Dostupni linkovi

MANS: Đukanović i sin osnivali kompanije u više od pet država


Crnogorski predsjednik Milo Đukanović sa suprugom Lidijom i sinom Blažom u Podgorici 2012. godine

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklopili su 2012. godine tajne ugovore o upravljanju imovinom skrivajući se iza mreže kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara, navodi se u saopštenju Istraživačkog centra MANS koji je učestvovao u globalnoj istrazi Pandora papiri.

Kako se dalje navodi, sin predsjednika Crne Gore je iskoristio strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Globalnu istragu o offshore finansijskim poslovima pod nazivom Pandora papiri vodio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja.

Baza procurjelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge u zemljama poput Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname, Belizea, Kipra, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura i Švicarske.

Jedna od njih je, kako navodi MANS, ALCOGAL, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim offshore destinacijama, uključujući Britanska Djevičanska Ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović.

Iz ugovora, navodi MANS, vidi se da je Milo Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.

U odgovorima na pitanja MANS-a i ICIJ-a, Milo Đukanović je priznao da je 2012. godine osnovao Victoria Trust, naglašavajući da u tom periodu nije bio javni funkcioner. On tvrdi da je krajem te godine, nakon imenovanja na funkciju premijera, vlasništvo nad svojim trastom prenio na sina Blaža.

Njegov sin je potvrdio da je stvarni vlasnik kompanija Victoria Bridge Finance Ltd i Resilton Investments Ltd skrivenih na Britanskim Djevičanskim Ostrvima. No, navode iz Istraživačkog centra, nije odgovorio na naknadno pitanje o vlasništvu nad očevim trastom, a tvrdi da se ni svoga ne sjeća.

“Sjećam se da je bilo priče o njemu kao dijelu moguće poslovne strukture dok sam živio u Velikoj Britaniji, ali se ne sjećam da li je uspostavljen. Ako jeste uspostavljen, ja nisam imao nikakve veze sa njim i sigurno je davno ugašen”, rekao je Blažo Đukanović.

Đukanović: Zlonamjeran pokušaj diskreditovanja

Objava nevladine organizacije MANS "zlonamjerno je spinovanje i još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i članova njegove porodice", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta 3. oktobra.

Potvrdili su da su nedavno dobili pitanja Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara na koja su dali odgovore koji, kako tvrde, demantuju nestine MANS-a.

„Đukanović im je 2012. godine, u vrijeme kada nije obavljao državne poslove, radio na uspostavljanju infrastrukture za otpočinjanje poslovnih aktivnosti zajedno sa sinom. U to vrijeme osnovao je Victoria Trust koji, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija, nije otvorio niti jedan bankarski račun, jer nikada nije ni aktiviran“, navodi se u reagovanju Đukanovića.

Dodaju i da "nakon što se iste godine neplanirano vratio na funkciju premijera, cjelokupno vlasništvo nad Victoria Trustom prenio je na sina Blaža Đukanovića, i da je Trust postojao samo na papiru, što je lako provjerljivo".

Podcast: Đukanović u zamci sopstvenog sistema
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00
Direktan link

Reakcije Krivokapića i Abazovića

Na objave MANS-a su reagovali premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Krivokapić je pozvao tužilačke organe da ispitaju navode o nelegalnim aktivnostima članova porodice Đukanović.

“Svaki protivzakonito stečeni euro, na štetu crnogorskih građana, mora biti vraćen u državni budžet“ napisao je Krivokapić na Twitteru.

Šta su Pandora papiri?

Imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera, kao i oko 300 zvaničnika poput sudija, ministara, gradonačelnika i vojnih generala nalaze se u spisima offshore kompanija nazvanih Pandora Papers odnosno Pandora papiri. U dokumentima su uključene osobe iz više od 90 zemalja svijeta, kao i preko 100 milijardera, ali i slavnih osoba.

Dokumenti koji uključuju emailove, dopise, pružaju rijedak uvid u tajni svijet offshore finansija i otkrivaju finansijske tajne nekih od najbogatijih ljudi svijeta.

Pojedine osobe suočavaju se sa optužbama za korupciju, pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza.

No, jedno od najvećih otkrića, kako piše BBC, jeste kako su ugledni i bogati legalno osnivali kompanije kako bi tajno kupovali nekretnine u Velikoj Britaniji. Dokumenti otkrivaju vlasnike oko 95.000 offshore kompanija koje stoje iza kupovina.

Više od 600 novinara uključujući novinare BBC-ja, Guardiana, Le Monda, Washington Posta i Nezavisnog konzorcijuma istraživačkih novinara učestvovalo je u analizi 11.9 miliona dokumenata offshore kompanija koje su unajmlivali bogati klijenti kako bi im stvarali offshore strukture.

XS
SM
MD
LG