Dostupni linkovi

Mirko Ilić: Simboli mržnje širom regije


Mirko Ilić
Mirko Ilić
Na Cetinju je u ponedjeljak uveče održana retrospektivna izložba svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića koji poslednjih nekoliko decenija živi i stvara u Njujorku. Uoči izložbe Ilić je održao predavnje cetinjskim studentima o "Građanskoj dužnosti umjetnika dizajnera" o simbolima mržnje koji su sve više u upotrebi širom zemalja bivše Jugoslavije.

Vi imate Hitlerjugend u vašoj sredini, a niko ne reaguje, kazao je jedan od najpoznatijih dizajnera Balkana na predavanju studentima na Cetinju. Ilić je tvrdnju potkrijepio brojnim fotografijama simbola mržnje i infiltracije skinhedsa u fudbalske huliganske organizacije na području država bivše Jugoslavije.

"Mene je to sve skupa, ta cijela ex Jugoslavija totalno iznenadila. Ja sam znao za pojavu fašizma u Rusiji koja je dosta raširena, u Poljskoj takođe, ali nisam očekivao da je tako prisutna na teritoriji bivše Jugoslavije. To je bilo glupo i naivno sa moje strane. Onda sam počeo gledati njihove web sajtove i shvatio da postoji hiljadu fotografija kako oni to ponosno rade, otvoreno. Možete ih prepoznati jer veći dio njih nema ni potrebu da to sakriva, to znači da ih niko ne goni, što znači da je to onda u redu od strane vlasti, strane kulture i građanstva. Pošto sam trebao doći ovdje, iznenadilo me je da tako nešto postoji i u Crnoj Gori, iznenadila me količina toga. Kada sam juče doputovao u Podgoricu, na jednoj od prvih kuća kada dolazite sa aerodroma je znak skinheda. Ljudi tuda svaki dan prolaze i ne znaju što je to i ne primjećuju, misle da klinci crtaju neke grafite", kazao je Ilić.

RSE: Ukazali ste na fudbal, gdje je to najočiglednije. Osim tu, da li slične simbole primjećujete i u nekim drugim oblastima?

"U sportu je to najjače izraženo jer se u sportu najlakše igrati sa tri do četiri osjećaja ljudi, da pripadaju plemenu, da su u grupi jer se tu igra na nacionalni ponos. Prvo je to klub ulice, pa se onda igra na ponos grada, pa onda države i tako dalje. Dakle, grad protiv grada se tuče, a onda se tuku protiv druge države i tako dalje. Druga stvar je to što je u nogometu puno novaca i za zaraditi i za pokrasti i za oprati. Tako da je nogomet zanimljivi i kojekakvim drugim grupama, i kriminalnim, menadžersko političarskim. Sa druge strane Rimljani su rekli "kruha i igara" dajte siromašnima i ovima koji nemaju ništa da se malo zabavljaju, još ako ubacite neku pjevaljku to je izvrsno".

Šokantna količina mržnje kod mladih

Ilić podsjeća da je samo u Srbiji preko 11 hiljada skinhedsa a sve političko, sportsko, vjerske organizacije koje okuplja mržnja dijele i zajedničke simbole koji imaju izvorište u fašističkoj ideologiji.
Grafiti mržnje u Beogradu - iz arhive
Grafiti mržnje u Beogradu - iz arhive

Pitamo u čemu je razlika u odnosu kakvog prema ovakvim grupama imaju zemlje Balkana i države poput SAD i Njemačke.

"U Americi se evidentiraju i to se tamo zove hate crime (zločin iz mržnje), jer se oni udružuju po mržnji. Policija ima specijalne timove koji to prate. Dakle, postoji sistem koji to drži pod nekakvom kontrolom. U Americi imate vjerojatno mnogo više skinheda nego negdje drugdje, ali ne mogu doći na stadion i pokazivat svoje zastave. Ne mogu hodati ulicama i pjevati svoje pjesme. Oni mogu da imaju demonstracije, ali moraju da ih prijave i mora biti organizirano od tad do tad i tako dalje. Prema tome, postoji sloboda izraza, ali isto tako postoji sloboda do koje mjere se neko može vrijeđati i ugrožavati nekog drugog".

Zanimanje Ilića za simbole mržnje koji su sve više u upotrebi širom Balkana podstaknuta je njegovim učešćem na posljednjem Gej Prajdu u Beogradu koji su pratili sukobi sa huliganima, kada se suočio sa mržnjom velikog broja mladih ljudi. Svoj aktivizam u podršci feminizmu, židovskom stvaralaštvu i gej pokretu Ilić objašnjava stavom da manjinske grupe treba da brane oni koji nisu njihovi članovi.

"Idem na gej paradu iako nisam gej. Radi toga sam otišao u Beograd i bilo mi je užasno šokantno vidjeti koja je to količina mržnje mladih ljudi. Šta su oni poslije toga napravili? Otišli su da razbiju i pokradu Nike butik, a pritom nemaju pojma da Nike dizajnira gej frajer iz Kalifornije", kazao je Ilić.
XS
SM
MD
LG