Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zašto Đukanović vlada godinama?


Milo Đukanović nakon pobjede na izborima

Zašto i kako je lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović bio i ostao najdugovječniji partijski lider u regionu?

Gdje leže glavne poluge vlasti Mila Đukanovića? U apsolutnoj kontroli institucija sistema i državnih resursa, u monopolima i finansijskoj moći ljudi bliskih premijeru, činjenici da je preko polovine crnogorskih građana egzistencijalno vezano za crnogorski budžet? Da li je i jedan od razloga i slabost njegovih političkih protivnika i činjenica da je Đukanović uprkos biografiji s početka ratnih devedesetih uspio da se nametne kao pouzdan partner međunarodnoj zajednici? Odgovor na ova pitanja potražili smo kod većeg broja crnogorskih intelektualaca i političara. Međutim, većina je, rezignirana izbornim rezultatom, odbila razgovor na tu temu. Neki su čak najavili da se duži period neće javno oglašavati. One koje smo dobili za Đukanovića su uglavnom imali riječi hvale.

Psiholog i stručnjak za komunikacije Radoje Cerović kaže da je teško nabrojati sve glavne razloge Đukanovićevog neuobičajeno dugog boravka na vlasti, a neki su, kaže on, psihološki:

"Jedno je nevjerovana sposobnost funkcionisanja pod stresnim okolnostima, pod velikim pritiscima, ne samo političkim pritiscima, i u tom stanju da se donesu vrlo komplikovane a i vrlo trezvene i na podacima zasnovane procjene, to je jedna od rijetkih sposobnosti uopšte, a pogotovo izgleda da je vrlo rijetka na crnogorskom političkom prostoru. Moć komunikacije takođe spada u psihološke razloge, jedna sposobnost da se kroz komunikaciju pokažu neke osobine koje su na crnogorskom političkom, odnosno kulturnom prostoru, veoma cijenjenje kao što su: odlučnost, liderstvo itd."

Profesor filozofije i etike na fakultetu u Novom Sadu Milenko Perović Đukanovićev uspjeh pripisuje isključivo njegovom političkom umijeću:

"Ja bih čak bio sklon da tvrdim uzimajući u vidu zemlja bivše Jugoslavije da poslije Josipa Broza Tita mi zapravo na ovim prostorima nijesmo imali darovitijeg političara od Đukanovića i nema nikakve sumnje da dugo njegovo lično održanje na vlasti i održanje partije kojoj je na čelu ima isključivo da se zahvali njegovom političkom umijeću."

Radoje Cerović nabraja još neke mehanizme na kojima počiva vlast Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista:

"U organizacijskom smislu Demokratska partija socijalista, čiji jer on lider predstavlja i najsavršeniji primjer partijske organizacije, funkcionisanje partijske mašinerije u svakom smislu i jedina je partja koja se kroz politički rad ozbiljno zasniva na onome što je danas abeceda politike a to su istraživanja, brojke, procjene. U strateškom smislu ne možemo da zaboravimo i sposobnost jednog efikasnog korišćenja onoga što se zove poluge vlasti ili kako se to ekonomskim rječnikom kaže dominantne pozicije na tržištu. Ona je u svakom slučaju dio političkog repertoara na raspolaganju vladajućih krugova, njegova sposobnost da je koristi i izvježbanost svih ovih dvadeset godina političke vladavine u Crnoj Gori."

Milenko Perović zaključuje da će uz ovakvu opoziciju Đukanović još dugo ostati: "nedodirljiva politička pojava":

"Koja će trajati na političkom nebu Crne Gore onoliko koliko bude htio jer on nije proizvod okolnosti nego je on čovjek koji je sposoban i da proizvodi političke okolnosti i on ih proizvodi u onoj mjeri u kojoj su njemu zapravo i potrebne."

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG