Dostupni linkovi

Odnos države prema posljednjoj dinastiji


Iz arhive: Princ Nikola Petrović sa porodicom
Iz arhive: Princ Nikola Petrović sa porodicom
Princ Nikola Petrović Njegoš po svoj prilici neće biti član Odbora za proslavu 100 godina od proglašenja Kraljevine Crne Gore, kada je je na prijesto stupio njegov pradjed Kralj Nikola, crnogorski kralj.

Princ je poručio kako neće učestvovati u javnim akcijama sve dok se ne riješi status nekadašnje vladarske familije.

To je u izjavi za RSE ponovila i njegova pravna zastupnica Tanja Spičanović.

"Princa Petrovića uistinu niko nije pitao da li će biti, da li bi želio da bude član tog Odbora. Njegov stav je da dok god se ne riješi njegov status u Crnoj Gori da ne želi da učestvuje ni u kakvoj akciji javnog karaktera, a još najmanje za stogodišnjicu Kraljevine Crne Gore. Podsjećam da je princ prvu komunikaciju napravio sa Vladom 2004. i da i dan danas očekujemo odgovor," rekla je ona.

Nakon što je 2004. uputio prvi zahtjev Vladi da konačno utvrdi status posljednje crnogorske dinasije, praunuk Kralja Nikole pisao je najvišim crnogorskom adresama bezuspješno još nekoliko puta. Posljednji put je, kako kaže Spičanović, to bilo u decembru kada se sastala sa ministrima prava i kulture Mirašem Radovićem i Branislavnom Mićunovićem.

"Kojima sam proslijedila početkom decembra jednu promemoriju u ima princa, gdje sam precizirala njegov zahtjev šta znači rješenje njegovog statusa i rješenje restitucije njegovih dobara i na taj dopis još nemam odgovor. Predlog je bio da se sretnemo ponovo ili eventualno da ministri Radović i Mićunović dođu i da sretnu princa u Parizu, međutim, ni dan danas nemamo odgovor na taj dopis," rekla je ona.
Ministarstvo nema nikakve ingerencije kada je rehabilitacija porodice Petrović u pitanju. To su pitanja kojima se bavi Vlada.

Do odgovora smo pokušali da dođemo u Ministarstvu pravde i Ministarstvu kulture. U prvom nam je zatraženo da pitanje pošaljemo elektronskom poštom, dok nam je u drugom saopšteno da je ministar na sastanku. Izjavu nam je istim povodom još jesenas dala portparolka ministra kulture Danica Nikolić da to minstarstvo može da interveniše samo na simboličnom nivou.

"Ministarstvo nema nikakve ingerencije kada je rehabilitacija porodice Petrović u pitanju. To su pitanja kojima se bavi Vlada, kojima će se baviti skupština i najviši državni organi će morati da odluče o tome," kazala je tada Nikolić.

Švedski sto

Pitanje posljednje crnogorske dinastije od predstavnika državnog vrha potencirano je samo pred važne društvene događaje kao u predreferendumsko vrijeme, kada je premijer Đukanović izjavio da je Vlada spremna da princu Nikoli da određena prava kako se u Crnoj Gori ne bi osjećao kao gost nego kao reprezentativni domaćin.

Sve je ostalo samo ne riječima, iako su prije svega istoričari upozoravali kako je politička rehabilitacija i rješavanje statusa dinastije Petrović, prevashodno istorijski, pravni, ali i civilizacijski dug crnogorske države.
Tu se aktuelna vlast ponaša kao neko ko je za švedskim stolom. Kada im nešto treba onda to uzmu, ono što misle da u datom trenutku nije potrebno oni to odbace tako da tu nema dosljednosti i principijelnosti.

"Tu se aktuelna vlast ponaša kao neko ko je za švedskim stolom. Kada im nešto treba onda to uzmu, ono što misle da u datom trenutku nije potrebno oni to odbace tako da tu nema dosljednosti i principijelnosti. Kada to kažem imam na umu sljedeće. Ako pogledate kako se vlast odnosi prema imovini Srpske Pravoslavne Crkve koja je na kraju krajeva postala imovina te institucije kao jedna od odluka i posljedica odluka Podgoričke skupštine i kako se odnosi prema dinastiji Petrović onda se tu vide veoma bitne razlike," smatra profesor Šerbo Rastoder:

I istoričar Dragutin Papović razumije odbijanje princa Nikole da učestvuje u proslavi stogodišnjice Kraljevina Crne Gore.

"Sasvim razumljiv protest princa jer ipak dinastije se sjete samo kada je u pitanju obilježavanje tako nekih događaja, nekih dnevnopolitičkih aktuelnih pitanja, a kada sve to prođe taj odnos ostaje kao što je i do sada, odnosno ništa se ne rješava," kaže Papović.

Princ Nikola Petrović više puta je isticao kako od crnogorske države ne traži vraćanje cjelokupne imovine njegovih predaka, već samo manji reprezentatitvni dio, što je prema riječima profesora Rastodera racionalano, skromno i realno. A na pitanje kada će država početi da rješava prinčeve zahtjeve on kaže:

„Mislim da će to stanje potrajati sve dok sadašnja vlast ne bude prije svega sama sa sobom raščistila o tome šta je ono što je vertikala crnogorskih institucija i šta je pozicija i uloga dinastije Petrović u toj vertikali.“

XS
SM
MD
LG