Dostupni linkovi

Možda za ovu zemlju ima nade


Milkica Milojević

Dnevnik za Radio Slobodna Evropa vodila Milkica Milojević, novinarka iz Banjaluke


Subota, 7. novembar
Vijest dana – kiša! Prva jača kiša potopila je u Višegradu puteve, kuće, gradski vodovod. Dječica drhture od zime i vlage, dok njihovi roditlji dvoze čamcima vodu za piće.
Poplava i u bijeljinskim i zvornčkim naseljima pored Drine. U Han Pijesku nema rijeke, ali ima poplave. Pod vodom podrumi i polja. I u Trebinju kiša napravila zulum: opalo lišće zatvorilo šahtove i eto zla! Od rata do danas, vladali su ovim gradovima i socijaldemokrati i nacionalisti i narodnjaci, ali se ništa promijenilo nije. Bar kad je u pitanju kiša, koja ih svake godine iznenadi, usred jeseni!
Daleko od poplava, u glamuroznom zdanju Vlade Republike Srpske, predstavnici medija potpisali ugovor sa vlašću. Dobili svi zajedno, pet miliona maraka. Niko nije odbio poklon. Stegla kriza. Sila Boga ne moli! Premijer Dodik, reče, da zauzvrat ne traži ništa. Živi bili pa vidjeli!

Nedjelja, 7. novembar
Vraćaju se bh radnici iz Azerbejdžana. Otišli u pečalbu, preko oglasa, bez valjanih viza, da zarade koru hljeba, ili kruha, što u domovini ne mogu. Radili na crno, oduzeti im pasoši, plate nisu dobili, neki čak tvrde da su ih njihovi zemljaci, kojisu ih odveli tamo, tukli i tjerali da rade po 15 sati na dan. Sve je to vidio ovlašteni predstavnik BiH, generalni konzul Brane Pećanac, bivši visokopozicionirani policajac. Otišao, vidio i poručio: pazite kud i s kim idete, dragi građani BiH. U prevodu, sami ste sebi krivi. I tačka. Nevladine organizacije od Bakua do Sarajeva vape: to je trgovina ljudima, organizovani kriminal. Kažu, država mora da zaštiti svoje građane. Ali, koga je briga šta kažu nevladine organizacije! One ne vladaju.

Ponedjeljak, 9. novembar
Ratni veterani koji su zbog starosti, ili bolesti, penzionisani, dobili nova rješenja. Smanjene im penzije. Još jedno poniženje, za čestite momke, koji su se, pre mnogo godina, odazvali pozivu koji se ne odbija. Da brane domovinu! Naivno su verovali da domovina zna kud je pošla i šta joj je cilj. U Gradiški penzioneri uplatili drva, ali ih nisu dobili. Mjesecima su odvajali od usta, naivno su vjerujući, da se neće smrzavati, ako uredno plaćaju rate za ogrev.

Utorak, 10. novembar
Čelnici Fonda PIO objašnjavaju da je smanjenje penzija skroz pravedna stvar. Iza tih izjava, računica. Posudili su od Rezervnog penzijskog fonda, koji još nije osnovan, 30 miliona maraka za isplatu penzija, po zakonu koji nije usvojen. Zafalilo im para, pa uzeli one koje se dirati ne smiju. One od privatizacije. Sad to moraju vraćati.
Hvata me jeza. Penzioni fond je pred kolapsom. Mizerne penzije od 160 evra, u proseku, jedini su siguran prihod u ovoj nesigurnoj zemlji. Spas od gladi za mnoge porodice!

Srijeda, 11 novembar
Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske, osuđena za ratne zločine, došla u goste - u Vladu Republike Srpske! Primio je premijer i u maniru dobrog domaćina, zadržao je na konaku u jednom od vladinih apartmana. Kao u svojoj kući!
Nastavak bizarne slike iz Beograda, kada je Milorad Dodik, ponosno stao pred kamere držeći se za ruku hašku osuđenicu.
Očigledno, nije zaboravio ko mu je povjerio prvi mandat za sastav Vlade, davne 1998. Sad, koliko će ta opereta koštati Republiku Srpsku i njene građane, druga je stvar. Bojim se, mnogo više od cijene leta vladinog aviona, kojim je Plavšićeva doputovala iz Švedske!
Novinari su se, čekajući Palvšićevu, uzalud smrzavali pred zgradom Vlade. Nisam bila tamo. Posjetila sam nezaposlenog ratnog invalida koji se, sa bolesnom suprugom i četvoro zlatne djece, smrzava u kući bez prozora.

Četvrtak, 12 novembar
Boško Čeko, glavni revizor javnog sektora Republike Srpske, nakon neprospavane noći odlučio je – neće dati ostavku! Iako su prijetili njegovoj porodici i njegovim saradnicima, poručivali mu da će mu revizija doći glave, čestiti profesionalac ne odustaje. Spreman je da i ubuduće, jasno kaže ko krade narodne pare, a ko namješta tendere za kumove, svastike i partijske sponzore.
Možda za ovu zemlju ipak ima nade!

Petak, 13 novembar
Petak trinaesti, kraj radne nedjelje u kojoj je propao još jedan pokušaj da bh političari da sjednu za sto i dogovore o budućnosti zemlje. U ovoj nedjelji najavljeno je poskupljenje struje. Dvanaest porodica poginulih boraca, dobilo je ključeve jednosobnih stanova. Ostali čekaju. Obnovljeno je 27 kuća povratnika u Kotor Varoš. Ostali čekaju.
Prošlo je 14 godina od završetka rata, a hiljade ljudi, koji su zbog tog rata postali beskućnici dočekalo je još jednu zimu u šupama i kolektivnim centrima.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG