Dostupni linkovi

U ponedjeljak je za oko 450.000 osnovaca i srednjoškolaca u cijeloj BiH počela je nova školska godina, uz manji upis prvačića širom zemlje.

U Federaciji BiH u svim kantonima, osim Zapadno-hercegovačkog, počela je nastava. Zbog racionalizacije budžeta i ušteda, u tom kantonu prvačići će krenuti tek sljedeće godine. U Republici Srpskoj nastava u novoj školskoj godini počela je u 187 osnovnih i 92 srednje škole. I u tom bh. entitetu je upisan manji broj učenika.

Istovremeno, roditelji osnovaca bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja kod Bratunaca u ponedjeljak su bojkotovali početak nastave zbog neriješenog pitanja angažmana nastavnika Bošnjaka, te nemogućnosti pohađanja nastave iz nacionalne grupe predmeta.

Školsko zvono označilo je početak školske godine u svim kantonima u Federaciji.

„Svi su roditelji obaviješteni, spisak udžbenika su dobili, koje sveske trebaju, tako da je sve spremno“, kazala je učiteljica jedne sarajevske osnovne škole.

Nakon ljetnjeg raspusta djeca su spremna i odmorna za prvi školski dan:


Majka desetogodišnjeg dječaka Aida Balta Glavočević rekla je:

„Knjige još nismo kupili, čekamo da vidimo šta će učiteljica reći. Naravno da smo ushićeni, svaki septembar je isti – dok se malo pripremimo, dok se uhodamo, ali očekujemo da će sve biti kako treba.“

No, u školske klupe nisu sjeli prvačići u Zapadno-hercegovačkom kantonu. Za njih školska godina počinje tek 13. januara. Sindikat osnovnog obrazovanja i stručna javnost u ovom kantonu ne znaju koji su razlozi za ovakvu odluku, ali očekuju od Ministarstva obrazovanja da drugačije odluči, kaže predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja u ovom kantonu Vesna Ćorluka.

„Odluku koja bi išla u korist učenicima prvih razreda - to je da oni imaju nastavu redovitu cijelu nastavnu godinu u trajanju od 35 tjedana, a ne 18 kao prošle godine, ili 20 tjedana kao ove godine“, navodi Ćorluka.

Iako su pojedini mediji objavili vijest da nastava u ovom kantonu nije počela zbog štrajka prosvjetara jer im je plaća smanjena za više od 20 posto, Vesna Ćorluka to demantuje:

„Zaposlenici su na svojemu poslu zbog procedure organizacije štrajka, jer štrajk koji je bio u siječnju je prekinut radi toga jer je naš štrajk proglašen nelegalnim.“

Ove godine u Federaciji upisano je više od 22.000 prvačića. U odnosu na prethodnu školsku godinu, prvačića je manje za oko devet posto. Direktor sarajevske osnovne škole ”Isak Samokovlija” Kenan Vučijak objašnjava:

„Sa devetogodišnjim koji treba da završe razred bilo je preko hiljadu prvačića na opštini Centar. Sad ih ima 578.“

Veći broj zahtjeva za produženim boravkom

Oko 98.000 osnovaca i 47.000 srednjoškolaca u Republici Srpskoj u ponedjeljak je sjelo u školske klupe. Prvo školsko zvono oglasilo se i za 9.890 prvačića, koji su svoj prvi dan u školi proveli u upoznavanju sa učiteljima, drugarima i predstojećim obavezama, naravno uz igru i pjesmu.


Iako je ove godine upisano 1.500 manje osnovaca i 1.800 manje srednjoškolaca, u banjalučkoj osnovnoj školi „Georgij Stojkov Rakovski“ ove školske godine je porastao broj učenika.

„To je rezultat izgradnje novih stambenih objekata u naselju i dolazak mladih porodica, tako da očekujemo da ćemo dostići nivo od 850 učenika, koji bi trebalo da bude optimalan“, kaže direktor škole Dušan Mišljenović.

Ove školske godine povećan je i broj zahtjeva za produženim boravkom učenika u školi, a, kako kaže Mišljenović, i tu su izašli u susret roditeljima:

„Mi smo ove godine organizovali tri grupe, dvije grupe prvog razreda i jednu grupu drugog razreda. Prostorne mogućnosti nisu nam neće da bismo išli na proširenje.“

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijedilo je besplatne udžbenike za 21.000 učenika prvog i drugog razreda osnovne škole, za šta je izdvojeno 911.000 KM.

Zbog početka nove školske godine, iz Ministarstva unutrašnjih poslova su apelovali na sve učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu uslovima na putu i saobraćajnoj signalizaciji, pogotovo u blizini škola.

Bojkot u Konjević Polju

U područnoj Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Konjević Polju kod Bratunca bilo više roditelja nego učenika.

Roditelji naglašavaju da su svi nastavnici srpske nacionalnosti, a bosanski jezik predaje nastavnica iz Srbije, dodaje Hazim Begić:

„Ona predaje nama bosanski jezik, a Srbijanka.“

„Moje dijete polazi u prvi razred osnovne škole, ali je imalo predškolsku nastavu od marta do kraja školske godine. Kao roditelj sam mogao da primijetim da je nakon 20 dana predškolske nastave moje dijete počelo da izgovara riječi na ekavici“, rekao je Ramo Begić.

I Sanela Omerović kaže:

„Curica koja je sad krenula u prvi razred, već gubi jezik. Ona ne priča više kao mi - i ne možeš da je ispraviš.“

Roditelji zahtijevaju uvođenje bar minimalnih uslova za higijenu u školskim prostorijama:

„Ja se zovem Omerović Aida. Imam kćerku koja je završila treći razred, sad bi trebala u četvrti. Nećemo našu djecu slati zato što nemaju vode da se napiju.“

Direktor ove osnovne škole Savo Milošević ističe da su roditelji bezrazložno zabrinuti:

„Ja ne vidim stvarno šta je to toliko ključno – nacionalna grupa predmeta se sprovodi, škola ima vode definitivno.“

Ovih dana održaće se niz sastanaka kako bi se riješili problemi u školi u Konjević Polju i započela nastava u novoj školskoj godini za 140 učenika bošnjačke nacionalnosti.
 • 16x9 Image

  Aida Đugum

  Nakon iskustava u printanim i elektronskim medijima, uključujući BH Radio 1, u maju 2007. pridružila se ekipi RSE, gdje obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

 • 16x9 Image

  Gojko Veselinović

  Radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH Radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. je dopisnik RSE iz Banjaluke.

 • 16x9 Image

  Sadik Salimović

  Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG