Dostupni linkovi

Điping u Londonu: Kina i Britanija sve više međusobno zavise


Kineski predsednik sa kraljicom Elizabetom

Tokom prvog dana državne posete Velikoj Britaniji kineski predsednik Sji Đinping je u govoru u britanskom parlamentu pohvalio bliske odnose dve zemlje, koje su prema njegovim rečima sve više "međuzavisne".

"Možemo da kažemo da su Kina i Velika Britanija sve više međuzavisne i da postaju zajednica koja deli zajedničke interese", rekao je Sji.

Kineski predsednik je uveren da dve zemlje mogu da podignu bilateralne odnose na novu visinu, a njegov govor u parlamentu slušali su Dejvid Kameron, lider opozicije Džeremi Korbin i političari iz svih stranaka.

"Iako je moja poseta tek počela, već sam duboko impresioniran vitalnošću odnosa Kine i Velike Britanije i dubokim prijateljstvom između naših naroda", naveo je predsednik Kine.

Velika Britanija i Kina proslavile su "zlatno doba" u međusobnim odnosima, posetom kineskog predsednika koja je praćena kraljevskom pompom i sjajem, ali i brigom za nacionalnu bezbednost, ljudska prava i ekonomski rivalitet, ocenjuje agencija AP.

Četvorodnevna poseta Sija Đinpinga, koja je godinu dana pripremana, trebalo bi da zacementira dogovore koji bi Velikoj Britaniji obezbedio niz novih investicija, a Kini veći pristup evropskim tržištima.

Dok je Si pozdravljen kao počasni gost u Bakingemskoj palati i britanskom parlamentu, deo britanskih političara, poslovnih ljudi i sindikata brine zbog porasta kineskih investicija u ključne sektore britanske privrede, ali i konkurencije koju Kina predstavlja u oblastima poput proizvodnje čelika.

London nije naivan

Ministar spoljnih poslova Filip Hamond je u intervjuu za BBC rekao da London nije naivan i da "razvija zreo odnos s Kinezima".

“Očekujemo da poslovni aranžmani u vrednosti od 30 milijardi funti budu objavljeni tokom ove posete. Reč je zaista o razvijanju odnosa sa Kinom, koja je druga po veličini svetska ekonomija, a postaće vodeća u narednih pet, šest ili sedam godina. Vidimo ogromne mogućnosti da zaštitimo britanske poslovne interese i radna mesta i osiguramo naš prosperitet saradjujući sa Kinom", poručio je Hamond.

Na pitanje da li će Britanija odustati od insistiranja na poštovanju ljudskih prava zbog poslovnih aranžmana sa Kinom, Hamon kaže:

"Svakako ćemo iskoristiti priliku da tokom ove posete kineskog predsednika postavimo pitanja koja nisu prijatna za kineske partnere - i ne samo tokom ovakvih poseta: imamo formalno uspostavljeni dijalog o ljudskim pravima: Srećemo se jednom godišnje u utvrdjenom formatu razgovora Britanije i Kine u kojima se ne raspravlja ništa drugo osim ljudskih prava. Dakle, to pitanje itekako figurira na dnevnom redu."

Recimo i to da je kineski predsednik pozdravljen plotunom 41 topa pre dolaska u Bakingemsku palatu gde je odseo sa suprugom.

Na ruti kojom je do palate išao, kako prenose agencije, pored okupljenih koji su pozdravili njegov dolazak bilo je i demonstranata zbog stanja ljudskih prava u Kini i politike Pekinga prema Tibetu.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG