Dostupni linkovi

BIA kaže da opozicionar Miketić kojem je prećeno nije 'predmet obrade'


Đorđe Miketić govori na jednom od ekoloških protesta u Beogradu, 18. decembar 2021.
Đorđe Miketić govori na jednom od ekoloških protesta u Beogradu, 18. decembar 2021.

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) saopštila je da poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić, koji je ranije optužio "bezbednosne službe ili paraslužbe" da mu prete objavljivanjem navodno eksplicitne fotografije iz privatnog života, nije predmet "bilo kakve obrade ili interesovanja" BIA.

Poslanik opozicione stranke Zajedno Đorđe Miketić izjavio je 27. novembra da je sa nepoznatog telefonskog broja dobio fotografiju u vidu ucene, nakon navoda predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "zna nešto" o njemu, i najavio da će zbog toga podneti tužbu protiv NN lica, a za svedoka pozvati Vučića.

"Ovo je dokaz da BIA (Bezbednosno-informativna agencija) ne štiti državu već radi za Aleksandra Vučića i SNS režim, targetirajući opoziciju i građane", napisao je Miketić na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter).

BIA u saopštenju od 28. novembra navodi da je odmah po Miketićevoj objavi o postojanju te fotografije, BIA "u okviru svojih zakonskih ovlašćenja" pokrenula "intenzivnu istragu koja za cilj ima utvrđivanje svih okolnosti u vezi sa samim snimkom i osobama koje se na njemu nalaze, uz poštovanje svih načela zakonitosti i privatnosti lica sa snimka".

"Možemo da saopštimo da su eksperti Bezbednosno-informativne agencije utvrdili da je u pitanju samo isečak dužeg snimka za čiji nastanak BIA ne snosi nikakvu odgovornost", stoji u saopštenju.

Agencija je pozvala poslanika Zajedno da "prestane sa napadima na službe bezbednosti Republike Srbije i predsednika Srbije i da, pošto je u javnosti otvorio temu svog privatnog snimka, javno saopšti kako je, gde i pod kojim okolnostima i od strane koje osobe nastao snimak njega i izvesne osobe kao i šta snimak sadrži".

Predsednik Srbije i član Predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je u nedelju uveče na privatnoj televiziji Pink Miketića više puta nazvao "ljudskom sramotom" i insinuirao da o njemu "zna nešto o čemu ne sme da govori", ali da Miketić "zna šta on zna" i da mu je bolje da ćuti.

Iz Predsedništva Srbije i Vučićeve Srpske napredne stranke nisu odgovorili na hitan upit Radija Slobodna Evropa o ovom slučaju.

Delegacija predizbornih posmatrača Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE), koja je nedavno bila u dvodnevnoj poseti Srbiji, saopštila je u ponedeljak da je predizborna kampanja u Srbiji obeležena "nezabeleženim nivoom negativne kampanje i izazivanja straha, napada protiv opozicije i novinara i ozbiljnih pitanja u vezi sa medijima".

Vanredni parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji biće održani 17. decembra.

XS
SM
MD
LG