Dostupni linkovi

Pismo Briselu zbog premijerovih izjava


Direktori tri štampana medija "Vijesti", "Dana" i "Monitora", te direktor MANS-a Vanja Ćalović obratili su se Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji, skrećući pažnju na izjave premijera Mila Đukanovića protiv intelektualaca, medija i civilnog društva.

Direktori "Vijesti" Željko Ivanović, "Dana" Mladen Milutinović, "Monitora" Milka Tadić Mijović i direktor MANS-a Vanja Ćalović potpisnici su pisma adresiranog na adrese zvaničnika Evropske unije i Evropske komisije predvođene Hoze Manuel Barozom, a u kojem se skreće pažnja na ambijent u Crnoj Gori i u kojem djeluju predstavnici kritički nezavisnih medija i civilnog sektora.

Kao primjer citirali su nekoliko izjava i intervjua Mila Đukanovića. Praznično izdanje državne "Pobjede" od 21. maja, u kojem za svoje kritičare premijer kaže da rade protiv sopstvene države, krijući se iza borbe za ljudska prava i slobodu medija, te da je riječ o neostvarenim, frustriranim ljudima kojima će, kako vrijeme bude prolazilo, umjesto političke moći biti potrebna veća pažnja njihovih porodica. Kako se navodi, taj intervju sadrži više otvorenih prijetnji i uvreda.
Milo Đukanović

Potom su podsjetili na Đukanovićevu reakciju prilikom teksta Istraživačkog centra za javni integritet koji se bavi premijerovim navodnim vezama sa organizovanim kriminalom, optužujući lokalne medije da se kriju iza tog teksta i kvalifikujući ih kao lažove i izdajnike Crne Gore. Potpisnici upozoravaju da nije riječ samo o verbalnom napadu već o premijerovoj svakodnevnoj retorici rezervisanoj za ljude koji ne misle kao on. Podsjetili su i da su od strane vladajuće garniture prije neki dan okvalifikovani kao nečasni ljudi koji rade protiv sopstvene države.

Milka Tadić Mijović, izvršna direktorka nezavisnog nedjeljnika "Monitor", kaže da je nakon ovakve retorike bilo nužno obavijestiti evropske zvaničnike o ovome:

"Prosto mi se čini neprimjeren ovakav način komunikacije u Crnoj Gori i smatrali smo da o tome treba obavijestiti međunarodne aktere jer ono ne moraju da znaju za takve detalje i da se takav jezik uopšte koristi u Crnoj Gori, da ga koristi visoki zvaničnik."


Vanja Ćalović, izvršna direktorka MANS-a:

"Ono što se u posljednje vrijeme događa i kakav je taj ton izjava premijera i kakvi su ti pozivi koje on šalje vezano za ljude koji se usuđuju da kažu nešto drugo od onoga što bi on želio da čuje su veoma zabrinjavajuće i podsjećaju na mnoge stvari koje su se dešavale u nekom prethodnom perodu koje nadamo se da niko ne želi da se ponove,
Direktori uticajnih medija i direktorka MANS-a posebno su kritikovali činjenicu da se prilikom boravke u Crnoj Gori direktor za proširenje Zapadnog Balkana Pjer Mirel nije distancirao od takvih navoda.
posebno u trenutku kada Crna Gora tvrdi da su njen prioritet evropske integracije, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. A onda upravo za one medije i za one predstavnike nevladinog sektora koji se usuđuju da o tome nešto konkretno i kažu, vršite jedan otvoreni pritisak korišćenjem svih segmenata sistema koji su vam na raspolaganju, uključujući čak i visoke funkcionere policije i naravno uključujući čitav taj sektor i inspekcijskih službi i drugih mjera koje se dešavaju u pozadini i naravno prorežimske medije koje to plasiraju u onom terminu i u onom trenutku kada vi mislite da će to izazvati jedan najbrži efekat."


U pismu evropskim zvaničnicima podsjetili su i na ubistvo vlasnika i urednika "Dana" Duška Jovanovića, premlaćivanje direktora "Vijesti" Željka Ivanovića, te novinara Tufika Softića i Mladena Stojovića, informativni razgovor u tužilaštvu sa profesorom Milanom Popovićem, te više tužbi protiv crnogorskih medija i MANS-a. Direktori uticajnih medija i direktorka MANS-a posebno su kritikovali činjenicu da se prilikom boravke u Crnoj Gori direktor za proširenje Zapadnog Balkana Pjer Mirel nije distancirao od takvih navoda već je, kako su rekli, umjesto da zaštiti medije i nevladin sektor saopštio da pate od nedostatka profesionalizma. Vanja Ćalović:

"Mi smo morali nešto da uradimo da bismo ukazali da jednostavno u ovakvim uslovima postaje sve teže raditi i da nema potrebe da bilo ko iz Evropske unije ili Evropske komisije dođe i ne ukaže na takvo nešto, već maltene prećutno pređe preko takvih izjava premijera kao što je to uradio gospodin Pjer Mirel što se nadamo da je naravno samo proceduralni propust gdje on nije bio svjestan da će to na takav način biti zloupotrijebljeno u strogo kontrolisanim medijima."
XS
SM
MD
LG