Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iluzija o Hrvatskoj kao obećanoj zemlji


Drago Hedl
Dnevnik za Radio Slobodna Evropa vodio Drago Hedl, novinar iz Osijeka, višestruko nagrađivan međunarodnim priznanjima za istrazivačko novinarstvo. Bio je dugogodšinji dopisnik našeg radija iz Slavonije

Subota, 26. lipnja
Nije baš lijepo kada dnevnik kojeg vodite morate početi viješću o smrti. Tom Gotovac koji je danas umro u Zagrebu, preveliko je ime da bi ove subote, 26. svibnja, njegov odlazak ostao nezabilježen. Gotovac si je još za života osigurao mjesto u povijesti kao jedan od najvećih konceptualnih umjetnika, performera i režisera avangardnog filma u Hrvatskoj.

Mnogi ga nisu razumjeli, sablažnjavajući se nad njegovim performansama, poput onog kada je gol, prošetao zagrebačkom Ilicom. Nešto slično, početkom
Jedan novinar Vjesnika, očajan zbog onoga što se događa s nekoć vrlo čitanim i prilično uglednim listom, rekao je kako je nedavno, u samo jednom broju, Vjesnik objavio čak 15 fotografija premijerke Jadranke Kosor.
osamdesetih prošlog stoljeća učinio je i u Osijeku, pa se odmah sastao partijski komitet i oštro osudio antisocijalističke pojave. Ni u društvu koje se voli nazivati demokratskim, Gotovac nije prolazio bolje: umro je u bijedi, a sjetili u ga se samo kada mu je trebalo isključiti plin i struju.

Nedjelja, 27. lipnja
Nedjelja je, uživa se u posljednjem danu vikenda koji traje već deveti dan. Zahvaljujući činjenici da su u jednom tjednu bila savršeno raspoređena dva državna praznika, uspjela su se spojiti dva vikenda i pretvoriti u mali godišnji odmor. Nedjeljne novine pune šarenih vijesti, kriza se ni ne spominje i da premijerka Jadranka Kosor, prilikom posjete Dječjem domu u Nazorovoj, gdje je dijelila voće, sokove, i slatkiše nije spomenula sindikate, referendum i Zakon o radu, ne bismo ni znali da živimo u zemlji u kojoj je građanima voda došla do grla.

Sada odjednom u rebalans proračuna morat će se ići zbog troškova referenduma, pa će dakle, kaže premijerka, nekome valjati uzeti da bi se našlo stotinjak milijuna kuna, koliko će koštati referendum. Ako je stanje uistinu takvo da se zbog troška referenduma mora u rebalans, to je najgora izjava koju su hrvatski građani čuli u posljednjih 20 godina, od stjecanja neovisnosti.

Ponedjeljak, 28. lipnja
Sve do popodneva nije se znalo hoće li sutra izaći dnevni list Vjesnik, koji porezne obveznike mjesečno stoji oko tri milijuna kuna. Tiskara je zaprijetila selektivnim štrajkom, najavivši kako više neće tiskati novine koje su u silnim dugovima, a nitko ne pokazuje volju da ih pokrije.

Jedan novinar Vjesnika, očajan zbog onoga što se događa s nekoć vrlo čitanim i prilično uglednim listom, rekao je kako je nedavno, u samo jednom broju, Vjesnik objavio čak 15 fotografija premijerke Jadranke Kosor. Oni koji čitaju samo Vjesnik, misle da žive u najboljem od svih svjetova. Možda Vlada tako stvara iluziju da građani vjeruju kako je Hrvatska obećana zemlja. I donekle je u pravu: Jednom malom sloju, jednakom otprilike broju prodanih primjeraka Vjesnika, Hrvatske jest raj na zemlji.

