Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đukanović odbacio tvrdnje da je Crna Gora sigurna kriminalna kuća


Đukanović: Kada bi Crna Gora bila sigurna kriminalna kuća, onda njeni građani ne bi imali pristup bezviznom režimu, ne bi bila na korak do sticanja statusa zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Fotografije: Savo Prelević
Poslanici opozicije i premijer Milo Đukanović sučelili su stavove tokom sjednice parlamenta.

Opozicija je optužila Đukanovića za stvaranje ambijenta u Crnoj Gori u kojem je sigurna kuća za organizovani kriminal, a Đukanović je te ocjene odbacio, saopštavajući podatke o napretku Crne Gore u evroatlantskim integracijama.

Odgovarajući na pitanja poslanika, premijer Milo Đukanović je saopštio da duboka strukturno ekonomska kriza u Crnoj Gori nije prouzrokovana unutrašnjim razlozima, već se radi o globalnoj ekonomskoj krizi na koju nije imun ni crngorski ekonomski sistem.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo napretkom u evro-atlantskim integracijama i zamjerio dijelu javnosti koja ne vidi taj napredak:

"To nas ispunjava svakim zadovoljstvom, utoliko više što je i u samoj Crnoj Gori bilo dosta nevjernih "Toma", od kojih neki sjede i u klupama ovog visokog doma, koji ne samo da su sumnjali, nego su svojim javnim djelovanjem pokušavali da osujete pozitivne odluke za Crnu Goru."

Nasuprot tome, predstavnici opozicije su ocijenili da je ekonomska kriza sistemska i uzrokovna monopolom vlasti, kao i da je pad Vlade uslov za izlazak iz krize i ukupni oporavak zemlje.

Nebojša Medojević: Grupa na vlasti posjeduje politički i finansijski monopol sile. Država i njene institucije su privatizovane i zarobljene, a vladajuća partija je srasla sa državom.
Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević iznio je ocjenu aktuelne ekonomske i privredne situacije, upućujući pitanje premijeru da li će se stvoriti uslovi za postizanje dogovora o zajedničkog djelovanju u cilju izlaska zemlje iz krize:

"Grupa na vlasti posjeduje politički i finansijski monopol sile. Država i njene institucije su privatizovane i zarobljene, a vladajuća partija je srasla sa državom. Privatizacija i tranzicija vođeni su na netransparentan i stihijski način. Sporne privatizacije, tajni ugovori, rasprodaja državnih monopola."

POKRENUTI KRIVIČNI POSTUPAK

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić je ocijenio da je Crna Gora prepoznata kao "sigurna kuća" za organizovani kriminal i da su domaći kriminalci stekli ogroman novac u prethodnih dvadeset godina. S toga je Mandić pitao da li će Vlada donijeti set zakona kojim bi bio oduzet novac od onih koji su ga stekli putem organizovanog kriminala:

"Da li postoji spremnost da ova Vlada bar procijeni pokretnu i nepokretnu imovinu crnogorskih državljana i drugih državljana koji je imaju na prostoru Crne Gore za koju se osnovano sumnja da je stečena organizovanim kriminalom. I siguran sam da ona Vlada u kojoj bude sjeđela Nova srpska demokratija, da će ta Vlada usvojiti te zakone i oduzeti imovinu kriminalcima iz Crne Gore i drugim kriminalcima koji su je stvarali na prostoru Crne Gore."
Andrija Mandić: Da li postoji spremnost da ova Vlada bar procijeni pokretnu i nepokretnu imovinu crnogorskih državljana i drugih državljana koji je imaju na prostoru Crne Gore za koju se osnovano sumnja da je stečena organizovanim kriminalom.

Premijer Đukanović je rekao da se Vlada ne bavi procjenama koliko ima sumnjivog kapitala u Crnoj Gori:

"Ni pravosudni i drugi državni organi ne treba da pravi takvu vrstu procjene niti da pospješuju sumnje, već da gdje god postoji osnovana sumnja da je neka imovina pribavljena krivičnim djelom pokrenu krivični postupak."

Premijer Đukanović je odbacio ocjene koje se odnose na povezivanje države sa organizovanom kriminalom:

"Kada bi Crna Gora bila sigurna kriminalna kuća, onda njeni građani ne bi imali pristup bezviznom režimu, ne bi bila na korak do sticanja statusa zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji koje nas sljeduje 2010. godine, i ne bi bila u MAP-u kao predpristupnoj instanci za punopravno članstvo u NATO".

I ministri Vlade Crne Gore su odgovarali na pitanja poslanika, pa je tako šef diplomatije Milan Roćen odgovorio na pitanje da li će Crna Gora povući odluku o priznanju nezavisnosti Kosova ako Međunarodni sud pravde tu odluku ocijeni kao nelegalnu. Roćen je saopštio da će Crna Gora poštovati principe zajedničke politike Evropske unije:

"Mi ćemo se i u ovom slučaju, kao i u drugim prilikama, opredijeliti za poštovanje principa zajedničke spoljne i bezbjednosne politike Evropske unije. Odnos Crne Gore prema mišljenju Međunarodnog suda pravde u Hagu ovim povodom biće usklađen sa većinskim stavom članica Evropske unije kao što je i naša odluka o priznanju nezavisnosti Kosova utemeljena na takvom stavu".
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG