Dostupni linkovi

U SAD odobrena prva COVID-19 vakcina za djecu od 5 do 11 godina


Vakcina Phizer
Vakcina Phizer

Američka regulator odobrio je 29. oktobra vakcinu protiv korona virusa Pfizer-BioNTech za djecu u dobi od pet do 11 godina. Ova vakcina je prva koja je u Sjedinjenim Američkim Državama odobrena za vakcinaciju protiv COVID-19 za malu djecu.

Očekuje se da će ova odluka omogućiti da vakcina bude dostupna za 28 miliona američke djece, od kojih se mnoga vraćaju u školu.

Odluka je donesena nakon što je grupa savjetnika federalne Agencije za hranu i lijekove (FDA) velikom većinom 26. oktobra glasala za preporuku autorizacije vakcine.

Savjetodavni odbor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trebao bi da se sastane naredne sedmice kako bi razmotrio preporuke o tome kako bi se vakcina trebala koristiti u toj dobnoj grupi. Konačnu odluku će donijeti direktor CDC-a.

"Prilično je jasno da korist prevazilazi rizik kada čujem za djecu koja se stavljaju na intenzivnu negu, koja imaju dugoročne poteškoće nakon COVID-a, i djeca umiru", rekla je Amanda Cohn iz Centara za kontrola i prevencija bolesti (CDC), koja je glasala za odobrenje.

"Nikad sve nije poznato - pitanje je kada se dovoljno zna", rekao je Paul Offit, pedijatar u Dječjoj bolnici u Philadelphiji, koji je takođe glasao za, ali je razmišljao o činjenici da će s vremenom postati dostupni potpuniji podaci o sigurnosti vakcine.

Samo nekoliko drugih zemalja, uključujući Kinu, Kubu i Ujedinjene Arapske Emirate, do sada je odobrilo vakcinu protiv COVID-19 za djecu ove starosti i mlađu.

FDA je odobrila dozu od 10 mikrograma Pfizerove vakcine za malu djecu, što je niže od 30 mikrograma u originalnoj vakcini za djecu od 12 i više godina.

Pfizer-BioNTech su rekli da je njihova vakcina pokazala 90,7 posto efikasnosti protiv korona virusa u kliničkim ispitivanjima djece u dobi od pet do 11 godina.

Kompanije očekuju podatke iz kliničkog ispitivanja na djeci u dobi od dvije do četiri godine do kraja godine.

Sjedinjene Države počele su vakcinaciju tinejdžera od 12 do 17 godina u maju. Prema podacima CDC-a vakcinacija djece te dobi niža je nego u starijim grupama.

Pfizerova vakcina je bila prva odobrena za upotrebu u hitnim slučajevima u Sjedinjenim Državama u decembru prošle godine za osobe od 16 i više godina. U maju je dobila odobrenje za dobnu skupinu od 12 do 15 godina, a u avgustu puno odobrenje.

Izvor: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG