Dostupni linkovi

Nemiri neće stati, čeka se ostavka Vlade


Denis Latin
Denis Latin
Dnevnik za Radio Slobodna Evropa vodio Denis Latin, novinar iz Zagreba

Subota

Ovu subotu u Zagrebu su obilježile protuvladine demonstracije koje su završile i u krvi. Zagreb je jednostavno proključao kao nikad dosad. Nasilje i govor mržnje koji je drečao s braniteljskog skupa pokazao je da Kosoričina vlada broji zadnje dane. Mediji pod vladinom kontrolom u kojoj prednjači ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko natječu se u što težem kvalificiranju demonstranata koji su pokušali probiti policijsku barikadu pred Markovim trgom. Istodobno, izbjegava se jasna i nedvosmislena osuda govora mržnje prema Srbima koji je ponovno počeo dominirati tzv. braniteljskim mitinzima. Većina medija takav skup ocjenjuje
Prava je istina da je Kosoričina vlada kormumpirana, da štiti kriminal i da je Hrvatsku dovela na rub katastrofe.
dostojanstvenim što definitivno ukazuje da je kontrolirana od vlade koja je braniteljsku populaciju izdašno nagrađivala i potkupljivala punih osam godina. Time se skreće pozornost s opravdanosti bunta protiv vlade: prava je istina da je Kosoričina vlada kormumpirana, da štiti kriminal i da je Hrvatsku dovela na rub katastrofe. Više od 80 milijardi kuna pojela je Sanaderova korupcijska hobotnica iz budžeta poreznih obveznika.
Korupcija je bila temelj osmogodišnje vladavine HDZ-a. Vrijeme je da
odu i odgovaraju za učinjeno - to je poruka koju im šalju građani Hrvatske na ovim prosvjedima. No vlada to još uvijek ne razumije.

Nedjelja

Večeras smo imali ozbiljan prekid u radu interneta. Odmah to povezujem s fejsbukom i prosvjedima čiji su začeci bili upravo na ovoj društvenoj mreži. Kada me odspoje od interneta imam dojam kao da su mi odsjekli ruke i noge. Posljednjih nekoliko godina aktualna vlada čini sve kako bi nametnula cenzuru u većini medija. "FERAL" I "101" namjerno su ugašeni, izdavači dnevnih novina ušli su u nevjerojatne financijske aranžmane s vladajućim Sanaderom, pa se stoga većina novina pretvorila u reklamne letke Todorićeva trgovačkog carstva. Komercijalne televizije su u strahu od gubitka i propasti ušle u dealove s vladom i opozicijom - pa im vijesti sve više izgledaju kao rasprodaja iluzija o postojanju vjerodostojnog novinarstva. Javni servis već je odavno hadezeovska bratija u dogovoru s lošom opozicijom - totalno pacificizirala i ekonomski uništila. Ostao je jedino internet, portali i fejsbuk - kao posljednja oaza slobode. 2014. internet će biti dominantan medij u svijetu, televizija će zadržati drugo mjesto, a novine će u sadašnjoj formi početi nestajati. Sve ovo izgleda kao priprema za nadolazeće promjene u medijskom svijetu.

Ponedjeljak,
Prosvjedi u Zagrebu i danas se nastavljaju. Mladi buntovnici večeras su, nakon brojnih kritika zbog uporabe nasilja, odlučili protestirati na specifičan način: umjesto da policajce mlate i bacaju im boce u glavu smislili su nov način njhihovog iscrpljivanja i iznurivanja.
Prosvjedi u Zagrebu
Protest su započeli na Cvjetnom trgu - simbolu Bandićevih nezakonitih građevinskih poduhvata, potom krenuli prema Markovom trgu, a na kraju cijelu hordu odreda interventne policije natjerali da trče za njima do sjedišta HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Nakon toga pješice su krenuli prema zgradi Nacionalne i sveušilišne biblioteke gdje je na dodjeli nagrada najboljim gospodarstvenicima sjedila cijela Vlada predvođena Jadrankom Kosor. Ona se, što je bilo jako vidljivo u izravnom televizijskom prijenosu, osjećala izuzetno nelagodno. Prosvjednici su izvikivali parole protiv vlade, a samu zgradu osiguravalo je toliko policajaca koje se može vidjeti samo na redovitim samitima najrazvijenijih zemalja svijeta. Pred samu ponoć stotine prosvjednika krenulo je na sporni stan premijerke u zagrebačkom naselju Ravnice. Policija je blokirala cijelo naselje ne bi li spriječila dolazak buntovnika pred zgradu u kojoj stanuje.
Mnogi i dalje kritiziraju prosvjede zbog nedovoljno artikuliranih zahtjeva. No, to se od njih niti ne očekuje. Njihov je jedini cilj rušenje vlade, a za ostalo se treba pobrinuti opozicija koja je sasvim neartikulirana i ne daje nikakvu nadu da će se samom izmjenom vlasti bilo što uistinu promijeniti.

