Dostupni linkovi

Nacionalna sramota


Hrvoje Appelt
Hrvoje Appelt
Dnevnik za Radio Slobodna Evropa vodio Hrvoje Appelt, novinar iz Zagreba

Subota 1. siječanj
U novogodisnjoj noći zatvorili smo vrata neslavnoj 2010. godini. Ili, ako hoćete iskreno, zalupili joj vrata i zaželjeli da se više nikad ne ponovi. Što drugo reći nakon godine u kojoj je 30-ak visokih državnih dužnosnika (op.a. tek manji dio korupcijske hobotnice koja se posljednjih 20 godina raširila po Hrvatskoj) nakon godina nesmetanog pljačkanja državnog novca napokon završila u pritvoru čekajući suđenja. A kao kruna svega - bivši premijer nam je, bježeći od prespore hrvatske pravde, završio u austrijskom pritvoru!? Obzirom da kao novinar činjenice ne smijem 'gurati pod tepih', završavam s informacijom da su gospodinu koji nam je vodio državu samo dan nakon uhićenja pronašli tajni račun s 1,2 milijuna EURA nepoznatog porjekla... Istraga o porjeklu novca je u tijeku jer je premijerov tast policiji kazao da ne zna odakle račun na njegovo ime u jednoj austrijskoj banci …

Ukratko, NACIONALNA SRAMOTA bi najbolje mogla opisati ono s čim su se Hrvati morali prezentirati po svijetu posljednjih godinu dana. Zato je dobro da je prošla, jer ove godine vjerojatno nema puno onih koji žele okrenuti tu ružnu stranicu povjesti i započeti ispisivati bolju, ljepšu i sretniju budućnost.

Izdajnike i kradljivce nitko ne voli. Imaju sreću što u Hrvatskoj nema kazne rezanja ruke, što u nekim zemljama prakticiraju prema onima koje ulove u krađi.



Imena gospode s početka teksta doista ne treba isticati, njih će za (zlo)djela koja su radili vjerojatno osuditi društvo a stranci ih ionako neće pamtiti. Jer, pamte se veliki i hrabri, njima se čak i dižu spomenici. Izdajnike i kradljivce nitko ne voli. Imaju sreću što u Hrvatskoj nema kazne rezanja ruke, što u nekim zemljama prakticiraju prema onima koje ulove u krađi.

No, podsjećam da u Hrvatskoj ima i lijepih stvari - u svijetu rijetko koja država ima toliko ljepota koje kod nas možete vidjeti - divlju Liku i prekrasna Plitvička jezera, tajanstveni Kopački rit i nepregledna slavonska polja, grad slobode Dubrovnik, najsunčaniji otok Hvar i nezaboravne Kornate kao i tisuću drugih otoka, pogled s Velebita, Istrske tartufe i buržujske Brijune...

Dobro došli u zemlju čuda!

Nedjelja, 2. siječanj

Hrvatska policija otkrila je prisluškujući telefonski razgovor dvojice kriminalaca da jedna zločinačka skupina ima namjeru ubiti odvjetnika Antu Nobila te mu dodjelila zaštitu, objavio je tjednik Nacional.
Za one koji još nisu čuli, mi u Hrvatskoj imamo jednu posebnost - policijska pratnja sve je češća pojava u našem društvu. Prijetnje stižu sa svih strana, političarima, gospodarstvenicima, novinarima i
Dušan Miljuš
običnim građanima – u Hrvatskoj je zbog toga od 2008. godine do danas pod policijskom pratnjom živjelo desetak novinara i dvadesetak građana, najčešće zaštičenih svjedoka USKOK-a. Očito je pritisak na hrvatsko pravosuđe iz Europske unije, da se nakon sustavnog pljačkanja državnog novca, prijetnji i zastrašivanja građana i novinara počne "čistiti", unervozila sve one čiji milijuni eura leže na bankovnim računima širom svijeta.
Obzirom da sam i sam bio štićena osoba pune dvije godine, mogu kazati kako me razveselila vijest da su uhićene osumnjičene osobe za napad na legendarnog novinara crne kronike – Dušana Miljuša. Njega su prije tri godine bejzbol palicama pretukli zbog tekstova koje je pisao o organiziranom kriminalu, a nedugo zatim ubijen je i urednik Nacionala Ivo Pukanić. Letio je automobil u zrak i vlasniku EPH Ninoslavu Paviću...
Nisu ravnodušni ostali ni novinari; portal Dnevno.hr, MUP RH i ja ponudili smo nagradu iznosu od 350.000 kuna onome koji da podatak o naručiteljima i napadačima Miljuševog premlaćivanja. Bravo, policija! Na redu je pravosuđe, ono je ipak najviše zakazalo posljednjih godina.

Ponedjeljak, 3. siječanj
Večerašnja Latinica, najgledanija TV emisija na prostorima bivše Jugoslavije s naslovom "Mali i Veliki" zorno je prikazala kako funkcioniraju stvari u Hrvatskoj. Zakon nije prema svima jednak, postoje oni moćni kojima ni sudovi ništa ne mogu ali i nemoćni koje sudovi zatvaraju zbog stvari za koje nema dokaza. Iako ne spadam u kategoriju nemoćnih, moćniji v.d. urednici i ravnatelji HTV-a se svojski trude da mi onemoguće rad.
U svojoj misiji, iz samo njima poznatih razloga, krše i moja Ustavna prava na rad i slobodu govora. Prije otprilike mjeseca dana, naime, v.d. ravnatelj HTV-a Mislav Stipić zabranio mi je ulazak u zgradu bez obrazloženja, a sada njegovi poslušni podanici koji sustavno
Pismo prijetnje koje sam dobio
provode nezakonite i apsurdne odluke (250 otkaza podjeljelili su nedavno ljudima koji su godinama honorarčili na javnoj televiziji) istražuju jesam li možda bio potpisan na nekoj od Latinica koje sam uredio. Ako nisu znali, mogu im odgovoriti: za Latinicu radim pro bono i ponosan sam na to jer radim s ponajboljim hrvatskim novinarskim imenima.
Prva emisija koju sam uredio bila je "Projekt Hypo", a objavljena je prije nego što su tajkun Robert Ježić i bivši premijer Ivo Sanader završili u pritvoru. Emisija je bila vrlo gledana, a činjenice koje smo iznijeli u emisiji bile su one o kojima je hrvatsko pravosuđe godinama šutjelo! Danas se gotovo sve spomenute stvari u našoj emisiji istražuju, privode se sudionici tih događanja, prikupljaju se dokazi… analitičari procjenjuju obojici preko 10 godina zatvora.
Zatim je došla na red emisija s naslovom "Političari čistih ruku" i još neke ali su ih v.d.-i počeli cenzurirat (nisam uredio ni jednu cenzuriranu). Troje ljudi je dobilo otkaz, zbog stresa je jedna urednica završila u predinfarktnom stanju a meni su zabranili ulaz u zgradu.
Obratio sam se otvorenim pismom predsjedniku RH Ivi Josipoviću i premijerki Jadranki Kosor. Do danas nisu odgovorili ništa - jedino se njemačka javna televizija ARD zainteresirala za slučaj i došla snimiti prilog koji će biti objavljen u subotnjem Euromagazinu. Ako Vas zanima u kakvim uvjetima živi i radi novinar koji je dvije godine bio pod policijskom zaštitom, radi pro bono za javnu televiziju a od pondjeljka počinje objavljivati i na portalu Dnevno.hr, pogledajte.

Utorak, 4. siječanj
Dok je na Sljemenu trajala ženska utrka Svjetskog kupa pred 10.000 ljudi, 6.000 vjernih gledatelja došlo je u Ledenu dvoranu gledati hokejaše Medveščaka. Nakon niza poraza utakmicu protiv ljubljanske Olimpije napokon su završili pobjedom, i to uvjerljivo, 7:1. Kada se sjetim kako smo prije četiri godine
Hokej
Damir Gojanović, Dragutin Ljubić, Antonio Zujić
i još poneki entuzijast, nakon prerane smrti bivšeg predsjednika Ferde Spajića, preuzeli klub i između ključa u bravu ili europskog Medveščaka jednoglasno odlučili ovo drugo, sretan sam što je nakon dvadeset godina hokej ponovo sport broj 1 u gradu. 6.000 gledatelja po utakmici prosjek je kakav nemaju ni nogometaši Dinama, rukometaši Medveščaka ili košarkaši Cibone, a prošlogodišnje četvrto mjesto EBEL lige I borbenost oklopljenih hokejaša, čini se, formula je uspjeha koju su prepoznali vatreni navijači. Atmosfera je iz utakmice u utakmicu doista euforična, a brza igra i majstorije na ledu osigurale su punu dvoranu do kraja sezone. Svi jedva čekamo odigravanje četiri utakmice u zagrebačkoj Areni, a sve ljubitelje hokeja pozivam da dođu bodriti Medveščakovce od 21. do 28. siječnja. U sklopu utakmica održat će se premijerno i Red bull Crashed Ice natjecanje.

