Dostupni linkovi

Bejtović: Frustirana sam što su u BiH političari zvijezde


Una Bejtović: Jesmo li se zaista zaboravili smijati
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Una Bejtović: Jesmo li se zaista zaboravili smijati

Una Bejtović je savjetnica za odnose s javnošću iz Sarajeva. Početkom 2014. osnovala je PR agenciju "Bejtovic Communications" koja je u protekle četiri godine uspješno realizirala više od 150 projekata.

Subota, 12. avgust

Dok se Sarajevo budi poslije euforije povodom otvaranja 23. Sarajevo Film Festivala (SFF), stižu mi vijesti o gostovanju predstave "What is Europe?" nastale u produkciji Scene MESS na 30. Barskom ljetopisu i dan počinjem pripremom kratke informacije za medije. Uvijek iznova me fascinira entuzijazam naših umjetnika i umjetnica koji je obrnuto proporcionalan, čini se, ulaganjima u kulturu i umjetnost u našoj zemlji.

Volim teatar i volim predstave koje propituju našu realnost i volim što sam dio tima Festivala MESS već osam godina i što zajedno prkosimo letargiji, mediokritetstvu i otvoreno govorimo o svim društvenim anomalijama. Teatar zaista jeste ogledalo stvarnosti, a čini se i da Evropa nikad nije bila u dubljoj krizi po pitanju svog identiteta pa je ova predstava potpuno aktuelna i sigurna sam tjera na razmišljanje.

U kontekstu upravo otvorenog filmskog festivala malo podsjećanje – 1. SFF organiziran je upravo u kancelarijama MESS-a i Haris Pašović je napisao sjajan tekst o tome. Da se ne zaboravi.

Nedjelja, 13. avgust

Zahladilo je. Po običaju i nebo kišom obilježi početak festivala koji ovih devet dana naš grad stavi na filmsku mapu regije, Evrope i svijeta. Sa ekipom BHRT-a sam u kontaktu jer se trudimo ponovo malo pokrenuti i nove medije, tačnije njihov Facebook profil, na kojem želimo promovirati ono što BHRT kao generalni medijski pokrovitelj i pravi javni servis rade tokom Festivala.

Aleksandar i Benjo stalno su na vezi, kao i Vedo, i još ostala ekipa, i razmišljam kako smo neki najčudniji mentalitet koji u najgorim uslovima radi najkreativnije stvari sa najvećim mogućim entuzijazmom. I jednostavno volim biti dio takvih pozitivnih timova i projekata.

Ponedjeljak, 14. avgust

Čitam jutros vijest koja analizira gdje bh. građani i građanke mogu ili bolje reći ne mogu putovati bez viza. Poražavajuće su činjenice o sporom napretku u oblastima koje se tiču ljudskog dostojanstva kao što su radna mjesta, putovanja, obrazovni sistem, izgradnja autoputeva. A neko je za to kriv. A mi ih ne držimo odgovornim – ni kroz javno mnijenje, ni kroz izborne procese i ne činimo ništa, ili pak premalo da one koji ne rade svoj posao na izabranim mjestima zamijenimo boljim, sposobnijim, poštenijim ljudima koji misle istinsko dobro ovoj zemlji.

"Gdje se to ne može putovati bez viza?"
"Gdje se to ne može putovati bez viza?"

U prilog tome i današnja vijest da je formiran predmet u Tužilaštvu BiH protiv Bakira Izetbegovića. Ne ulazeći u meritum cijelog slučaja osjećam frustraciju što su nam glavne zvijezde političari svih mogućih nivoa vlasti u BiH koji na politici straha ostaju i opstaju sve ove godine na vlasti, i koji po potrebi izvlače polugu nacionalnih interesa kako bi ostvarili političke poene. Mi smo zemlja u kontinuiranoj šizofrenoj predizbornoj kampanji.

Utorak, 15. avgust

Dok u Sarajevu SFF generira vanrednu turističku posjetu, stižu pozitivne vijesti i iz Hercegovine o rekordnoj turističkoj sezoni i u južnijem dijelu naše države. Drago mi je, a ima i zbog čega. Ne zbog nekih hercegovačkih korijena, ali zaista su Mostar, Počitelj, Blagaj, Međugorje i Neum nešto zbog čega bi i naša zemlja uz sva jezera mogla biti makar u turističkom smislu druga Švicarska. Naravno uz sve one planinske i druge prirodne ljepote koje nudi Bosna J A mi i dalje nemamo strategiju za razvoj turizma na državnom nivou.

Srijeda, 16. avgust

Odrasla sam na britanskom humoru Monty Pythona, Crne Guje, Faličnog pansiona. Iako je moj prvi ovogodišnji pokušaj da budem dio festivalske atmosfere završio pljuskom, stigla sam osjetiti ponos zbog činjenice da je legendarni John Cleese stigao u naš grad da primi Srce Sarajeva i aplaudirala sam tom sjajnom čovjeku koji nas je na sebi svojstven način podsjetio da se Sarajevo smijalo kad ništa oko nas nije upućivalo na smijeh, te da nam je i danas u svijetu humor potrebniji nego ikad.

Cleese: Komedija kritikuje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Jesmo li se zaista zaboravili smijati od straha da (opet) ne oplačemo? Pitam se to jer danima pratim uglavnom reakcije po društvenim mrežama jednog tabora koji gorljivo brani sve SFF-ovsko i drugog koji svemu nađe manu. Jeziva je potreba svekolike javnosti da sve živo, ali ama baš sve živo komentira i to po mogućnosti iz pozicije sveznajućeg pripovjedača. I to uglavnom najangažiranije o stvarima o kojima pojma nemaju.

Društvene mreže, Facebook pogotovo, postale su platforma za sve one koji nisu mogli prije petnaest godina dobiti vezu da se uključe uživo u program radijskih i televizijskih emisija – da i oni nešto kažu. Pa eto sada mogu. Sve i svakome. I tako zagađuju ionako kontaminiran javni diskurs vanredno nekonstruktivnim kritikama, izljevima svih mogućih pretencioznih opservacija kao da je svijet nastao upravo od njih samih. Tužno. Fakat.

Četvrtak, 17. avgust

Danas sam imala priliku organizirati neformalni susret predstavnika medija sa glavnim timom jednog USAID-ovog projekta koji ima za cilj unaprijediti investicije iz dijaspore u BiH u narednih pet godina. Informacije koje sam tu čula su vrijedne razmišljanja. Npr. jeste li znali da dijaspora svojim novčanim uplatama generira 14 posto GDP-a u BiH?

Suština ovog projekta je na struktuiran način pretvoriti privatne novčane doznake u svjež kapital koji će omogućiti nova radna mjesta i unaprijediti ekonomski razvoj zemlje. Druženje s novinarima organizirano je jer su oni kreatori javnog mnijenja i važno je da se svi sa svoje strane potrude da kreiraju pozitivno ozračje za investicije iz dijaspore. Prepoznajem u cijeloj priči veliki potencijal i pitam se zar država više od dvije decenije nakon rata nije mogla učiniti više nego nam i u ovom slučaju projekti podržani inostranim novcem poput ovog trebaju otkriti "toplu vodu"?

Petak, 18. avgust

Festival se završava, nagrade su dodijeljene, odlazi cirkus iz našeg malog grada. Na kraju uzbudljive sedmice današnji lični breaking news je odlazak u okolinu Sarajeva za vikend, pošto mi se nisu zvijezde poklopile za odlazak na more, a dvije godine nisam bila na odmoru, pa su ovakvi izleti pravi spas. Da se napune baterije i poslije planinskog zraka život udahne punim plućima i krene u nove privatne i poslovne pobjede.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG