Dostupni linkovi

Đukanović predlaže objedinjavanje SPC i CPC


Crnogorska pravoslavna crkva obilježava Božić, januar 2010. foto: Savo Prelević
Crnogorska pravoslavna crkva obilježava Božić, januar 2010. foto: Savo Prelević
U novom programu DPS-a sačinjenom pred predstojeći partijski kongres piše da prevazilaženju podjela između pravoslavnih vjernika "najbolje pogoduje jedinstvena i organzovana samostalnost pravoslavne vjerske zajednice uz puno poštovanje i afirmaciju crnogorskog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta".

Tu odredbu je u intervjuu državnoj televiziji pojasnio predsjednik DPS-a Milo Đukanović koji smatra da je za stabilnost države poguban rascjep koji dominira u crkvi.

"Otuda naš interes da se ta podjela prevazilazi i zato se zalažemo da, ako je to moguće da se nekim razumnim pristupom dođe do objedinjavanja tog pravoslavnog korpusa vjernika u Crnoj Gori. Očigledno je da Mitropolija crnogorsko primorska kao autonomni ali ipak dio Srpske pravoslavne crkve nije dovoljno u saglasju sa onim što su državni interesi Crne Gore", kazao je Đukanović.
Milo Đukanović, foto: Savo Prelević

Vjerski analitičar iz Beograda Živica Tucić povodom Đukanovićevog zalaganja za objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori navodi kako se pitanje jedinstva u pravoslavlju pokazuje kao problematično, ne samo u regionu, i ovako odgovara na pitanje kolege Miloša Teodorovića.

RSE: Da li kada sve uzmete u obzir mislite da je moguće stapanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i Crnogorske pravoslavne crkve. Može li taj Đukanovićev uticaj biti presudan?

"Ne mora da bude presudan ali verovatno treba raditi u tom pravcu. Može do toga da dođe. Teolozi bi rekli da Bogu ništa nije nemoguće. E sada, to bi onda naravno značilo da ova mala, manja koja ima status ne kanonske se utopi u ovu drugu. Znam da je između njih izgovoreno puno krupnih reči ali je to teoretski moguće. Ili je crnogorsko rukovodstvo došlo do zaključka da taj eksperiment sa crnogorskom pravoslavnom crkvom nije uspeo",
odgovorio je Đukanović.

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić kaže da mu Đukanovićeva izjava zvuči dvosmisleno jer postoji osnovni problem što je svaka crkva po svom karakteru nacionalna.

"Smatramo da to od Srpske crkve nije moguće napraviti, apsolutno je nemoguće nju transformisati u crnogorsku niti ona može biti, da kažemo božanska institucija koja će biti lojalna ovoj državi i narodu. Dakle, u ovoj državi nije moguće da se od te dvije crkve napravi jedna a suština crkve nije njena autokefalnost nego njen karakter",
smatra Vučinić.

Pitanje identiteta

Na pitanje da li misli da ovaj plan DPS vodi ka totalnoj marginalizaciji Crnogorske pravoslavne crkve, on odgovara:

"To je sada pitanje šta će se događati. Ne mislim da nas neko može marginalizovati jer mislim da ne postoji način da se Crnogorska pravoslavna crkva marginalizuje. Prosto, ona ima sasvim dovoljno podrške koja to neće dozvoliti. Ja samo napominjem da nije moguće od ove dvije crkve napraviti jednu i da nije moguća nikakva integracija upravo iz razloga što to nikada nikome nije pošlo za rukom u Crnoj Gori tokom 2.000 godina postojanja pravoslavnih crkava. Ona po karakteru mora da bude ili crnogorska ili srpska. Postojeća srpska će ostati takva kakva jeste i na koncu neće dopustiti da se njen karakter mijenja".

Tomović: Ako ujedinjenje bude rađeno na osnovu poštovanja crnogorskog identiteta, kulture i prije svega autokefalnosti naše mitropolije onda je to nešto što će biti pun pogodak.

Željko Tomović, pravni zastupnik Crnogorske pravoslavne crkve kaže da još nije siguran šta je suština DPS-ovog nauma.

"Mi Crnogorci smo osjetljivi na pitanje ujedinjenja zbog svega onoga što se dešavalo od 1918. pa na dalje. To je ključno pitanje crnogorskog identiteta. Ako ujedinjenje bude rađeno na osnovu poštovanja crnogorskog identiteta, kulture i prije svega autokefalnosti naše mitropolije onda je to nešto što će biti pun pogodak i što će doprinijeti daljem razvoju Crne Gore i našim integracijama sa Evropom. Ako je, međutim zasnovano na nekim kompromisima u kojima crnogorski narod gubi svoj identitet onda smo i u istim problemima kao i do sada",
rekao je Tomović.

Stav sadržan u novom programu DPS-a rektor Bogoslovije sa Cetinja Gojko Perović u izjavi za Radio Antena M naziva apsurdnim.

"Ono sa čim se pravoslavna mitropolija ne slaže to je ta intencija da se u programu jedne partije koja kaže još i da je socijalistička i građanska upisuju teme koje se tiču kanonskog ustrojstva crkve. Pravoslavna crkva nije se, recimo ni na koji način miješala u referendumski proces zato što smo poštovali volju građana da oni znaju šta je za njih najbolje. Samo sa tog aspekta očekujemo minimum korektnosti da državne institucije i vladajuće partije prepuste vjernicima i sveštenstvu da oni odlučuju o tome kakvo će biti ustrojstvo crkve", rekao je on.

Na pitanje može li konkretno odgovoriti na pitanje da li podržavate ideju o jedinstvenoj pravoslavnoj crkvi i to ne kao DPS-ovu ideju Perović kaže:

"Možda bi onda neka druga prilika ili neka druga okolnost bila pogodna da o tome pričamo ali sada se izjašnjavati o tom pitanju značilo bi izjašnjavati se za ili protiv ideje koju nam nudi politička partija a ja sam u načelu protiv toga".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG