Dostupni linkovi

Đukanović – Amfilohije nikad oštrije


Milo Đukanović i Amfilohije, arhivska fotografija

Crnogorski premijer Milo Đukanović i prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, Amfilohije, nastavili su verbalni rat koji je u posljednjim javnim nastupima ušao u fazu u kojoj su kvalifikacije i ocjene koje upućuju jedan drugom snažnije i oštrije nego što su bile do sada.

Zanimljivo je i da se u cijelu priču takođe oštrije nego do sada uključila vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS).

Prvo je premijer u intervjuu za evropsko izdanje američkog portala "Politiko", optužio Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC u Crnoj Gori i njene čelnike da su antidržavni element, potvrđeni protivnici crnogorske državnosti i nezavisnosti i glavni oslonac protivnicima NATO-a u Crnoj Gori.

Ubrzo je reagovala Mitropolija ocjenom da je Đukanović još jednom pokazao mržnju i netrpeljivost prema najbrojnijoj Crkvi u Crnoj Gori i njenim vjernicima, kao i da za rad političkih interesa falsifikuje istorijat i ulogu srpske crkve u Crnoj Gori.

No, opštoj medijskoj paljbi na relaciji Đukanović – Mitropolija tu nije bio kraj jer se u cijelu priču uključila Đukanovićeva DPS, takođe oštrije nego što je to bio slučaj u ranijem periodu.

Iz DPS-a su poručili da bi Mitropolija konačno mogla da se opredijeli da li je duhovna, parapolitička ili ekonomska organizacija, jer kako tvrde, svojim djelovanjem i izjavama otvoreno pokazuje da je duhovnost najmanje interesuje.

Podsjetimo, Mitropolija crnogorsko-primorska, važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi, bavi se turizmom, izgradila je hotele, stambene zgrade a vlasnik je više ugostiteljskih objekata, duhovnih objekata i turističke agencije.

Predsjednik političkog savjeta Nove srpske demokratije, koja baštini slične stavove kao i Mitropolija crnogorsko-primorska, Budimir Aleksić, kaže za RSE da je prethodnih godina premijer Đukanović imao mjeru u istupima protiv te crkve, pomagao SPC u Crnoj Gori, ali da sada želi da se obračuna sa Crkvom, nakon što je napravio jasan zaokret ka NATO-u.

"U skladu sa procjenom da li mu je nešto politički konjukturno ili ne, Đukanović je imao taj odnos prema pravoslavnoj crkvi, pa je tako vlada, između ostalog, pomagala izgradnju hrama u Podgorici. Ali, sve je to bilo prije tog drastičnog zaokreta DPS-a", navodi Aleksić i dodaje:

"Sada je on na tim pozicijama koje su brutalno očigledne, dakle sada je okrenut ka NATO-u, promjeni identiteta Crne Gore i uvođenju ove zemlje u novi, zapadni civilizacijski krug, i sada mu je ostalo samo da se obračuna sa pravoslavnom crkvom."

Budimir Aleksić
Budimir Aleksić

Inače, nijesu ovo prve teške riječi koje je poglavar SPC razmijenio sa crnogorskim državnim rukovodstvom, ali su se strasti u odsudnim trenucima po pravilu smirivale.

Toplo-hladni odnosi

Boris Raonić iz Građanske alijanse smatra da jedni druge za rad različitih interesa svih ovih godina tolerišu jer jedni drugima trebaju.

"DPS je vladajuća partija koja kontroliše ministarstvo koje piše zastarjeli Zakon o vjerskim zajednicama i ona, ukoliko želi nešto da uradi, ima moć da to i uradi. Ukoliko misle da se rade neke finansijske malverzacije, oni kontrolišu poreske vlasti. Tako da DPS nema potrebe da piše neka saopštenja, nego treba da uradi nešto konkretno", ističe Raonić.

Raonić smatra da se, sa druge strane, SPC ne ponaša na način kako bi trebalo.

"Mi svakodnevno vidimo sa kim se, recimo, paroh podgorički druži i kakav je to profil ljudi. Dakle, nakon svega, slika postaje jasnija a to je da oni jedni druge hrane i to je, na žalost, slika Crne Gore koja nije evropska", ocjenjuje Boris Raonić.

Mitropolit Amfilohije i crnogorski premijer Milo Đukanović od početka devedesetih godina gospodare, jedan duhovnim jedan svetovnim prostorom.

Njihove toplo-hladne odnose obilježilo je nekoliko znakovitih situacija – otvorena podrška mitropolita Amfilohija struji Mila Đukanovića u vrijeme raspada jedinstvenog DPS-a i znakovito ćutanje Srpske pravoslavne crkve u predvečerje referenduma za nezavisnost 2006.

Vlast je istovremeno, kako je to često isticao i mitropolit Amfilohije, bogato pomagala SPC tokom izgradnje Hrama u Podgorici.

No, pridruživanje Crne Gore sankcijama EU Rusiji zbog ukrajinske krize, dovelo je do novog sukoba premijera i mitropolita.

Amfilohije je na spoljnopolitičke poteze Vlade reagovao kletvom na račun Đukanovića, citirajući svetog Petra Cetinjskog, poručio: "Ko ne bio vjeran Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet 3.000 puta od mene".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG