Dostupni linkovi

Diplomanti sa budućnošću


U Sarajevu su u utorak dodijeljene dioplome šestoj generaciji diplomanata Američkog univerziteta u BiH. Na svečanoj ceremoniji u Viječnici Grada Sarajeva, ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak obratila se diplomantima, poručujući da kao budući lideri u BIH imaju punu podršku Američke ambasade.

U BiH izazovi su jasni i ima ih mnogo, kazala je u svom obraćanju američka ambasadorka u BiH Maureen Cormack. U prvom planu ambasadorka je imala veliki broj mladih na biroima za zapošljavanje.

"Jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava vaša generacija je nezaposlenost među mladima koja je veća od 60 posto, čak sam nedavno čula da je sada 70 posto. Koliko sam upoznata, diploma koju ćete danas dobiti ima veliku vrijednost – većina vas koja završavate Američki univerzitet u BiH naći će posao u narednim mjesecima", poručila je ambasadorka.

Američka ambasadorka Maureen Cormack je takođe kazala da su pred diplomantima karijere sa sa novim izazovima.

"Prije svega, ostanite ovdje i unaprijedite vašu zemlju. Ukoliko izaberete da studirate ili radite vani nekoliko godina, vratite se i ponesite sa sobom vještine i shvatanje svijeta u kojem živimo. Pored ostalog, suprostavite se i sistemu", poručila je ambasadorica Maureen Cormack.

"Zahtjevajte borbu protiv korupcije, protiv pogrešnog upravljanja ekonomijom od strane politčki podobnih, borite se protiv nekompetentosti i ljenosti. Da budem jasna, ja vam ne govorim ništa što neko na mom mjestu ne bio rekao u govoru pred diplomantima u Americi", zaključila je ambasadorka.

XS
SM
MD
LG