Utorak

Danas je u Zagrebu počeo veliki i značajan skup o važnosti borbe protiv korupcije koju organiziraju Delegacija Evropske unije u Zagrebu i Ministarstvo pravosuđa. Najviše prijepora izazvalo je najavljeno sudjelovanje Ninoslava Pavića, vlasnika medijskog koncerna EPH i Renata Kunića, urednika Informativnog programa Hrvatske televizije. Prvi je optužen za makinacije oko kupovine "Slobodne Dalmacije" koju je budzašto dogovorio sa Ivom Sanaderom, kao i za sustavnu cenzuru u svojim novinama, davanje otkaza nepoćudnim novinarima i paktiranje sa samim crnim vragom. Urednika Informativnog programa Hrvatske televizije Hrvatsko novinarsko društvo optužilo je za cenzuru. Zbog nastupa dvojice cenzora digla se na noge cijela znanstvena i novinarska javnost, pa je veleposlanik Evropske unije u Zagrebu u posljednji trenutak ovu dvojicu zamijenio manje spornima. Mala, ali slatka pobjeda demokratske i slobodnomisleće javnosti.

Srijeda

Hrvatska je i večeras proključala. Prosvjedi su se iz Zagreba proširili i na Split i Rijeku. Dosada neartikulirani protesti protiv aktualne vlade polako dobijaju svoj artikulirani smisao: rušenje Kosorice i njene vlade odmah i sad. Oni ne daju odgovore na nikakva ekonomska pitanja, korumpirani su i politički potrošeni - to je kratak sukus svih parola što danas odjekuju Zagrebom. Pet tisuća prosvjednika večeras je u koloni prosvjedovalo cijelim gradom, bez ikakvih incidenata, osim a
SDP ne napada dovoljno žestoko HDZ i ne nudi nikakvu osobitu alternativu.
Osam godina sjede u Saboru i slabo štite narod i državu od hadezeovske pljačke kojoj nema kraja ni konca.
ko se time ne smatra protestno paljenje zastava HDZ-a, SDP-a i Evropske unije. HDZ je već davno i od samog predsjednika Republike Josipovića proglašen zločinačkom organizacijom, SDP ne napada dovoljno žestoko HDZ i ne nudi nikakvu osobitu alternativu.
Osam godina sjede u Saboru i slabo štite narod i državu od hadezeovske pljačke kojoj nema kraja ni konca. Evropa je dobila po nosu jer je Swoboda izjavio kako izbori dolaze na red tek nakon završetka pregovora. Evropski birokrat nema sluha za probleme hrvatskih građana koji zapadaju u sve veće dugove, sve češće ovrhe ili jednostavno nemaju što jesti. Birokrata Swoboda štiti birokratkinju Kosor - narod je prepoznao njihov deal. Ogorčenje je ogromno i stradanje evropske zastave koja je u Hrvatskoj u većine građana simbol napretka i prosperiteta pokazalo se neminovnim.

Četvrtak

Fejsbukovci i branitelji predvođeni mladim Borkovićem, posljednjim zapovjednikom obrane Vukovara ujedinit će se u prosvjedima kojima se traži odstup vlade. Čini se da desni radikalizam koji bi bio poguban za Hrvatsku polako ustupa prostor umjerenijim prosvjedničkim zahtjevima.
Sinoć su na skupovima u središtu Zagreba govorili i oporbeni zastupnici Dragutin Lesar i Damir Kajin. Mnogi vjeruju da će im uskoro pridružiti Zoran Milanović i SDP. Nije nemoguće da se u prosvjede uključe seljaci i sindikalci. U tom bi slučaju Kosorica najvjerojatnije morala odstupiti. Sve je više onih koji vjeruju da će ona vrlo brzo biti prisiljena kovertirati ostavku. Bunt koji je iz dana u dan sve jači - nešto je s čime se ona neće moći nositi. Čak i susjedi u njenoj zgradi spremaju se priključiti antivladinim prosvjedima. Zagrebačko naselje Ravnice u kojem premijerka živi postaje tako zadnja točka na koju se povukla njena obrana.

Petak

Jutro je osvanulo sa crvenom bojom razlivenom po sjedištima HDZ-a u Zagrebu i Karlovcu. Zacrvenila ih je organizacija "Radnička borba" koja u svom apelu traži rušenje vlade, micanje oporbe i prepuštanje vlasti narodu. Ukratko, za danas je opet najavljena revolucija na ulicama hrvatskih gradova. S ciljem rušenja vlade danas i sutra prosvjedovat će se u njih desetak. Anketa među fejsbuk populacijom pokazala je da 82 posto njih vjeruje da će vlada pasti, a istraživanje javnog mnijenja donosi danas podatak da samo 13 posto građana Hrvatske podržava aktualnu vladu. Mediji javljaju da je premijerka jutros napustila zemlju i otputovala u Slovačku bježeći od nemira koji ovog vikenda neće stati. Čeka se ostavka vlade i raspisivanje prijevremenih izbora....
XS
SM
MD
LG