Dostupni linkovi

Diplomatski gaf makedonskog predsednika


Gjorgje Ivanov
Gjorgje Ivanov
U kabinetu predsednika Makedonije Gjorga Ivanova insistiraju na tome da se priča o mogućoj tužbi poslanice evroparlamenta Doris Pak ne širi.

Naime, nemačka evroposlanica Doris Pak je zapretila da će tužiti makedonskog predsednika jer je lažno tvrdio da mu je ona na nedavnom susretu u Srebrenici rekla da je Makedonija 1995. godine odbacila ponudu međunarodne zajednice da počne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u pod nazivom Bivša jugoslovenska Republika Makedonija.

Ivanov je ovaj podatak objavio na nedavnom brifingu za novinare u Ohridu, kada je govorio o tome da se Makedonija nalazi pod snažnim međunarodnim pritiskom o rešavanju spora o imenu sa Grčkom.

On je želeo da ukaže na propuste koje je makedonska politika imala u čitavom ovom procesu.

U kabinetu predsednika Ivanova kažu da je do susreta došlo, ali da tužbe neće biti i da će čitava priča ostati na tome.

Međunarodne faktore koriste za dnevno-političke ciljeve, ako njima ide u prilog onda se pozivaju na njih, ali ako im nešto ne odgovara, onda ulaze u konflikt sa njima, ocenio je Mersel Biljali.
Politički analitičari smatraju da je ovog puta najverovatnije u pitanju nesporazum, ali da makedonskim političarima nisu strane ni drugačije relacije sa međunarodnim predstavnicima, koje ponekad podrazumevaju neiskusne diplomatske primedbe, a neretko i konfliktne situacije, osim u retkim slučajevima kada se obaveze koje proizilaze od međunarodnih institucija koriste kao alibi.

"Međunarodne faktore koriste za dnevno-političke ciljeve, ako njima ide u prilog onda se pozivaju na njih, ali ako im nešto ne odgovara, onda ulaze u konflikt sa njima. To pokazuje osnovno nepoznavanje o tome kako funkcioniše diplomatija",
kaže profesor Mersel Biljali.

Lidija Dimova iz Makedonskog centra za evropsko obrazovanje smatra da su diplomatski gafovi i česti konflikti sa međunarodnim pretstavnicima indikator da goruća spoljno-politička pitanja i evrointegracije nisu prioritet vlasti.

"Ako je strategija vlade da se izmišljaju načini kako da se ne reši spor o imenu, onda ovo “pije vodu”, to je dobra strategija",
rekla je ona.

Eksperti su saglasni da ovakvi slučajevi nanose štetu na putu makedonske evrointegracije. Jedno od rešenja, kazu oni, su funkcionalne institucije i blagovremeno pripremanje odgovarajućih kadrova za određene funkcije.
XS
SM
MD
LG