Dostupni linkovi

Srpski i hrvatski nacionalisti pod stresom


Jugoslav Ćosić
Jugoslav Ćosić

Dnevnik za Radio Slobodna Evropa vodio novinar i urednik iz Beograda Jugoslav Ćosić


Protekla nedelja režirala je drugi deo noćne more koja već neko vreme srpske i hrvatske nacionaliste drži pod teškim stresom.

Počelo je, da podsetim, sa izjavom novog hrvatskog predsednika da bi Hrvatska mogla povući tužbu pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, protiv Srbije.

Nisu se zbog ove izjave zagrcnuli samo hrvatski nacionalisti već i srpski. I jedni i drugi povlačenje tužbe vide kao zabadanje noža u leđa.

A onda je u ovoj nedelji stigao još teži udarac. Ovaj put pre svega za srpske nacionaliste ali i za hrvatske. Novi srpski Patrijarh Irinej, u jednom danu, na jednoj konferenciji za novinare, izjavio je najpre: da SPC pozdravlja dolazak Pape, da podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju i najzad da su Crkva i država jedno ali da svako treba da radi svoj posao.

U nacionalističkom hard koru zavladao je muk. Ove reči primljene su kao udarac maljem u glavu. To je otprilike kao kad bi ste nekom rekli da mu se zapalio auto. Ali da se ne brine mnogo za auto jer mu je izgorela i kuća pošto je auto bio u garaži. I na kraju ga utešite tako da se ne sekira mnogo za kuću i da je mnogo važnije da on nije bio unutra. Jer inače mogao je izgoreti kao njegovi roditelji.

Pošto se sad i crkva izjasnila za Evropsku uniju ostalo je još samo da se izjasne DSS i Vojislav Koštunica, čiji ljubimac vladika Amfilohije nije imao sreće sa apostolskim žrebom. Valjda zato građanin Koštunica nije viđen u Sabornoj crkvi, na ustoličenju novog patrijarha.

Iako ga poslednjih meseci u javnosti viđamo malo češće nego generala Mladića, predsednik DSS-a ukazao nam se ovih dana odjednom , kao Gospa, sa porukom da je država pred slomom i da je vreme za nove izbore. Prethodno je inicirao peticiju za raspisivanje referenduma o ulasku u NATO iako u ovom trenutku ama baš nikome iz države i aktuelne vlasti NATO nije na pameti.

SUDBINA IZBORA MANJE ILI VIŠE LOŠE OPCIJE

Čini se da DSS traži put da se nekako vrati u politički fokus. Ali, ako je moguće, bez zamornih tema poput standarda, ekonomije, socijalnog života, već samo ovih uzvišenih kakve su Ustav i NATO, bez putovanja po Srbiji, bez baktanja sa odvratnim medijima. Sve u svemu ako može iz kancelarije u Braće Jugovića.

Izbore traži i predsednik Nove Srbije, Velimir Ilić. Nekolicina od njegovih bliskih saradnika je ili u pritvorskim hostelima ili ima nedostatak dokaza. Neke istrage se vrte oko Veljinih vrata, pa nekako izgleda da je predsednik Nove Srbije procenio da je, uprkos tome što ga štiti poslanički imunitet, krajnje vreme da se vrati na vlast.

Nema sumnje da je Bezbednosno informativna agencija bila oslonac Visokom savetu sudstva u opštem izboru sudija. Očigledano je, prema proceni eksperata, da su njene informacije koršćene i da je bilo protivustavnih radnji.

Naša građanska sudbina je da nekako uvek biramo između više i manje loše opcije. U ovom slučaju, između bedno kukavičkog i koruptivnog sudstva ili možda malo boljeg, ali izabranog na toliko sporan način da nam presedne svaki napredak.

Naravno da svi znamo da je u sudstvu nešto ozbiljno moralo da se menja. I naravno da je svako normalan podržao opšti izbor, šta god sudije o tome mislile.

Ali, onda, kad smo saznali ko je izabran, videli smo da su neke od sudija koji su izabrane, učestvovale u izbornim krađama, da su neki predsednici sudova napredovali iako iz njihovih sudova nije prošao veliki broj sudija, da je jedan od junaka BIA, da na opšti izbor ozbiljne primedbe ima Venecijanska komisija, itd,itd. Sve u svemu, nema izuzetaka, ništa u ne može od početka do kraja jasno i čisto, mora nešto da nam presedne.

DEBAKL VAKCINISANJA I NEODGOVORNI NAROD


Srbija je raskinula ugovor u isporuci vakcina protiv novog gripa sa kompanijom Novartis. Nezavisno od rasprava koje su otvorene u vezi sa svetskom zdravstvenom organizacijom, Srbija je pokazala da neuobičajenim talentom za kratko vreme na malom prostoru može da napravi toliko grešaka, nemarnosti i pogrešnih poteza o kojim drugi mogu samo da sanjaju. Najpre je medju poslednjima naručila vakcine, onda je u medjuvremenu sama država organizovala antikampanju oličenu u rečima ministra zdravlja da će oni koji ne žele da prime vakcinu morati da potpišu da ne žele, ali da će morati da potpišu i oni koji hoće da prime vakcinu. Svi su se odmah upitali zašto i to je odmah, sa pravom, pročitano kao: na svoju odgovornost. E kad je stiglo 900.000 od 3 miliona naručenih vakcina, naravno sa zakašnjenjem, kada je prvi talas već prošao, građani ali i ogromna većina lekara odlučili su da vakcinu ignorišu.

Primilo je tek nešto više od 100 000. Uvređena država raskinula je ugovor i naravno za totalni debakl vakcinisanja optužila je neodgovorni narod.

Odmah posle virusa AH1N1, Srbiju je zahvatio virus štrajkova. Neku su autentični i socijalni a u nekima se sa kilometar vidi politika.

Štrajkači su zaustavili saobraćaj na nekoliko magistralnih puteva a u jednom trenutku i na pruzi Beograd-Bar iako pruga ima status vojnog objekta. Vlada je donela uredbu o zabrani blokada puteva i železnica, i u jednom slučaju angažovala policiju ali je ministar policije štrajkačima rekao: niko ne sme da vas bije. Kao onomad jednom bivši predsednik SPS-a. Tako je sad teško razumeti šta zapravo država poručuje.

Osim ministra: Rasime spasi me, nijedan drugi ministar nije se za sad otisnuo medju štrajkače. A za neke će biti potreban akcioni plan da ih pronadjemo.

Novinarki Brankici Stanković dodeljene su ove nedelje dve nagrade a nešto ranije i policijska zaštita. Kriminalcima među navijačima, kojima se bavila u poslednjem serijalu insajdera, nije dodeljeno ništa a posebno pritvor, iako neki imaju i po dvadest krivičnih prijava. U pritviru su završili tek poneki od njih koji su Brankici javno pretili.

Sve to, naravno, u vezi je sa temom reforme pravosuđa, za koje su pomenuti do sada bili nedodirljivi.

Slika Srbije nije ipak toliko depresivna koliko bi se moglo zaključiti iz ovog teksta. Ima dakle i dobrih vesti a ne stižu samo iz Crkve.

Počela je primena novog zakona o saobraćaju pa ima nade da se smanji broj nesreća, sačuva više života i uvede red u vozačko divljaštvo.

Stižu naravno i prvi rekordi. Velimir B. iz Novog Sada uspeo je u jedniom danu da izgubi 18 poena i vozačku dozvolu. Vozio je neregistrovan golf, vozio je uprkos zabrani upravljanja motornim vozilom koja mu je upisana u vozačku dozvolu. Policija ga je isključila iz saobraćaja ali ga je isto veče ponovo uhvatila kako opet vozi.
XS
SM
MD
LG