Dostupni linkovi

Đukanović pred poslanicima: Počinje gradnja autoputa


Milo Đukanović u Parlamentu, fotografija iz juna 2013.
Odgovarajući na pitanja poslanika u crnogorskom parlamentu, premijer Milo Đukanović je najavio da će do kraja ove godine početi izgradnja autoputa kroz Crnu Goru. Tokom premijerskog sata, Đukanović je govorio o svojim diplomatskim aktivnostima, ali o troškovima države koji su izazvani pogrešnim odlukama državnih organa.

Koliko je premijer Milo Đukanović od početka mandata imao bilateralnih susreta sa premijerima zemalja Evropske Unije, pitao je predsjednik Pozitivne Darko Pajović. On je saopštio da, Crnu Goru nije posjetio ni jedan premijer zemalja Evropske Unije i upitao kakvi su efekti od spoljnopolitičkog angažmana premijera:

„Da znamo kakav je status države i kakvu korist generalno država Crna Gora ima od međunarodne aktivnosti ili je pak uopšte nema. Ukoliko je nema, onda imamo problem. Da nemamo neku dilemu, bilateralni susreti su veoma važni zbog integracionih procesa, tu mislim a procese NATO integracija, ali isto tako i evropskih integracija. Nesumnjivo su veoma važni i zbog samih standarda kojima težimo”, konstatovao je Pajović postavljajući pitanje premijeru.

Odgovarajući na ovo pitanje premijer Đukanović je saopštio da su njegov prioritet zadaci u zemlji, navodeći da je Vlada u prvim mjesecima svoje aktivnosti posvetila pitanima ekonomske i finansijske konsolidacije i pripremama za realizaciju razvojnih projekata. Uz to Đukanović je rekao da je imao niz susreta sa evropskim zvaničnicima:

“Tradicionalni, provincijalni politički pristup kojim se kvalitet spoljne politike mjeri brojem putovanja, zbog putovanja, nažalost najrječitije govori o inferiornosti i neposvećenosti prioritetnim zadacima u vlastitoj državi onih koji takvu politiku vode. Ne potcjenjujem ni slučajno značaj međunarodnih kontakata ali vjerujte mi, samo onih kontakata za koje sam siguran da su u direktnoj funkciji ostvarivanja ciljeva koje imamo. Uvijek ću otići tamo gdje znam da ćemo dobiti ili investitora ili gdje ćemo dobiti razvojnu pomoć, ili ekspersku pomoć da rješavamo probleme koji se tuču unaprjeđenja vladavine prava ili bilo koje druge potrebe koje imamo u Crnoj Gori. Do tada ja zaista smatram da bi to bila neracionalna potrošnja mojih i vladinih resursa”, rekao je premijer.

Milioni za odštete

Borislava Banovića iz Socijaldemokratske partije je interesovalo koliko se novca godišnje utroši na plaćanje odštete koje su nastale pogrešnim odlukama funkcionera i službenika. Procjena Banovića je da se radi o milionskim iznosima, a da odgovgornosti nema:

Borislav Banović
Borislav Banović
“Prema informacijama koje dobijamo iz medija, država izdvaja milionske iznose za naknade zbog neosnovanog lišenja slobode, takođe iz medija smo informisani da država izdvaja značajna sredstva za plaćanje štete zbog grešaka administracije koje se odnose na nezakonit raskid radnog odnosa, nepravlan obračun zarada i drugih nadoknada, uskraćivanje drugih prava i slično. A nisam, bar iz medija, upoznat da su oni koji su skrivili štetu i osiromašili državni budžet, zbog toga i odgovarali”, rekao je Banović.

Premijer Milo Đukanović je rekao da je preko 13 miliona eura plaćeno iz budžeta po osnovu sudskih odluka, samo u prošloj godini. Đukanović vidi problem u nepreciznosti zakonskih odredbi:

„Podaci Ministarstva finansija govore da je na teret glavnog državnog računa tokom 2012 godine po osnovu konačnih odluka sudova, putem sistema prinudne naplate, naplaćeno ukupno 13.199.732 eura. Razlozi rasta ovih budžetskih troškova su različiti. Pozitivne nalazimo u povećanju efikasnosti rada državnih organa, negatovne vidimo u nepreciznosti pojedinih normativnih rješenja”, odgovorio je Đukanović na Banovićevo pitanje.

Odgovarajući na pitanje iz klupa Demokratske partije socijalista, o aktuelnom statusu najvažnijih infrastrukturnih projekata i o dinamici njihove buduće realizacije, premijer Milo Đukanović je govorio o autoputu i investicijama u turizmu.

Kada je riječ o projektima koji treba da utiču na stvaranje višeg bruto društvenog proizvoda, na povećanje zapošljavanja u koje spadaju i energetski projekti, Đukanović je najavio izgradnju autoputa koji će kako je rekao zaposliti 4000 ljudi:

„Početak radova se očekuje krajem tekuće godine, vrijednost prve faze je oko 800 miliona eura, a rok njenog završetka je četiri godine. Prema prognozama kineskih partnera u periodu intenzvnih radova biće potreban angažman oko 4000 radnika. Predano smo radili na realizaciji investicija u oblasti turizma“, ustvrdio je premijer.

Najveća opoziciona grupacija, Demokratski front, nije prisustvovala premijerskom satu jer smatraju da bi premijer Đukanović, kako su rekli, trebalo da se suoči sa tužilačkim pitanjima zbog niza afera iz prethodnog perioda.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG