Dostupni linkovi

Disciplinski tužilac VSTV BiH oformio predmet u slučaju Tegeltija 


 Milan

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u petak, 12. februara da ima registrovan predmet protiv Milana Tegeltije, bivšeg predsjednika VSTV-a.

26. novembra prošle godine, Ured disciplinskog tužioca VSTV, zaprimio je prijavu protiv Tegeltije, nakon što je objavljen snimak razgovora Tegeltije o imenovanju sestre bivše članice VSTV Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija.

Tegeltija je 20. decembra, 2020. godine podnio pisanu ostavku na sve funkcije u VSTV-u. Ostavka je uslijedila nakon što su članovi VSTV izglasali zaključak kojim su pozvali Tegeltiju, koji trenutno obnaša funkciju sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci, grada na sjeveru BiH, da podnese ostavku.

„Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH može potvrditi da...ima registrovan predmet protiv Milana Tegeltije, sudije Osnovnog suda u Banja Luci,“ naveli su u pisanom odgovoru za RSE.

Iz Ureda su također dodali kako protiv Tegeltije u ovom trenutku nije pokrenut disciplinski postupak.

U reakciji na ovu informaciju tegeltija je na svom Twitter nalogu napisao: "evo baš sam se nasekirao i prepao. ne znam dal' će zbog ostavke koju planiram stići da provedu istragu i da me tuže. Ali dobro bi bilo da i formalno potvrde moje tvitove".

VSTV je 10. februara izabralo novo rukovodstvo ove institucije na čije je čelo imenovan Halil Lagumdzija, zamijenivši privremenu predsjedavajuću Sanelu Gorušanović-Butigan, koja je tu funkciju obnašala nakon Tegeltijine ostavke.

Novo rukovodstvo VSTV, u prvom obraćanju javnosti, poručilo je da su spremni da predano rade na reformi pravosuđa.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH su kazali kako je od najveće važnosti da se novo vodstvo VSTV-a obaveže na poboljšanje pravosudnog integriteta, što je potrebno da bi se vratilo povjerenje građana i ispunili zahtjevi Evropske unije za ojačanu vladavinu zakona.


XS
SM
MD
LG