je izvođenje tri ( sedmi,deseti i šesnaesti) Haydnova gudačka kvarteta.

Utorak 24.studenog 2009.godine
Danas je u Mostaru, u organizaciji Udruženja „Žena BiH “ predstavljena Globalna kampanja 16.dana aktivizma protiv obiteljskog nasilja. Kampanja će se provesti od 25.studenog do 10.prosinca 2009.godine pod nazivom „Posveti se – Djeluj- Zahtjevaj : Možemo zaustaviti nasilje protiv žena“. Radi se o kampanji međunarodne razine u koju je uključeno četrdesetak nevladinih organizacija u BiH.
Smisao kampanje je suzbijanje nasilja nad ženama i potreba financiranja sigurnih kuća u BiH jer je njihovo stanje izuzetno loše.

Srijeda 25.studenog 2009.godine
Danas je službeno dan državnosti Bosne i Hercegovine, te je neradni dan u državnim institucijama, ali je isti dan obilježen kao praznik samo u jednom dijelu BiH. Ovakva situacija ukazuje na hitnost donošenja Zakona o praznicima za cijelu BiH.
U Mostaru je predstavljen časopis za turizam i kulturu življenja – Turizam BIH, koji su zajednički pokrenuli udruga Stećak i Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Riječ je o specijaliziranom časopisu čiji je prvi broj tiskan na 164 stranice luksuznog papira s mnoštvom fotografija koje pokazuju sve turističke i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, te da naša zemlja ima netaknutu prirodu i ekološki očuvan prostor, a uz to složenu i zanimljivu mješavinu povijesti, kulture i gastronomije.

Četvrtak 26.studenog 2009.godine
U tijeku je priprema novog sporazuma o ukidanju dobrovoljnosti pri izdržavanju kazne zatvora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Sporazumom o izdržavanju kazne u drugoj državi između BiH i Hrvatske, biti će određeno da će se odluke iz jedne države automatski primjenjivati u drugoj, a na način da će se osuđenici odmah upućivati na izdržavanje kazne u državi u kojoj se zateknu.
Naime, prijedlogom ovog sporazuma predviđeno je da će počinitelji djela klasičnog kriminala ići u zatvor automatski nakon pravomoćnosti presude, kao i oni koji su osuđeni za mito i korupciju, dok će države same odlučivati hoće li provesti izrečene sankcije u drugoj državi ako je riječ o vojnim djelima ili djelima koji bi se mogli okarakterizirati kao politički.

Petak 27.studenog 2009.godine
Usprkos činjenici da je Mostar jedini grad u BiH koji više od godinu dana nema gradonačelnika, radnici komunalnih poduzeća su počeli postavljati ukrasne lampice, kako bi grad, pred nadolazeće blagdane, učinili ljepšim.
Organiziranog dočeka Nove godine neće biti jer Grad nema sredstava u proračunu, niti je isti usvojen.
Ostaje nada da će građani Mostara, poznati po svom vedrom duhu, napraviti šale i na ovu tešku situaciju i da će u svojoj osobnoj organizaciji dočekati Novu 2010 godinu s nadom da će im ona donijeti više dobroga nego što je bilo u protekloj godini.
XS
SM
MD
LG