Srijeda, 5. siječanj
Nakon nekoliko godina krize na hrvatskom je tržištu ostalo još svega 879 tiskovina dok je broj web portala narastao na 300. U Hrvatskoj je prošle godine ugašeno ukupno 69 tiskovina dok je istovremeno pokrenuto više od stotinu novih internetskih portala. Informacija je to koja govori u prilog činjenici da tiskano novinarstvo malo po malo gubi bitku s elektroničkim medijima. Svjetski je to trend koji, čni se, ne zaobilazi ni našu zemlju, objavili su mediji. Gotovo alarmantno zvuči podatak Udruženja novinskih izdavač pri HGK da su od 2004. do danas prestale izlaziti ukupno 262 tiskovine, najviše mjesečnika. Na tržištu ih je sada ostalo još svega 879. Istovremeno je Agencija za elektroniče medije objavila da je broj web portala narastao na 300. Na žalost, nigdje se ne spominju imena novinara koji su posljednje dvije godine dobili otkaze. Prema pričama iz struke, broj je prešao 500!

Četvrtak 6. siječanj
Iako Janice Kostelić nema na Svjetskom skijaškom kupu koje se tradicionalno već sedmu godinu zaredom održava na Sljemenu, hrvatsku Snježnu kraljicu i ove godine došlo je pogledati 20.000 ljudi. Ivica Kostelić je po treći puta osvojio srebrnu medalju, a veselje u "Zlatnom" i

U recesijskoj godini građni se sve više pitaju zašto odlaze milijuni kuna koji se utroše za dva dana skijanja na Sljemenskoj stazi kada se za iste novce mogu sagraditi dvije do tri opremljene sportske dvorane u kojima bi stasali novi naraštaji sportaša.

"Platinastom" šatoru, u koje se ulazak plaća i do 9000 kuna, trajalo je dugo u noć. Raskošni zagrebački Svjetski kup, s najvećim nagradnim fondom kojeg radi bogatih novčanih nagrada ne propuštaju ni oni ozlijeđni skijaši, međtim, ima i drugu stranu priče. U recesijskoj godini građni se sve više pitaju zašto odlaze milijuni kuna koji se utroše za dva dana skijanja na Sljemenskoj stazi kada se za iste novce mogu sagraditi dvije do tri opremljene sportske dvorane u kojima bi stasali novi naraštaji sportaša.
25 milijuna godišnje koji se potroše za dva dana zimske zabave doista se s razlogom u ova teška vremena može nazvati bahatošću gradonačelnika Milana Bandića, pogotovo kada se zna da tvrtka njegova rođaka, Tigra, uređuje sljemenske staze. Ista tvrtka, na drugoj strani Medvednice, već mjesecima gradi mlin koji je navodno kupio gradonačlnikov tjelohranitelj, samo dva mjeseca prije nego što je izmjenom prostornog plana Grada Zagreba zelena zona Parka prirode postala - građevinska. Iako smo u Latinici objavili iskaz svjedokinje koja tvrde da je zemlju kupovao Bandić hrvatske istražitelje ne zanima je li u tom slučaju bilo zlouporabe položaje. To i ne čudi, jer neki od policijskih šefova pratili su Snježnu kraljicu iz "Platinastog" šatora do dugo u noć.

Petak, 7. siječnja
Prekrasan sunčan dan kojim završavam ovaj dnevnik u grad je izvukao sve one koji su se zaželjeli šetnje po lijepom vremenu. Pijuckaju se kave, pršte ideje, a jedna od njih me posebno razveselila.
Nakon što smo (HK Medveščak) otvorili privatno klizalište kraj diskoteke Saloon na Tuškancu, gdje mlade i starije učimo prvim koracima na ledu, nazvala me jedna mama i zatražila za pomoć u otvaranju još jednog. Oskudica termina ledenih ploha u Zagrebu je konstanta, no očito će u sljedećih par godina klizački sportovi osvojiti cijelu Hrvatsku.
Nakon prošlogodišnje uspješnice u Dubrovniku, naime, gdje sam s hokejašem Veljkom Žibretom naučio klizati preko 500 osnovnoškolaca, javlja mi se sve više ljudi koji žele otvoriti privatna klizališta.
To smo si mi u Medveščaku, prema Strategiji razvoja hokeja i klizačkog sporta u Hrvatskoj, I zacrtali kao cilj u sljedećih pet godina. Kruna uspjeha bit će organizacija Regionalne lige, koju će moći igrati djeca od Vukovara do Dubrovnika, te osnivanje Hrvatsko-kanadskog hokejaškog poola, na čijem čelu želimo jedino Joe Sakicha – donedavnog kapetana kanadske reprezentacije hrvatskog porjekla.
XS
SM
MD
LG