Dostupni linkovi

Diploma se može kupiti misli većina mladih


Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Najnovije istraživanje Centra za monitoring i Centra za građansko obrazovanje o korupciji u obrazovanju pokazuje da je ta pojava najprisutnija u visokom školstvu kao i da ispitanici smatraju da je za takvo stanje najodgovornije Ministarstvo prosvjete.

Većina građana smatra da je veoma prisutna praksa potezanja rođačkih, kumovskih veza za popravljene ocjena, polaganje razreda ili ispita. Velika većina mladih smatra da je studiranje preskupo kao i da se u Crnoj Gori diploma može kupiti.

Istraživanje CEMI-ja i CGO pokazuje da građane najviše brinu nezaposlenost i ekonomska kriza dok je korupcija na trećem mjestu. I dalje najviše vjeruju predsjedniku države, premijeru i SPC. U obrazovni sistem vjeruje 46, dok 22 posto anketiranih nema povjerenja.

Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje kaže da kada je riječ o percepciji korupcije u obrazovanju anketirani građani smatraju da je najmanje ima u
Uljarević: Raste percpecija korupcije na privatnim fakultetima i trenutno iznosi 44 posto. U odnosu na prethodni izvještaj to je značajan rast.

osnovnom, a najviše u visokom školstvu. Prema mišljanju ispitanika korupcije ima više na privatnim univerzitetima.

"U osnovnim školama percepcija korupcije je 13 posto, u srednjim školama 21 posto dok ona značajno raste već kada dođemo u oblast visokog obrazovanja, na državnim fakultetima 30 posto i to je pad za 5 posto u odnosu na prethodno istraživanje. No, raste percpecija korupcije na privatnim fakultetima i trenutno iznosi 44 posto. U odnosu na prethodni izvještaj to je značajan rast", navodi Uljarević.

Većina anketiranih dobi od 18 do 29 godina gotovo da nikada nije imala neposredno iskustvo sa korupcijom i uglavnom su o tim slučajevima čuli od drugih.

A šta su rekli kada se i u kojim situacijama najčešće događa korupcija, govori Daliborka Uljarević.

"Prilikom raspodjele mjesta u studentskim i učeničkim domovima – čak 44 posto, zatim prilikom upisa na fakultet – 39 i nagrađivanje uspješnih učenika i studenata – 30 posto", kaže ona.

Nejednako ocjenjivanje

Ispitanici, njih 15 odsto je čulo da profesor traži i uslovaljava studente da kupe knjigu kako bi polagali ispit, „i to je daleko najrasprostranjeniji vid korupcije u visokoškolstvu, sudeći po iskustvu građana“.

Ono što je zanimljivo, a što si ispitanici istakli, jeste da su bili svjedoci da profesori
Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević
nejednako ocjenjuju znanja učenika i studenata.

"Prema mišljenju građana privilegovana su djeca roditelja na visokim funkcijama, čak 60 posto. Slijede djeca bogatih roditelja 47 posto, djeca partijski podobnih roditelja 22 i djeca prosvjetnih radnika 12 posto", kaže Uljarević.

Većina građana, njih preko 50 posto smatra da je veoma prisutna praksa potezanja rođačkih, kumovskih veza za popravljanje ocjena, da se položi razred ili ispit. Čak 90 posto ispitanika smatra da je cijena studija u Crnoj Gorti previsoka, a 58 posto mladih između 18 i 29 godina smatra da se u Crnoj Gori diploma može kupiti.

"Mladi češće od opšte populacije vjeruju da se diploma može kupiti, njih 58 posto naspram 46 posto u opštoj populaciji", navodi ona.

Za rasprostranjenost korupcije u obrazovanju građani najviše smatraju odgovornim resorno ministasrtvo ali i Vladu.To su prema njihovom mišljenju u ključne institucije koje bi trebalo da se bore protiv korupcije.

Zanimljivo je i da je preko 90 posto anketiranih saopštilo da je veliki studentski protest iz oktobra bio opravdan.

Zlatko Vujović iz CEMI-ja prenosi šta su ispitanici odgovorili na pitanje da li je studenti trebalo da izađu iz zahtjeva koji se odnose isključivo na poboljšanje uslova za školovanja ili da svojim zahtjevima obuhvate i druga društvena pitanja i probleme.

"49 posto podržava stav studenata da se drže okvira studentskih zahtjeva dok veliki procenat 45 smatra da je studenti trebalo da traže odgovornost vrha vlasti za sadašnje stanje, ne samo u školstvu nego i u društvu", kaže Vujović.

Istraživanje Centra za monitoring i Centra za građansko obrazovanje uz pomoć Ambasade Njemačke provedeno je u novembru, do početka decembra ove godine, a telefonska anketa obuhvatila je 817 punoljetnih ispitanika.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG