Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Totalni turizam


Jelena Pavičević, avgust 2010
Dnevnik za Radio Slobodna Evropa vodila Jelena Pavičević, PR menadžer Montenegrostars Hotel Group iz Budve

Subota, 07. avgust
Na današnji dan, gotovo da nema slobodnog mjesta na crnogorskom primorju. Najveće interesovanje vlada za hotele i to one najluksuznije, kojih imamo samo nekoliko: tri rizorta, Splendid, Maestral i Avalu , kao i nekoliko luksuznih, malih butik hotela, poput Astorije, Vardara, Vile Duomo i Forza Mare... Ostali hoteli su, iako solidni, ipak su sa četiri ili manje zvjezdica.
Ne čudi činjenica zašto su svi hoteli prebukirani, uprkos krizi i uzdržanim prognozama. Obzirom na interesovanje koje vlada u ovom dijelu sezone, tih 13 % smještajnih kapaciteta u Crnoj Gori, koji se odnosi na hotele, zapravo i nije teško popuniti.
Već nekoliko poslednjih godina, svi pokazatelji govore da bi pet-šest ili čak i 10 velikih rizorta u Crnoj Gori, da ih ima, bilo popunjeno u julu i avgustu. Ali i ne samo to. Njihovo postojanje bi stvorilo potpuno drugačiju sliku Crne Gore.

Već nekoliko poslednjih godina, svi pokazatelji govore da bi pet-šest ili čak i 10 velikih rizorta u Crnoj Gori, da ih ima, bilo popunjeno u julu i avgustu. Ali i ne samo to. Njihovo postojanje bi stvorilo potpuno drugačiju sliku Crne Gore. Osim što bi sigurno, imali više turista u hotelima tokom sezone, koji bi značajno povećali prihode od turizma, osjetili bi i druge blagodeti.
Velike agencije i tur-operatori uvrstili bi nas u ponudu i tokom cijele godine, što sada ne mogu, jer nekoliko velikih hotela na jednoj destinaciji, nije operativno za velike agencije . Šta bi se još desilo? Intenzivirale bi se stare i otvorile nove avio- konekcije, pa bi i low cost avio kompanije imale intersa da uzmu učešće, a cijena avio prevoza, bi neminovno, postala pristupačnija. Postojanje većeg broja rizorta bi zatim, u marketinškom smislu, djelovalo sinergetski u promociji Crne Gore, kao destinacije. Rizorti bi, takođe, privukli veći broj kvalitetnog kadra, koji bi sa raznih strana svijeta, vođen profesionalnim prihvatanjem izazova, došao u Crnu Goru da radi i živi, pa bi nam i taj efekat unio još više nove energije, razmišljanja i različitosti....Zahvaljujući tom kadru, vjerovatno bi i naš kadar dobijao na kvalitetu, jer bi razmjena iskustava bila intenzivnija, a osjećaj konkurencije, podsticajniji. Na kraju, svaki od rizorta, doprinio bi sređivanju infrastrukture, jer bi se uz svaki pojedinačno, uradio dio puta, riješio odvoz smeća, uredile zelene površine, prečistile vode, pomoglo lokalnoj zajednici i naravno, podsticao održivi razvoj.
U najboljem slučaju, na to ćemo čekati još dvije-tri godine, ali...vrijedit će sigurno.

