Dostupni linkovi

Hiljade djece bez roditeljskog staranja


Dom za djecu bez roditeljskog staranja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, oktobar 2010, autor Zvjezdan Živković

(Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, oktobar 2010, autor Zvjezdan Živković)

Selma Boračić

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje u Sarajevu je održana konferencija na temu "Ostvarivanje prava djece iz ranjivih kategorija", sa posebnim osvrtom na djecu bez roditeljskog staranja. Cilj je skrenuti pažnju javnosti, političara i donosioca odluka na probleme djece iz ranjivih kategorija.

BiH nema jedinstvenu bazu podataka o broju djece bez roditeljskog staranja. Prema podacima kojima raspolažu centri za socijalni rad, u FBiH ima između tri i četiri hiljade djece bez roditeljskog staranja. Polovina ih je smještena u ustanove socijalne zaštite, a oko 1.500 djece nalazi se u hraniteljskim porodicama.

Šef Odsjeka za zaštitu porodice i djece u Ministarstva rada i socijalne politike Federacije BiH Miroslav Mauhar ističe kako se zakoni ne provode.

„I ona prava koja imaju, usljed raznoraznih razloga koji su evidenti u BiH, ne provode se, tako da se još više otežavaju okolnosti vezano za provođenje prava ranjivih kategorija, naročito djece bez roditeljskog staranja“, navodi Mauhar.

S druge strane, Strategija unapređenja socijalne zaštite djece bez roditeljskog staranja u RS je već usvojena. Direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Momir Popić ističe kako, pored smještaja djece bez roditelja, zakonskim rješenjima predviđena je i novčana pomoć:

„Mi u RS imamo Zakon o dječijoj zaštiti kojim je regulisano da djeca bez roditeljskog staranja primaju određene naknade bez imovinskog cenzusa, po 100 KM. Primaju to do 19 godina, odnosno sve dok su na redovnom školovanju“, kaže Popić.

Od 36-oro djece u Brčko Distriktu, 34-oro je smješteno u odgovarajuće institucije, dok je dvoje djece u hraniteljskim porodicama, kaže šef Odjela za zdravstvo u Vladi Brčko Distrikta Admir Čandić.

„Imamo jako dobre rezultate. Sva ta djeca ostvaruju prava po Zakonu o dječijoj zaštiti na području Brčko Distrikta“
, kaže Čandić.
XS
SM
MD
LG