Dostupni linkovi

Đerlek: Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava, oštrije mere ako se tako nastavi


Secretary of State in the Ministry of Health of Serbia Mirsad Djerlek
Secretary of State in the Ministry of Health of Serbia Mirsad Djerlek

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas (12. avgust) da se "zahuktava" četvrti talas korone i da će se njegova puna snaga osetiti kroz nekoliko nedelja, i najavio oštrije mere ako se tako nastavi.

"Epidemiloška situacija se pogoršava u poslednje dve-tri nedelje, posebno u ovih nekoliko dana", rekao je Đerlek za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Na pitanje koji se pacijenti sada zbrinjavaju, on je naveo da im je zajedničko da su nevakcinisani, dodajući da su to uglavnom povratnici sa letovanja ili su bili na slavljima, kao što su svadbe i noćni provodi.

"Uglavnom je to srednje teška i teška klinička slika", rekao je Đerlek.

On je podsetio da je u ovom trenutku dozvoljeno okupljanje do 500 ljudi, kao i da postoje posebne dozvole Kriznog štaba za pojedine manifestacije, poput festivala, ali da postoji mogućnost da se to promeni ukoliko se nastavi “ovako brz trend” zaražavanja.

"Pratićemo situaciju na dnevnom nivou i sigurno će jedna od prvih mera biti ograničavanje broja ljudi ", rekao je Đerlek.

On je naveo da je sinoć bio u kovid bolnici u Batajnici i da je tamo već 150 ljudi, kao i da je 90 odsto na kiseoničnoj potpori.

Govoreći o vakcinisanju mladih, on je istakao da je to u ovom trenutku 20,2 odsto, što je blag porast ali nije dovoljno.

XS
SM
MD
LG