Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Italijanske vlasti odustale od tužbe protiv Đukanovića


Milo Đukanović

Direkcija italijanskog tužilaštva za borbu protiv mafije iz Barija zatražila je zatvaranje slučaja protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića koji je u Italiji bio osumnjičen za mafijaško udruživanje i međunarodni šverc cigareta. Pozivajući se na izvore iz italijanskog pravosuđa, agencija ANSA je objavila da se proces protiv Đukanovića ovim zahtjevom okončava.

Istraga o ovom slučaju je počela 1999. nad 15 osoba iz Italije i Crne Gore.

Prema onome što je objavila agencija ANSA, a prenijeli mediji u regionu i Crnoj Gori, italijansko tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podnijelo je zahtjev za povlačenje optužbi protiv premijera Mila Đukanovića zbog diplomatskog imuniteta, odnosno zbog toga što bi trebalo da preuzme još jedan četvorogodišnji premijerski mandat. Prema navodima te agencije, odnosno izvora iz italijanskog pravosuđa, očekuje se da će ovaj zahtjev biti odobren.

Stručnjak za italijansko pravo, advokat Vesna Čejović, precizira za naš radio da u informaciji postoji nepreciznost u dijelu gdje se govori o povlačenju optužbi protiv premijera Mila Đukanovića jer optužnica protiv njega i ostalih koji su obuhvaćeni istragom nikada nije podignuta. Prema riječima Vesne Čejović tužilaštvo je vjerovatno uputilo zahtjev istražnom sudiji da izuzme Đukanovića iz ovog predmeta:

"Nakon faze okončanja istrage slijedi procedura u kojoj se ili podiže optužnica ili se traži arhiviranje predmeta. U ovom slučaju optužnice nije ni bilo jer tužilaštvo traži arhiviranje predmeta prije podizanja optužnice. Upravo je to ovdje slučaj jer je tužilaštvo ocijenilo vjerovatno iz mnogo razloga, naveden je jedan od razloga u agencijskoj vijesti, ali vjerovatno da postoji i mnogo drugih razloga koji se ne navode i raznoraznih motiva iz kojih se traži arhiviranje predmeta u ovoj fazi postupka."


Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se Đukanovićevo ime ponovo nađe u istrazi u ovom slučaju nakon što bude eventualno izuzet iz predstojeće optužnice Vesna Čejović kaže:

"Imajući u vidu sadržinu italijanskog zaknonodavstva i komplikovanost procedure i sve razloge koji postoje i koji su navedeni u italijanskom zakonodavstvu praktično jednom arhiviran predmet protiv Đukanovića vrlo malo je vjerovatno i teorijski da se može kasnije u nekoj fazi ponovo otvoriti istraga ili procedura za to isto krivično djelo."

Nakon objavljene informacije o zahtjevu italijanskog tužilaštva da Đukanović bude izuzet iz istrage uslijedila je reakcija Đukanovićevog advokata u Italiji Enrika Tućila, koji je ocijenio da njegov branjenik izlazi kao dvostruki pobjednik iz postupka pred italijanskim pravosuđem i to s aspekta da je tužilac iz Barija priznao da su predstavnici Crne Gore van jurisdikcije drugih država. Druga pobjeda je da je Đukanović, i pored toga što je imao imunitet, svojevoljno želio da se nađe pred italijanskim tužiocem da bi lično razriješio tu delikatnu situaciji. Istraga u Italiji o švercu cigareta preko Crne Gore započela je prije deset godina.

Đukanović je 2007. obaviješten da bi mogao biti optužen zbog umiješanosti zu šverc cigareta u Italiji. On i nekoliko njegovih bliskih saradnika, uključujući bivšeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića, osumnjičeni su za aktivnosti u periodu između '94. i 2002. godine. Đukanović je bio osumnjičen da je dao dozvolu švajcarskom državljaninu Franku Delatoreu da mjesečno uveze 1.000 tona duvanskih proizvoda koji su potom gliserima švercovani u Italiju. O ovom slučaju je godinama unazad pisala kako crnogorska tako i regionalna štampa. Tu je prednjačio zagrebački "Nacional" nedavno ubijenog Iva Pukanića na osnovu čijeg pisanja je u crnogorskom parlamentu osnovana komisija koja je ispitivala te navode. Na čelu komisije bio je funkcioner Socijalističke narodne partije Vuksan Simonović koji je tvrdio da se u Crnoj Gori i preko Crne Gore od '96. godine pa nadalje za enormni šverc cigaretama i da je ogromna količine cigareta završila na sivom tržištu Crne Gore, susjednih zemalja i zemalja Evropske unije. Pri tome, kako je navodio Simonović, budžeti tih zemalja trpjeli su ogromne štete koje se danas mjere na više od 6,5 milijardi eura. Taj materijal predat je tužiocu Đuzepe Šelziju.

Simonović nije želio danas da komentariše informaciju o izuzimanju Đukanovića iz slučaja. Prošle godine Đukanović je na sopstveni zahtjev saslušan u Bariju gdje je odgovorio na osamdesetak pitanja tužilaca. Dugo godina diplomatski odnosi Crne Gore i Italije su bili zamznuti što je bilo definitivno prekinuto nedavnom posjetom italijanskog premijera Silvija Berluskonija Crnoj Gori.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG