Dostupni linkovi

Dječije odmaralište "Lovćen Bečići": Prvi put na moru


Budvanska rivijera, ilustracija
Posljednje odmaralište na Budvanskoj rivijeri je "Lovćen Bečići", u kojem ljetuju djeca bez roditeljskog staranja i iz socijalno ugroženih porodica. Proveli smo jedan dan sa njima. Odmaralište u koje su došli je posljednje koje se oduprlo apartmanizaciji obale.

Zahvaljujući ovom odmaralištu, mnoga od djece koje smo sreli prvi put vide more u Rafailovićima jer je riječ o djeci bez roditeljskog staranja i onima iz socijalno ugroženih porodica.


Koordinator ljetovanja Milutin Radović brine da djeca iz Bijelog Polja, uzrasta od 7 do 14 godina, provedu zabavno i bezbjedno ljetovanje. U ovoj smjeni ih je 180.

"U svakoj grupi imamo 25 djece po vaspitaču. Imamo profesore fizičkog vaspitanja, koji pored obuke plivanja izvode i jutarnju gimnastiku i razne druge sportove, posebno na plaži.Teško je ali borimo se", kaže Milutin.

Boravak u odmaralištu je ispunjen edukativnim, sportskim i zabavnim sadržajima, kaže Milutin.

"Od 8 do 11 sati imamo žurku koju organizuje animator iz odmarališta, svako veče je drugi program. To je maskenbal, izbor za mis, najljepša frizura, karaoke, ples. Za pobjednike su pripremljene diplome koje djeci budu kao podstrek i tako razvijaju takmičarski duh", navodi Milutin.

Neka djeca koja su ovdje prvi put su i zaplivala:


Rijad Ličina ima 14 godina, skroman je u svojim očekivanjima i zahvalan što ima priliku da ljetuje na moru:

"Dobro, dobro je. Zadovoljni smo smještajem i dva puta idemo na plažu. Oko 14.30 časova ustajemo. Imamo vremena poslije i da se kupamo i da se igramo. Važno je i to da nije tako veliak gužva. Imamo vremena i za rekreaciju ispred hotela tako da je prilično dobro. Za ručak je uobičajeno, kao kod kuće. Zadovoljni smo, niko se ne žali, dobijemo koliko hoćemo", govori nam Rijad.

Zavirujemo i u kuhinju odmarališta.

"Za ručak danas su pasulj i meso. Za večeru pečemo kiflice sa kremićem ili pica pužiće. Za doručak bude džem, margarin ili kremić i tako", kaže nam kuvarica u odmaralištu.

Posjeta odmaralištu "Lovćen Bečići" podsjeća na vrijeme kada je umjesto sadašnjih stambenih zgrada uz obalu bilo 10 odmarališta u kojima su mnogi prvi put vidjeli Jadran:


Nakon Cetinja, Nikšića i Bijelog Polja, ovdje će do kraja godine boraviti socijalno ugrožena i djeca bez roditelja iz Berana, Andrijevice i Mojkovca.
  • 16x9 Image

    Jasna Vukićević

    Dopisnica RSE od 1999. godine. Sarađivala sa više crnogorskih i regionalnih medija. Po obrazovanju profesorica engleskog jezika i književnosti.

XS
SM
MD
LG