Utorak, 29. lipnja
Vrijeme u kojem živimo, puno je apsurda. Predsjednik Ivo Josipović danas je posjetio povratničke srpske obitelji u Islamu Grčkom, selu u kojem su prije rata većinom živjeli Srbi, da bi vidio kako žive, s kakvim se problemima suočavaju i što još priječi povratak onih koji se žele vratiti.
Snežana Malović i Ivan Šimonović


Istodobno, u Beogradu je hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović sa svojom srbijanskom kolegicom Snežanom Malović potpisao sporazum o međusobnom izručenju optuženih i osuđenih za organizirani kriminal i korupciju, pa će tako Zagreb Beogradu i Beograd Zagrebu ubuduće međusobno slati one koji se nipošto nisu željeli vratiti onamo gdje ih traže.

Onima, pak, koji se žele vratiti, a nisu ogrezli ni u kakav kriminal, na put se stavljaju stotine birokratskih prepreka kako da im se taj povratak onemogući.

Srijeda, 30. lipnja
Na dan kada Hrvatska napokon otvorila i posljednja tri poglavlja u mukotrpnim pregovorima za ulazak u Europsku Uniju, među kojima i ono možda najkompliciranije – o pravosuđu – oglasio se odvjetnik Branimira Glavaš, Veljko Miljević da bi obznanio kako je njegov klijent spreman vratiti se u Hrvatsku. Glavaš je prošle godine nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku, ali je dan prije izricanja presude, pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo također ima.

O Glavaševoj sudbini odlučivao je Vrhovni sud i uskoro bi trebao objaviti pravomoćnu presudu, a Glavaš je najavio da je pod određenim uvjetima, bude li presuda poštena, voljan vratiti se u Hrvatsku.

Iz Bruxellesa su poručili Hrvatskoj da će do zatvaranja poglavlja o pravosuđu, pažljivo motriti, među ostalim, i sposobnost Hrvatske da objektivno sudi u
Od granice Slovenije s Hrvatskom vozim se posve novom dionicom autoceste, Pluska-Ponikve-Hrastje, koju je prije dva dana otvorio slovenski premijer Borut Pahor. Eee, gdje bi nam bio kraj da je ta autocesta bila otvorena prije 30-40 godina...
procesima za ratne zločine.

Četvrtak, 1. srpnja
Premijerka Jadranka Kosor danas slavi 57. rođendan i godinu dana kako je iz ruku njenog nekadašnjeg šefa, Ive Sanadera, došla na čelo Vlade i vladajuće Hrvatske demokratske zajednice. U Hrvatskoj ne vladaju običaji kao u Australiji, da premijerka zatraži potvrdu mandata ako ga nije dobila na izborima. Daleko je Australija, kao u onom davnom filmu Soje Jovanović iz 1969.

Ni na godišnjicu misterioznog odlaska Ive Sanadera s vlasti ne znaju se razlozi zbog kojih je to učinio, a mediji danas nagađaju je li mu presudila Europska Unija ili njemačka kancelarka. Čuje se međutim da je kupio stan u New Yorku, gdje kažu, četvorni metar stoji od 10 do 17 tisuća dolara. A živjeti se može i jeftinije i skromnije. Bivši Sanaderov potpredsjednik, Damir Polančec, već mjesecima stanuje besplatno, a zagrebačkom zatvoru Remetinec, gdje mu je pansion osiguran do 25. kolovoza.

Petak, 2. srpnja
Putujem u Trst gdje je danas sastanak žirija za dodjelu novinarske nagrade Srednjoeuropske inicijative nekom od ponajboljih kolega koji su na ovim turobnim prostorima širili okvire medijskih sloboda.

Od granice Slovenije s Hrvatskom vozim se posve novom, dvadesetak kilometara dugom dionicom autoceste, Pluska-Ponikve-Hrastje, koju je prije dva dana otvorio slovenski premijer Borut Pahor.

Eee, gdje bi nam bio kraj da je ta autocesta bila otvorena prije 30-40 godina, u bivšoj državi kada smo tom trasom putovali u Trst i na sitno švercali farmerice, najlon košulje i svjetleće gondole koje su ponosno blještale na našim crno-bijelim televizorima.
XS
SM
MD
LG