Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đinđić nema naslednika


Zoran Đinđić

Šest je godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. Bio je moderan političar, možda i premoderan za Srbiju, sa energijom i snagom koja se teško mogla slediti. Srbija je posle njega zaspala i proći će još dosta vremena dok je ponovo neko ne probudi, kaže za RSE Ljubinka Trgovčević – Mitrović, profesorka istorije na beogradskom Fakultetu političkih nauka.

RSE: Šta je Zoran Đinđić bio za Srbiju?

Trgovčević: Kad se postavi to pitanje čovek upada u problem da bude stereotipan zato što svi govore da je bio moderan državnik, ali to je zaista, bez obzira kako zvučalo izlizano, zaista jedina reč koja se možda može koristiti. Bio je možda suviše iznad svog vremena, jer je ona energija i ona snaga, koju je on imao bila suviše velika da bi se mogla slediti. i teško ga se moglo slediti, čak i oni iz njegove najbliže okoline, iz političkog okruženja, posebno građani Srbije nisu mogli da ga slede. Sa te strane bio je moderan, pa možda i premoderan za Srbiju u trenutku kada je došao na vlast. Čini mi se i da je taj otpor ka toj brzoj modernosti, možda i imao nekog svog udela i među onima koji su ga mrzeli i koji nisu mogli da ga slede.

RSE: Koliko su njegove ideje danas žive u Srbiji?

Trgovčević: Mislim da mnogo manje nego što bi trebalo jer nekako se sve usporilo i Srbija je ponovo utonula u to neko blato. Ono što je on, pre svega, hteo - je jedna skokovita modernizacija, koja bi bila, upravo zato što je Srbija polazila sa jednog niskog starta, koja bi bila mnogo veća nego što je normalna. Dakle, ne jedan ravan razvoj, postepen, nego jedan silovit, koji bi Srbiju doveo na mesto drugih evropskih država. Posle njega se sve to nekako zaustavilo i krenulo naniže, i tek sada moram da kažem da i mnogi oni koji Zorana nisu voleli ili nisu cenili, tek sada u stvari vide šta su izgubili, jer nalazimo se u situaciji da, pre svega, nema nijedne nove ideje na političkoj sceni. On je uvek imao, makar one kratkotrajne ideje, ali uvek je imao neku novu ideju da ponudi. To se izgubilo, izgubila se ta snaga i strasnost, koja je u politici veoma važna, koja ne mora da opredeljuje ljude za određenog političara, međutim, strasnost je nekad pomagala. Tako da mislim da je gubitak suviše veliki da Srbija ne bi žalila za tim.

RSE: Da li se može reći da je gubitak toliki da je Srbija stala, a to je ono čega se Zoran Đinđić najviše plašio i što je u mnogim svojim govorima poručivao da ne sme da se dogodi?

Trgovčević: Srbija se uspavala i on je upravo govorio to da Srbija spava, da on nema vremena da spava, ali nekako se Srbija uspavala posle njega, jer njegova silina zaista se teško mogla i slediti, i to treba priznati kao objektivnu činjenicu. Bilo je teško probuditi tu zemlju odjedanput. A sada smo u situaciji da je ponovo zaspala i ja mislim da će tako trajati. Proći će još dosta vremena dok ponovo Srbiju neko ne probudi.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG