Dostupni linkovi

Djeca u virtuelnoj realnosti: Zaboravljeni ringišpil


Istraživanja pokazuju da je sve više djece pred kompjuterom, a sve manje u parkovima i na igralištima. U Banjaluci se nedavno pojavio luna park, ali posjećenost je, pričaju vlasnici, mnogo manja nego ranijih godina. Na pitanje da li klasične igre polako odumiru, odgovore daju sama djeca. Uzbuđenje velikog ringišpila pod vedrim nebom, kažu, kompjuterske igrice ipak ne mogu zamijeniti.

Ima dana kada u banjalučkom luna parku zateknete tek pokoje dijete. Vikendom, predveče, sasvim je drugačija slika: sve oživljava, a gužva na ringišpilu, autićima ili popularno nazvanom „čekiću“ pokazuje da ova vrsta zabave ne odumire.

Vlasnik luna parka Bolero Alen Budimlić ipak kaže da su došla teška vremena i za ovu, nekada jako popularnu fabriku zabave. Prije rata, bila je sasvim druga priča: ljudi su imali novaca, a luna parkovi su bili atrakcija. Danas, objašnjava Budimlić, kriza uzima svoj danak:
Alen Budimlić
Alen Budimlić
„Malo je tržište. Što moj prijatelj kaže: puno je krokodila, a mala bara. Ali nekako se snalazimo.“

Kompjuterske igrice danas pobjeđuju u tržišnoj bici, kaže Budimlić:

„Međutim, on sada u svojoj sobi ima luna park, ima život. On gleda svoj cijeli život kroz onaj ekran, sve ima tamo, tako da je i nas to unazadilo.“

Djeca prosječno provedu 67 minuta dnevno igrajući kompjuterske igrice, a 44 minute na igricama sa konzolama - pokazala je jedna studija u BiH, provedena na oko 600 osnovnoškolaca. Petina anketiranih troši na igrice tri ili više sati dnevno.

Osmogodišnji Aljoša iz Banjaluke više voli kompjuter od luna parka:

„Zato što ima mnogo pucnjeva, ja to volim“, kaže Aljoša.

RSE: Šta kaže mama - je li bolja igrica za kompjuterom ili da se ide vani?

Aljoša: Mama mene nekad nagovori da idem vani i ja onda moram ići.

Psiholozi upozoravaju da nam najmlađi počinju živjeti virtuelnu realnost. Biljana Samardžija, iz banjalučkog Centra za socijalni rad, napominje da su klasične igre jako važne za razvoj djeteta - kroz njih ono istražuje, razvija motoriku i kognitivne sposobnosti i komunicira:

„Najlakše je dijete posjesti pred računar, uključiti mu crtani dok je još malo, dok ne zna još ni da priča, a baviti se za to vrijeme nekim drugim poslovima. Nažalost, takva su vremena da su svi roditelji u gužvi. Luna prak će dozvoliti djetetu da puzi, da se provlači kroz lavirint, da razvija vještine koje možda na neki drugi način ne bi razvilo.“

A roditelji kažu da je svaka igra dobra za dijete ukoliko se nađe mjera:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
Direktan link

Iako svakodnevno okružena virtuelnim svjetovima, djeca se ne odriču vrteški, tobogana i drugih zadovoljstva klasičnih igara. Zato smo ih pitali da li više vole luna park ili kompjuterske igrice:
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG