Dostupni linkovi

Đukanović izbjegao pojavljivanje na sudu


Milo Đukanović bivši premijer Crne Gore i predsednik DPS, prilikom ulaska u Skupštinu Crne Gore, 09. septembar 2011.
Milo Đukanović bivši premijer Crne Gore i predsednik DPS, prilikom ulaska u Skupštinu Crne Gore, 09. septembar 2011.
Predsjednik DPS i bivši crnogorski premijer Milo Đukanović nije se u ponedeljak pojavio na svjedočenju pred Osnovnim sudom u Podgorici u gotovo zaboravljenom predmetu Moldavke S.Č. poznate iz afere trgovine ženama u Crnoj Gori od prije desetak godina.

Đukanovića je za svjedoka pozvao Zoran Piperović koji je tužio Moldavku jer je navodno lažno svjedočila protiv njega u postupku koji je u to vrijeme zaokupljao pažnju domaće ali i međunarodne javnosti.

Iz Osnovnog suda navode da se Đukanović nije odazvao, jer mu nije uručen poziv za svjedočenje, pošto na adresi stanovanja bivšeg crnogorskog premijera nije bilo nikoga da primi poziv.

Uz Đukanovića, da svjedoči bio je pozvan i Tihomir Gačević jedan od policijskih inspektora iz vremena afere S.Č. no ni on se nije pojavio jer je sud umjesto na adresu Agencije za nacinalnu bezbjednost, gdje Gačević trenutno radi, poziv uputio na adresu Uprave policije.

Moldavku su tužili advokat Zoran Piperović i podgoričanin Ekrem Jasavić, koji su ranije bili osumnjičeni kao akteri pomenute afere.

Prema njihovoj tužbi, Moldavka S.Č. je tokom istrage, prije deset godina dala lažne iskaze o svom tretmanu tokom boravka u Crnoj Gori gdje je, prema ranijim navodima, pružala seksualne usluge i bila izložena nasilju.

Sutkinja Nada Rabrenović kazala je da će naknadno odlučiti da li će Milo Đukanović ponovo biti pozvan na svedočenje.

Zatvor ili uslovna kazna

Piperović, koji je zahtijevao svedočenje Đukanovića, rekao je da je ta odluka sudije Rabrenović pravni nonsens, jer je već donijela odluku o svedočenju bivšeg crnogorskog premijera.

"Mislim da je njeno obrazloženje pravno bilo potpuno nemušto, pravno i procesno nedopušteno. Ja sam u sudnici 31 godinu i prvi put se sa ovakvim nečim susrećem. Žena iz čista mira kaže da ih neće pozvati na slijedeće suđenje i da će o tome odlučiti naknadno. Neću da kažem da je neko rekao da se ne pozovu ili da se sutkinja uplašila da neko tu svjedoči, ali prosto oni moraju da budu saslušani jer su predloženi optužnicom. Takođe, mislim da se desio nonsens, a to je da sutkinja prihvati dokaze iz optužnice, donese procesno rješenje da on bude saslušan, a onda iz, zaista ne znam kojih razloga, mogu samo da nagađam kaže da će da vidi da li će da ga (Đukanovića) saslušam ili ne", kaže on.

Piperović je na suđenju ponovio tvrdnje i ukazao na neke od, kako kaže, dokaza da je Moldavka S.Č. lažno svjedočila protiv njega

"Moldavka je kazala kako sam ja nju odveo i prodao u Oskar. Ja sam dostavio ugovor između firme Klobuk šped i Moldavke gdje se ona angažuje kao igračica u tom noćnom klubu u periodu od do ... Zbog činjenice da policija mora da zna koji su strani državljani i gdje radno angažovani svi primjeri tog ugovora ostalu su i u policiji. Dakle, policija je znala i tada da ugovor između S. Č. i firme Klobuk šped postoji i da je ona u tom periodu radila u Oskaru", kaže on.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Inače, afera S.Č. uzdrmala je svojevremeno crnogorsku javnu scenu jer su kao navodni korisnici njenih usluga pominjani pojedini crnogorski funkcioneri među kojima i oni koji je danas tuže za lažno svjedočenje.

U cijeli slučaj se uključila i međunarodna zajednica koja se preko svojih institucija interesovala za sudbinu moldavske državljanke, žrtve sek trafikinga.

Skandal je okončan nakon što su međunarodne organizacije pomogle S.Č. da napusti Crnu Goru. Do danas nijesu utvrđene sve činjenica i eventualna odgovornost učesnika te afere pa je slučaj gotovo pao u zaborav.

Kao jednog od učesnika afere mediji su pominjali i Mila Đukanovića koji je u tadašnjem istražnom postupku odbacio takve tvrdnje, uz ocjenu da je afera S.Č. montirana radi njegove političke kompromitacije.

"Ukoliko Osnovni sud S.Č. proglasi krivom da je u postupku prije deset godina lažno svjedočila i osudi je na zatvorsku kaznu, u tom slučaju bi bila raspisana potjernica za moldavkom", kaže za RSE advokat Veselin Radulović.

"Ako bi eventualno ta presuda bila osuđujuća i osude je na zatvorsku kaznu, što može da se dogodi kao jedna od opcija, dalja bi procedura bila da država uradi nešto da bi ona bila dostupna organima za izdržavanje kazne, a to je moguće raspisivanje potjernice. Naravno, podvlačim, ukoliko bi bila osuđena", kaže on.

No, prema mišljenju upućenih u cijeli slučaj vjerovatnije je da će, ukoliko je uopšte i proglase krivom, moldavka S.Č. biti uslovno kažnjena.
XS
SM
MD
LG