Dostupni linkovi

Saudijci protjerali dio iranskih hadžija


Hadžije po dolasku u Saudijsku Arabiju, 30. listopad 2011.
Hadžije po dolasku u Saudijsku Arabiju, 30. listopad 2011.
Jedan broj iranskih hodočasnika na putu za Saudijsku Arabiju, na hadž, su bili uhapšeni, a potom protjerani kućama. Incident se dogodio u trenutku vrlo napetih odnosa između regionalnih rivala, Teherana i Rijada.

Piša: Frud Bezhan, priredila Mirjana Rakela

Iransko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da je da su saudijske vlasti pritvorili i deportirali 150 iranskih hodočasnika po dolasku u zemlju na hadž.

Dvije države umanjuju incident. No, do njega je došlo uoči najvećeg događaja u islamskom kalendaru, i nakon tvrdnje da Iran stoji iza navodne urote za ubojstvo saudijskog diplomate na američkom tlu. To je potaknulo nagađanja da bi se moglo raditi o saudijskoj osveti. Iran je snažno zanijekao bilo kakvu umiješanost u tu urotu.
Jedan svjedok tvrdi kako su im rekli da su "većina Iranaca Židovi ili imaju židovske pretke i da zato nemaju razloga ići na hadž“.

Jedan od hodočasnika, koji je želio ostati anoniman, kazao je za iransku novinsku agenciju Fars da su bili zatočeni na aerodromu u Medini pod izlikom da imaju lažne vize.

"Govorili su nam da su naše vize problem, a s njima je sve u redu, jer su izdane u saudijskom konzultu u Mashhadu. Neki od policijskih oficira ipak su priznali da su vize prave“.

On je dodao da su hodočasnicima rekli da je "većina Iranaca Židovi, ili imaju židovske pretke i da zato nemaju razloga ići na hadž“.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Irana Hassan Qashqavi osudio je deportacije, rekavši da je konzulat u Mashhadu imao probleme zbog izdavanja viza prije hadža.

Hassan Qashqavi
Hassan Qashqavi
Qashqavi navodno pregovara s predstavnicima Saudijske Arabije kako bi se problem riješio. On smatra da za vrijeme hadža treba na snazi biti bezvizni režim.

Iran je ranije izrazio nadu da će hadž biti "vrlo miran " unatoč pogoršanju bilateralnih odnosa.

Saudijski princ Nayef bin Abdel Aziz koji se nalazi na čelu Ministarstva unutarnjih poslova izjavio da ne očekuje poteškoće jer su "Iranci uvijek poštovali hadž."

Međutim, upozorio je da će Saudijska Arabija "svim sredstvima" osigurati mirno hodočašće.

Iranski hodočasnici, među kojima je i nekoliko uglednih vjernika koji napamet izgovaraju dijelova Kur'ana, inzistiraju se radi o primjeru uvredljivog ponašanja prema iranskim vjernicima.

Raskol će se nastaviti

Adel Darwish, britanski novinar i politički komentator specijaliziran za bliskoistočne odnose, smatra da se incident može promatrati kao produkt prošlih i sadašnjih neprijateljstava između dvije zemlje.

On ističe da je praksa protjerivanja iranskih hodočasnika iz Saudijskog kraljevstva započela početkom 1980-ih kada je Teheran počeo koristiti hadž kao političku platformu za izvoz islamske revolucije u zaljevske države.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad bio je na hadžu 2007. godine
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad bio je na hadžu 2007. godine
"U posljednjih nekoliko godina, Iranci su postali sofisticiraniji u korištenju obavještajnih službi i jedan broj njihovih agenata prikriveni su hodočasnici i hadž koriste kako bi svoje radikalne ideje prenjeli ljudima koji dolaze iz raznih područja Afrike, iz Azije, pa i udaljene Evrope. Takvo okupljanje im dobro dodje da šire svoje ideje.“

Darwish smatra da će se raskol između dvije zemlje nastaviti. Saudijska Arabija će se osjećati ugroženom dok će islamski režim u Iranu i dalje jačati.

"Saudijci će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitili svoje interese, a Iranci će pokušati izvoziti svoje unutarnje probleme, čime će stvarati napetost duž zapadne obale zaljeva", ističe Darwish.

Duga povijest napetosti između Saudijske Arabije, u kojoj žive pretežno suniti, i Irana, gdje žive šiiti, je tokom hadža znala doći do izražaja, što je dovodilo do krvavih međusobnih sukoba.

Tokom hadža 1987, u sukobima između iranskih shiitskih hodočasnika i saudijskih snaga sigurnosti poginulo je od 400 ljudi, uključujući i 275 Iranaca.

Nakon tragičnog incidenta, bijesni Iranci su napali ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu, dok je iranski vođa ajatolah Homeini pozvao Saudijce da svrgnu vladajuću kraljevsku obitelj. Iranski hodočasnici slijedeće tri godine nisu dolazili na hadž.

Saudijska Arabija od tada je smanjila broj iranskih hodočasnika kojima je dopušteno sudjelovati u hadžu do 45.000 dok je ranije taj broj premašivao 150.000.

Hadž će, u dva sveta grada , Meki i Medini, okupiti više od 1,5 milijuna muslimanskih vjernika iz cijelog svijeta. Nakon tri dana hadža, u nedjelju muslimani širom svijeta slave Bajram.
XS
SM
MD
LG