Dostupni linkovi

Đukanović optužio opoziciju da želi destabilizaciju države


Milo Đukanović Foto: Savo Prelevic
Milo Đukanović Foto: Savo Prelevic
U crnogorskoj skupštini je održan, takozvani, "premijerski sat", na kojem je premijer Milo Đukanović odgovarao na pitanja poslanika. Najoštrija rasprava je vođena oko organizovanog kriminala. Opozicija tvrdi da mu je na čelu sam Đukanović, a Milo uzvraća ocjenom kako opozicionari destabilizuju Crnu Goru.

Đukanović je u raspravi s poslanicima opozicionih partija saopštio i da neće podnijeti ostavku.

Andrija Mandić
iz Nove srpske demokratije je podsjetio da je ključna primjedba međunarodne zajednice što u Crnoj Gori nema hapšenja krupnih kriminalaca:
Problem borbe protiv organizovanog kriminala je premijer Milo Đukanović. On je ključna prepreka za obračun ove države sa organizovanim kriminalom.

Andrija Mandić i Nebojša Medojević Foto: Savo Prelević


"Problem borbe protiv organizovanog kriminala je premijer Milo Đukanović. On je ključna prepreka za obračun ove države sa organizovanim kriminalom. Glupo je očekivati da premijer uhapsi sebe. Glupo je očekivati da premijer donese odluku i podrži tužilaštvo i sudstvo i ostale da se uhapsi njegov brat. Glupo je očekivati da se uhapsi izvjesni Brano Mićunović ili prijatelj Stanko Subotić ili Darko Šarić za koga se sumnja da se nalazi ovdje u Crnoj Gori."


Premijer Đukanović je navode Mandića ocijenio neozbiljnim, a istovremeno ga upozorio na mogućnost da nemaju svi visok prag tolerancije na javne prozivke:

"Možete slobodno, koristeći pravo sve slobode koje vam garantuje ovaj sistem, sa tog i sa drugih mjesta blatiti ljude do mjere i granice njihovog demokratskog kapaciteta, njihove demokratske tolerancije. To što je u opisu radnog mjesta premijera nije u opisu radnog mjesta svakog građanina Crne Gore. Zato se i premijer takođe usteže da izriče nedolične ocjene o drugim ljudima. Moja preporuka je da se i vi suzdržite, jer nemaju svi to u opisu radnog mjesta i nemamo svi isti demokratski kapacitet."

Kriminalna korporacija


I Nebojša Medojević iz Pokreta za promjene je optužio Đukanovića da je u Crnoj Gori, kako je rekao, stvorio i učvrstio kriminalnu organizaciju:

"Vi ste tu kriminalnu organizaciju nastavili da razvijate i sada imate pravu korporaciju. Imate izvršnog direktora za ljudske resurse i bezbijednost i likvidacije. Imate izvršnog direktora za finansije, koji radi sa off shore računima u inostranstvu koji je trenutno na crnoj interpolovoj potjernici po jednom osnovu, a biće još po jednom osnovu. Imate izvršnog direktora za izvoz - uvoz i on je sada takođe na potjernici i krije se negdje u Crnoj Gori, a imate PR-a koji trenutno radi kao glavni urednik u jednoj novini."
Nebojša Medojević Foto: Savo Prelević


I na ove navode je Đukanović reagovao tako što je Medojevića optužio da manipuliše i falsifikuje činjenice, te da na taj način želi da dođe do pozicije vlasti:

"Vi imate jedan ozbiljan problem, a to je da imate zabludu da mislite da manipulacijama možete da vodite ozbiljnu politiku. Vi uporno pokušavate da falsifikatima, stalnim saopštavanjem novih ocjena koje su najčešće u konfrontaciji sa upravo vašim prethodno izrečenim ocjenama da osvojite biračko tijelo, iako vas ono neumoljivo upozorava da je vaša težina 6 posto u biračkoj javnosti Crne Gore. Siguran sam da ne postoji primjer u svjetskoj političkoj praksi, da jedan čovjek sa 6 posto ima toliko publiciteta koliko vi imate."
XS
SM
MD
LG