Nedjelja, 08. avgust
Jutros je hrvatski Jutarnji list, objavio tekst Tomislava Krasneca, pod naslovom ’’Crna Gora novi turistički div’’. Ovaj specijalni izvještaj na šest strana, najčitanija je vijest na istoimenom portalu. Autor teksta zaključuje: ’’ Ovo je totalni turizam, rade sve živo da privuku strani kapital. Za razliku od nas ’’. Da, da.....Tomislav Krasnec nedvosmisleno poručuje da Hrvatska ne radi sve što treba da privuče strani kapital i da treba da se ugleda na Crnu Goru.
Većina ljudi u Crnoj Gori zna da se hrvatska obala ni veličinom, ni raznolikošću ne može uporediti sa crnogorskom obalom. Takođe znamo da Hrvatska ima mnogo dužu tradiciju u turizmu i da je mnogo prepoznatljivija turistička destinacija. Međutim, hrvatski građani vide i mnogo problema u razvoju hrvatskog turizma i žele da budu konstruktivni, da učestvuju u identifikovanju i rješavanju tih problema. Kako? Upravo ovakvim novinarskim pristupom, kakav je Krasnecov, jer može njihovoj državi da donese boljitak. Uporediti se i vidjeti svoje prednosti i svoje nedostatke, posmatrati druge i učiti od njih, makar to bila i mala i još uvijek nedovoljno razvijena Crna Gora.
Nadajmo se da će i crnogorski mediji početi da šalju svoje ekipe u istraživanje nekih barem bližih turističkih destinacija, na koje bi i mi, po mnogo čemu, mogli i trebali da se ugledamo.

Hotel Splendid
Ponedjeljak, 09. avgust
Danas smo, u prijepodnevnim satima, završili snimanje kratkog reklamnog spota, za hotel Splendid . Spot je snimila ekipa Kamelia filma iz Opatije, koja je predložila saradnju pod tako povoljnim uslovima, koje jednostavno nismo mogli da ne prihvatimo. Mirko, Zlatan i David, bili su oduševljeni našim gostoprimstvom, pa mi se čini da su , sa posebnim entuzijazmom, realizovali naše želje i zahtjeve, koji su u odnosu na predviđeni budžet, često bili i nerealni.
Iako je snimanje spota, stvar od zajedničkog značaja, ne mogu a da ne konstatujem da su moje kolege, po ko zna koji put, bile predusretljive, obzirom da je sezona u jeku i da imaju ’’pune ruke posla’’. Svi sektori su dali svoj doprinos, obezbjeđujući sve što je trebalo, od modela, koje smo za tu priliku izabrali iz redova zaposlenih ( jer za profesionalne modele, zaista nismo planirali budžet), do pripremanja raznih scena. Imala sam osjećaj sreće zbog kompanije u kojoj radim.
Korporativna solidarnost i kultura može biti prisutna i na našim prostorima.

Utorak, 10. avgust
Danas je u posjeti bio novinar Goran Đurić iz Republike Srpske, sa suprugom Draganom Đurić iz Centra za evropske integracije. Stigli su u Crnu Goru i hotel Splendid, kako bi pripremili informacije o hotelu, za potrebe Centra za evropske integracije, koji planira da u našem hotelu održava svoje skupove. Goran Đurić je iskoristio priliku da napravi reportažu, koju planira da objavi u nekom od medija u Republici Srpskoj.

Srijeda, 11. avgust

Završili smo predlog novog Upitnika, namjenjenog gostima hotela Splendid Conference & SPA Resort, kojeg, obzirom da smo potrošili zalihe starog, želimo da osvježimo i poboljšamo. Poslali smo ga na mišljenje ’’fokus grupi’’, sastavljenoj od kolega iz kompanije. Upitnik, kao sredstvo komunikacije sa gostima, potencirali smo prošle godine, što nam je omogućilo uvid u mnoge probleme, koje smo zahvaljujući upravo Upitnicima, otkrili i riješili. Moglo bi se pomisliti kako forma Upitnika, zapravo i nije neki problem, jer jednostavno može da se ’’ skine ’’ sa interneta. Međutim, mišljenja sam da svaka kompanija, treba Upitnik za korisnike svojih usluga, da kreira prema svojim potrebama i senzibilitetu, naravno, uvažavajući određene standarde.
Čini mi se da kao kompanija, počinjemo sve manje da razmišljamo ’’lično’’, a da gosta sve više stavljamo u fokus naše pažnje.
Hm......’’ Njegovo visočanstvo- Gost’’ ?! Ipak obezbjeđuje našu platu svakog mjeseca.


Četvrtak, 12. avgust
’’I dok su nas međunarodni mediji u svojim državama, uglavnom predstavljali kao perspektivnu destinaciju, prelijepu zemlju ili ozbiljnog konkurenta, te nam tako realno pomogli u izgradnji što boljeg imidža kod međunarodne javnosti, domaći mediji se nisu prepoznali kao partner u stvaranju dobrog imidža crnogorskog turizma kod domaće javnosti.

Porto Montenegro
Crnogorski mediji jesu kritikovali i izvještavali, ali mnogo toga ipak, nisu radili. Crnogorski mediji se nisu trudili da nas, u kontinuitetu, upoređuju sa nekim drugim turističkim zemljama, kako bi naš turizam realno pozicionirali u očima sopstvenog naroda, što bi nam, da je bila praksa, često jačalo moral i entuzijazam, jer bi smo znali da smo više dobri nego loši. Tako, u crnogorskom medijima, nismo imali prilike da često čujemo kako stoje stvari u turizmu Hrvatske, Slovenije, Turske ili npr. Malte, Kipra i nama sličnih država. Crnogorski mediji nisu istraživali probleme, kako bi javnost na njih gledala objektivno ili blagonaklono, pa tako npr. problematika zakupa Svetog Stefana nije prikazana javnosti na pravi i istiniti način, te su se Crnogorci, umjesto da razumiju mnoge okolnosti, od dobijanja dozvola do težine restauracije grada-hotela i podrže investitore, ’’naoštrili’’ na Aman Resorts, bez obzira što će ta kompanija značajno pojačati percepciju Crne Gore i završiti posao, koji će ipak, trajati narednih 50 do 100 godina. Crnogorski mediji uglavnom, nisu analizirali nisu upozoravali i nisu predlagali rješenja.
Sigurno je da kroz domaće medije treba da otkrivamo sopstvene mane i slabosti, kao i da nastojimo da stvari učinimo boljim. Međutim, da bi u tome bili konstruktivni,tj. da bi to imalo svrhu, moramo birati načine kojima ćemo eliminisati efekat zluradosti i kritizerstva, a podsticati osjećanje patriotizma i dobronamjernost prema društvu u kojem živimo i sa kojim živimo’’.
Ovo je zaključak teksta, čiji sam autor, objavljenog danas na naslovnoj strani uglednog portala Analitika ( www.portalanalitika.me). Tekst je, na moje zadovoljstvo, izazvao različite komentare.
Nadam se da ćemo jednog dana postati narod, čiji će svaki, ali baš svaki građanin, ujutro, kad se probudi pomisliti : ’’ Šta bih danas, osim za sebe, mogao korisno da uradim za svoje društvo’’, makar to bila počišćena okućnica ili osmjeh upućen turisti, koji je došao u Crnu Goru.

Petak, 13. avgust

Hotelijerstvo je jedna od onih djelatnosti u kojoj se zaposleni petkom ne raduju nastupajućem vikendu…..
Sutra ću prisustvovati koktelu povodom otvaranja novog dijela marine Porto Montenegro i završetka prvog stambeno poslovnog kompleksa Teuta.
Os sutra Porto Montenegro ima 183 veza u funkciji, a popunjenost u sezoni ne pada ispod 90 %.
Crna Gora je smanjila PDV na robu u marinama na 7 % i ukinula sve poreze na gorivo koje kupuju vlasnici jahti. Jedini uslov je da u roku od 24 h od punjenja rezervoara napuste zemlju. Uostalom, posle će se lako vratiti. Neke super jahte u Porto Montenegru mogu uštedjeti od 80.000 do 100.000 eura u jednom punjenju.Vjerovatno će to biti garant, da će se poslije sigurno, ponovo vraćati.
Srećno za Porto Montenegro.
Kroz ovu marinu mnogi će otkriti Crnu Goru.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG