Dostupni linkovi

Divac za RSE: Uz mnogo truda možemo preporoditi našu košarku


Vlade Divac
Košarka u Srbiji može opet da bude jaka kao u vreme bivše Jugoslavije, izjavio je u intervjuu za RSE Vlade Divac, legenda jugoslovenske i svetske košarke. Divac, koji je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, govori i o najvećim nadama srpskog sporta, igračima sa NBA potencijalom i ideji da se, kao i u košarci, jednog dana zaigra regionalna fudbalska liga.

“Bez obzira što kosarka poslednjih godina nema velikih uspeha ona jos uvek uživa veliku popularnost u našoj zemlji. Veoma smo talentovani za taj sport, sada su učinjene i promene u Savezu i reprezentaciji, tako da očekujem da bude bolje. Da bismo imali bolju reprezentaciju moramo da imamo bolju ligu. Domaća liga je loša, klubovi su na niskim granama… Teško ćemo moći da idemo napred dok to ne budemo promenili i napravili sistem koji funkcioniše.”

RSE: Aleksandar Đorđević, sa kojim ste nekada zajedno igrali u reprezentaciji, nedavno je postao selektor Srbije. Da li on srpsku košarku može da vrati na staze stare slave?

Divac: Duboko verujem da je on pravo rešenje jer ima kapacitet i znanje da to uradi. Treba biti strpljiv i rezultati će svakako doći. U sportu se ništa ne može uraditi preko noći. Potrebno je vreme i mnogo odricanja i rada, a Aleksandar Đorđević je spreman da radi na taj način. Prihvatio se posla veoma odgovorno i zbog toga je na javnosti i ljudima iz sporta da mu pruže bezrezervnu podršku. Sada je prvenstveno na igračima da odgovore na njegove zahteve. Važno je da smo se plasirali na svetsko prvenstvo i tu će svi pozvani imati priliku da pokažu koliko znaju i umeju.

RSE: Da li je moguće da se danas ponovi generacija tako dobrih igrača kao ona u SFRJ? Kao reprezentacija u kojoj ste zajedno igrali sa Đorđevićem, Kukočem, Rađom…?

Divac: Mislim da je teško da se to dogodi. Iz prostog razloga što lige država koje su nastale od republika bivše Jugoslavije danas nisu ni približno jake kao tada. A upravo je domaća liga tada bila ona iz koje su dolazili najbolji igrači, kasnije svetski asovi, i u kojoj je konkurencija bila takva da nas je sve činila mnogo boljim košarkašima. Domaća liga bila je najzaslužnija za proizvodnju vrhunskih košarkaša. Danas na teritoriji Srbije imate ligu koja skoro da ne postoji. Ona mora da bude mnogo snažnija da bi talente koje imamo napravila još boljim. Na žalost, Partizan i Crvena Zvezda ne idu puno u unutrašnjost Srbije da promovišu košarku, da neki novi klinci vide svoje idole i da se se bave tim sportom.

RSE: Da li danas u Srbiji ima vrhunskih igrača, na nivou košarkaša koji su igrali jugoslovensku ligu i iz nje odlazili u NBA?

Divac: Naravno da ima. Bogdan Bogdanović iz Partizana je itekako talentovan. Napreduje iz godine u godinu i pokazuje fenomenalan kvalitet. Mislim da će on definitivno biti stub reprezentacije Srbije narednih godina.

RSE: Partizan je ove sezone opet u Top 16 Evrolige. U čemu je tajna tog kluba koji godinama ima najmanji budžet i najmlađe igrače u elitnom takmičenju?

Divac: Ključ uspeha Partizana je u ljudima koji ga vode. Trener Dušan Vujošević i predsednik Predrag Danilović već godinama imaju jedan isti sistem koji sjajno funkcioniše. Taj sistem potiče čak još iz vremena kada sam ja igrao, tamo negde od kraja osamdesetih godina. Oni su jednostavno sportisti koji košarku gledaju na sportski način i imaju kontinuitet. A koliko daleko može Partizan u Evroligi ove godine je veoma teško pitanje. Iz prostog razloga što je sam plasman u Top 16 ogroman, ogroman uspeh za ovu generaciju Partizana.

Bez ulaganja teško do medalja

RSE: Kakvu poruku imate za mlade koji se bave košarkom? Da li je NBA cilj ka kom treba stremiti po svaku cenu?

Divac: To svakako može da bude cilj ambicioznih i talentovanih igrača jer se tamo igra najjača košarka. Ali svako ko želi da se bavi košarkom ne treba da žuri i treba da je igra zato što je voli i što iskreno uživa u njoj. To je jedini pravi put. A pare, milionski ugovori i život na visokoj nozi koji vode NBA igrači dođe sam po sebi ukoliko imate kvalitet, talenat i želju da vredno radite. Ako nemate ljubav i poštovanje prema košarci teško ćete ostvariti bilo kakav cilj u tom sportu.

RSE: U košarci se već godinama igra regionalna liga, da li je po sličnom receptu moguća i fudbalska liga?

Divac: Kako stvari sada stoje, sa ozbiljnim incidentima i tenzijama na fudbalskim stadionima u današnje vreme, mislim da je veoma teško da se to uskoro dogodi. Fudbal je u organizacionom smislu mnogo kompleksniji od košarke, daleko je više publike na utakmicama i teško je imati potpunu kontrolu da se ne dogodi nasilje na stadionima. Ali sama ideja regionalne fudbalske lige, govorim u smislu principa, je dobra jer nacionalne lige su isuviše malo tržište i klubovi u takvim uslovima teško mogu da prežive. U košarci je to uspelo iz prostog razloga što je bilo lakše iskontrolisati incidente. Mada, ja sam bio protiv ovakve regionalne košarkaške lige zbog toga sto smatram da ona treba da bude otvorena i za male klubove. Za njih je ona sada zatvorena i to bi trebalo promeniti kako bi bila još bolja.

RSE: Šta vidite kao najveći uspeh srpskog sporta u 2013. godini?

Divac: To je svakako atletika. Medalje koje su na Svetskom prvenstvu u Moskvi osvojili Emir Bekrić i Ivana Španović pokazale su da i u individualnim sportovima imamo talentovane takmičare. Verujem da se od srpske atletike, u koju se poslednjih godina više ulaže, i na Olimpijadi u Rio de Žaneiru mogu očekivati medalje. Rukometašice su medaljom na Svetskom prvenstvu taj sport kod nas vratile na svetsku scenu i pokazale koliko se isplati predan rad.

RSE: Atletika je sport koji je u Srbiji bio na margini, do pre par godina nije bilo novca ni za opremu i treninge, šta je ono sto je Emira Bekrića i Ivanu Španović učinilo tako uspešnim?

Divac: Vera u to što rade i puno odricanja. Oni su svakako pokazali da su pravi šampioni. Materijalna sredstva koja su za njih i druge atletičare obezbeđena u poslednje vreme omogućavaju im da pripreme i programe sprovedu u istim uslovima kao i njihove kolege iz sportski najuspešnijih zemalja sa kojima se takmiče. Samo se tako može do medalja. Inače, ukoliko ne budemo ulagali u sport teško je očekivati da naša talentovana deca budu među najboljima.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG