Dostupni linkovi

Topić odustala od funkcije


Lidija Topić
Lidija Topić podnijela je ostavku na poziciju direktorice Direkcije za evropske integracije, a da nijedan dan nije obnašala tu dužnost. Postavljena je prije sedam dana, a poslove je trebala preuzeti danas. Iako je ostavku obrazložila ličnim razlozima, bosanskohercegovačka javnost spekuliše da je to uradila zbog krize vlasti u Federaciji BiH, nakon što su hrvatski ministri najavili svoje povlačenje iz Vlade.

U stranci čiji je član, Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH, kažu da nisu znali za njenu odluku, te da se ne radi o neozbiljnosti, iako je na poziciju direktorice konkurisala dva puta. Član Predsjedništva stranke Marinko Čavara:

„Mislim da se ne može govoriti o neozbiljnom potezu, jer govoriti o ozbiljnosti svih aktera u političkom životu BiH jer vidimo na koji način se osporavaju i funkcioniranje i rad. I onda se ne može govoriti o ozbiljnosti osobe koja nije u mogućnosti da obavlja kvalitetnodužnost.“

Na popunjavanje prve pozicije Direkcije koja Bosnu i Hercegovinu treba da približi Evropskoj uniji čekalo se punih osam mjeseci. Konkurs i imenovanje pretvorilo se u političku trgovinu, a umjesto da raspravljaju ko je najsposobniji za obavljanje tako važne funkcije, političari su se svađali koje nacionalnosti ta osoba treba biti.

Apsurd da se pozicije dijele prema nacionalnoj pripadnosti a ne kvaliteti, potvrđuje i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović:

„Bio je međustranački dogovor da to mjesto pripadne nekome iz reda hrvatskog naroda.“


A da se radi o političkoj igri koja već odavno traje i imenovanju po stranačkoj i nacionalnoj pripadnosti na čelne funkcije u državi, ocjenjuje i analitičar i profesor mostarskog Sveučilišta Slavo Kukić. On tvrdi da je ostavka Lidije Topić odgovor predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću:

„Da parafraziram: Suljo, ako ti nisi spreman igrati po mojim taktovima sa mnom kao partnerom, ja ću otići k Miletu pa ću onda igrati s Miletom i dovest ću tebe u poziciju koja je pozicija političkog privođenja pred zid. To je naprosto taktika gospodina Čovića kojom on pokušava zaokružiti svoje financijsko carstvo na prostoru na kojemu on ima vlast. Da podsjetim: u ovom momentu on apsolutno upravlja Elektroprivredom Herceg Bosne, njemu je potrebno ovlađivanje HT-om, Hrvatske pošte je definitivno osvojio, i on na taj način zapravo ima kontrolu nad javnim kapitalom na prostoru na kojem on vlada.“

Slijedi imenovanje Nevenke Savić


Nevenka Savić
Problem imenovanja direktora Direkcije za evropske integracije pokušaće se riješiti već ove sedmice kada će Agencija za državnu službu na čelno mjesto Direkcije imenovati Nevenku Savić, drugorangiranu kandidatkinju na listi, kaže direktor Agencije Neven Akšamija:

„Ako kandidat ne preuzme dužnost, ne vrši se razrješenje nego organ koji je donio rješenje, izvršio postavljenje ili imenovanje, zaključkom poništava rješenje o imenovanju. Nakon toga, pošto je poništeno rješenje o imenovanju, a odustankom kandidat je brisan sa liste uspješnih kandidata, lista uspješnih kandidata se primjenjuje i dalje i sljedeći kandidat sa liste, koji je sada najuspješniji, se imenuje na to radno mjesto.“

Nevenka Savić, koja će uskoro biti imenovana za direktoricu Direkcije za evropske integracije, i sama je iznenađena nastalom situacijom. Trenutno obnaša funkciju državne koordinatorice za reformu javne uprave. Kaže kako nije član niti jedne političke partije, a na pitanje smatra li se kvalifikovanom za rad Direkcije, odgovara:

„Mislim da sam relativno u toku. Radila sam svojevremeno u Minstarstvu za evropske integracije. Kasnije sam u Parlamentu jedno vrijeme bila sekretar zajedničke komisije za evropske integracije. A i ovaj posao koji danas obavljam je reforma javne uprave, a to je također jedan od ključnih prioriteta za približavanje Evropskoj uniji.“

Iz Evropske komisije u Bosni i Hercegovini poručuju bh. vlastima kako je od bitne važnosti da se što prije imenuje novi direktor Direkcije za evropske integracije s obzirom da se radi o instituciji koja je, kako kažu, od evropskog značaja za budućnost Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG