Dostupni linkovi

Optužen direktor Montenegro airlinesa?


Montenegro Airlines Aircraft
Montenegro Airlines Aircraft

Prvi čovjek crnogorske nacionalne aviokompanije Zoran Đurišić, prema navodima "Vijesti", optužen je za pronevjeru više stotina hiljada eura

Još uvijek nepotvrdjena vijest dana u Podgorici je da je podignuta optužnica protiv prvog čovjeka crnogorske nacionalne aviokompanije „Montenegro airlines“, Zorana Đurišića zbog sumnje da je zajedno sa šefom pravne službe Vladimirom Đelevićem, firmu oštetio za više stotine hiljada eura.

Informacija o optužnici još nije zvanično potvrđena, a vijest o tome je objavljena u današnjem izdanju podgoričkog dnevnika "Vijesti" koji se poziva na izvore u Osnovnom sudu u Podgorici.

Tužilaštvo, navodno, optužuje Đurišića da je firmu oštetio za 450.000 eura.

Iako je istraga protiv Đurišića i Đelevića pokrenuta još u junu 2006. godine zbog sumnje da su oštetili kompaniju za 11 miliona, a optužnica je sada podignuta za manje od pola miliona eura i to samo dva dana nakon Đurišićevog ponovnog izbora na mjesto predsjednika borda direktora „Montenegro airlinesa“.

Reizbor je obrazložen tvrdnjom da je Đurišić funkciju direktora proteklih godina obavljao uspješno, te da ga to preporučuje da posao nastavi i dalje.

Đurišić i Đelević su optuženi da su od 2002. do 2006. godine sklapali štetne ugovore o davanju aviona sa „Master airwaysom“, na čijem je čelu u to vrijeme navodno bio drugooptuženi Đelević.

Sporni ugovor sa "Master airwaysom"


Tužilaštvo tvrdi da su Đurišić i Đelević, bez odluke Upravnog odbora, zaključili sporni ugovor prema kojem je „Montenegro airlines“ dao sopstvenoj kćerki-kompaniji u Srbiji, „Master airwaysu“ u zakup na tri godine avion marke Foker.

„Master airwaysu“ je ostavljena mogućnost da kupi foker za tri miliona eura, ali tek nakon isticanja trogodišnjeg roka o zakupu.

Prema ugovoru, „Master airways“ je bio dužan da plaća zakup, a novac uplaćuje na račun „Montenegro airlinesa“ otvoren u Holandiji.

Đurišićev branilac, advokat Goran Rodić, koji je agenciji Beta danas izjavio da ni on ni Đurišić ništa ne znaju od navodnoj optužnici, ranije je priložio sudu izvještaj holandske kompanije Debis, kojim se navodno potvrđuje da na njen račun „Master airways“ nije uplatio novac za sporni zakup aviona.

On je navodno rekao da su ime te firme i njen račun dospjeli u ugovor kopiranjem obrasca ranijeg ugovora.

Sud nije tražio zvaničnu provjeru tih papira, a prema informacijama dnevnika "Vijesti", tužilaštvu to nije bio dovoljno validan dokaz da bi imao uticaja na odluku o postupku protiv Đurišića.

Zoran Đurišić danas nije želio da komentariše informaciju o optužnici, a izjave nije bilo moguće dobiti ni od pojedinih članova borda direktora „Montenegro airlines“-a.

Đurišićev advokat Goran Rodić se nije odazivao na telefonske pozive, kao ni ministar saobraćaja Andrija Lompar koji je, sa članovima borda direktora kompanije, relevantna adresa za pitanje u vezi uticaja moguće afere na nacionalnu avio-kompaniju i plan njene privatizacije.

Zvaničnu potvrdu informacije o optužnici nije bilo moguće dobiti zbog zahtjevne procedure koju je postavilo Vrhovno državno tužilaštvo.
XS
SM
MD
LG