Dostupni linkovi

Pronađeni ostaci "grbavog" dinosaura


Ilustracija
Ilustracija
Priredio Rinko Golubović

Španjolski paleontolozi otkrili su ostatke nove, do sada nepoznate vrste dinosaura s karakterističnom grbom na leđima, koji je živio prije 120 do 150 milijuna godina.

Prema navodima stručnjaka, objavljenima u znanstvenom časopisu Nature, reptil, za kojega se vjeruje da je bio primitivni predak karkarodontosaura (Carcharodontosauria), najvećih dinosaura grabežljivaca koji su nekoć nastanjivali naš planet.

Neobični je dinosaur nazvan Concaveantor corcovatus, bio je dugačak čak šest metara i hodao je na stražnjim nogama, a hranio se mesom.

"Grbavi" dinosaur predak je kasnijih, znatno većih i razvijenijih dinosaura

Paleontolog Fernando Ecaso sa Sveučilišta u Madridu potvrdio je da su dobro očuvani i gotovo kompletni ostaci "grbavog" dinosaura otkriveni u mjestu La Cierva, a pretpostavlja se da su iz iste linije kasnije nastale brojne vrste razvijenijih i znatno većih grabežljivaca karkarodontosaura i gigantosaura.

Ecaso tvrdi i da je novopronađeni Concaveantor corcovatus zanimljiv prije svega po karakterističnoj grbi, koju su činila dva hipertrofirana kralješka u sredini kralježnice.

Znanstvenicima još nije posve jasno čemu je služila ova grba, no Ecaso tvrdi da su prilično sigurni da se ne radi o posljedici eventualnog loma kralježaka kod pronađenog primjerka ili nekoj degenerativnoj bolesti, već tvrde da je očito riječ o karakteristici vrste.

Prema prvim hipotezama iznesenima u članku, grba bi mogla služiti kao svojevrsno spremište masti.
XS
SM
MD
LG