Dostupni linkovi

Dnevni centar za stare u Priboju: Beg od samoće


Dnevni centar za stare u Priboju

U jedinom dnevnom centru za stare na području Zlatiborskog okruga - u Priboju - utehu i pomoć našli su mnogi stariji građani.

U ovom centru tokom dana boravi oko 60 osoba, a za one koji nemaju gde da prespavaju obezbedjen je i privremeni smeštaj pa su tokom pet godina postojanja ovde boravile i starije osobe iz susednih opština iz Požege, Kosjerica, Sjenice, Čajetine.

Ovako pričaju oni koji su nekada žurili na posao i sa posla:

A danas kako kažu, slobodnog vremena na pretek. Deca odrasla i otišla, pa često i nije potrebna toliko pomoć i nega, koliko društvo i ublažavanje samoće.

U dnevnom boravku za stare u Priboju najstariji su pronašli i nove prijatelje i beg od samoće.

Ovde su svi kapaciteti popunjeni, pojašnjava Zoran Polić, direktor Centra za socijalni rad pri kome radi Dnevni centar.

Dnevni centar za stare u Priboju, foto: Danica Gudurić
Dnevni centar za stare u Priboju, foto: Danica Gudurić

„Mogu slobodno da kažem da je ovo moderan Dnevni centar za stara lica, koji se sastoji iz dnevnog boravka i urgentnog dela za smeštaj starih, to su dve sobe, ženska i muška, po dva kreveta, i kapaciteti su stalno popunjeni. U dnevnom boravku imamo oko 60 korisnika", kaže Polić.

On napominje da stari ovde boravak doživljavaju kao novi društveni život, te da je korisnicima data sloboda da sami organizuju svoje aktivnosti.

Pored dnevnog boravka, gde korisnici provode slobodno vreme i kasnije odlaze kući, u Dnevnom centru se smeštaju i starija lica koja nemaju adekvatan porodični smeštaj, i na pravi način ne mogu da zadovolje svoje osnovne, bazične potrebe, odnosno nemaju gde da budu smešteni. Ovde mogu ostati dok im se ne obezbedi adekvatan i trajniji smeštaj.

U okviru Dnevnog centra radi kompletan stručni tim, lekar i medicinski tehničar, koji vrše pregled pre svega osoba koji su na urgentnom stacionarnom smeštaju, kao i osoba koji su na dnevnom boravku. Brigu o starima vode i socijalni radnik kao i gerontodomaćice.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

XS
SM
MD
LG