Dostupni linkovi

Đilasova stranka traži od Borelja potvrdu autentičnosti dokumenta o Srbiji


Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, tokom intervjua za RSE juna 2020.
Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, tokom intervjua za RSE juna 2020.

Stranka slobode i pravde (SSP) uputila je dopis komesaru za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju (Josep Borell) u kojem traži da potvrdi autentičnost poverljivog dokumenta evropske obaveštajne službe koji je objavio Radio Slobodna Evropa (RSE).

U dokumentu se analiziraju potezi vlasti u Srbiji kao i opozicione stranke u pogledu spoljne politike i unutrašnjih političkih prilika.

To je potvrdio funkcioner Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić za televiziju Njuz maks Adria (Newsmax Adria), dodavši da je SSP najozbiljnija opoziciona stranka. Podsetimo, u okviru liste Ujedinjeni za pobedu Srbije na aprilskim izborima Đilasova partija je osvojila 37 od ukupno 250 poslaničkih mesta, postavši tako najbrojnija opoziciona snaga u Skupštini.

Analiza evropskih obaveštajnih službi se bavi, između ostalog, ulogom predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa na politčkoj sceni u Srbiji.

Obaveštajne informacije, kako stoji u dokumentu, pokazuju da postoje indicije o "zakulisnoj saradnji sa Vučićem i njegovoj ulozi 'trojanskog konja' koji izaziva razdor među opozicionim strankama i već neko vreme ih slabi".

U dokumentu se analiziraju naredni koraci koji bi preduzeti predsednik Srbije Aleksandar Vučić s ciljem nastavka politike balansiranja. Ruska invazija na Ukrajinu, smatraju evropski obaveštajci, predstavila je problem odnosa snaga za predsednika Vučića, smanjujući manevarski prostor Srbije u oblasti spoljne i bezbednosne politike.

Ipak se konstatuje da će Vučić odložiti razlaz sa Rusijom, te da rast desnice na parlementarnim izborima 3. aprila koristi kako bi sebe prikazao kao umerenog političara.

U analizi se navode mogući koraci koje bi predsednik Srbije mogao preduzeti u bliskoj budućnosti kao i na koji način koristi opoziciju na putu ka zacrtanim političkim ciljevima.

RSE je uputio upit povodom ovog dokumenta Predsedništvu Srbije, ali odgovor još nije stigao.

XS
SM
MD
LG