Dostupni linkovi

Ekspoziture Poštanske štedionice za Srbe na Kosovu u blizini prelaza


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Banka Poštanske štedionice iz Srbije postavila je montažne ekspoziture u neposrednoj blizini četiri granična prelaza sa Kosovom: Jarinja, Brnjaka, Končulјa i Merdara.

Marko Pavlović iz Poštanske štedionice je novinarima kod prelaza Jarinje rekao da veliki broj ljudi dolazi do montažnih ekspozitura da podigne novac, te da je isplaćeno preko sedam miliona dinara (oko 60.000 eura).

"Nema nikakvih ograničenja u smislu podizanja para, ni na bankomatu, ni na šalterima banke", rekao je on.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, ovakav potez je napravljen kako bi se Srbima sa Kosova olakšalo podizanje svojih primanja iz budžeta Srbije, koja dobijaju u dinarima.

Odluka Centralne banke Kosova (CBK), kojom se uređuje da evro bude jedina valuta za platni promet na Kosovu, stupila je na snagu 1. februara, na osnovu koje je Carina Kosova u dva navrata zabranila uvoz dinara iz Srbije.

Zbog toga, pripadnici srpske zajednice u opštinama južno od Ibra od sredine februara ne mogu da podignu svoja primanja iz budžeta Srbije, dok je u opštinama na severu Kosova moguće podići ograničenu svotu novca na šalterima Poštanske štedionice.

Iz Kancelarije za Kosovo navode da će sada klijenti Poštanske štedionice u novoformiranim ekspoziturama sa srpske strane četiri prelaza sa Kosovom, moći da obavljaju sve bankarske poslove: podizanje plata, penzija, socijalnih novčanih pomoći i ostalih primanja.

Takođe mogu da obavljaju uplate na dinarske i devizne račune i ostale bankarske poslove.

Dodaje se da je svaki objekat opremlјen i bankomatom Poštanske štedionice, na kome će u bilo koje doba biti moguće podizanje sredstava sa dinarskih računa.

"Banka je kao podršku građanima poslala i dve mobilne ekspoziture na točkovima koje će u skladu sa potrebama građana biti dostupne na ovim lokacijama", piše u saopštenju.

Montažne ekspoziture Poštanske štedionice, 11. 3. 2024.
Montažne ekspoziture Poštanske štedionice, 11. 3. 2024.

Dodaje se da je "ovo tehničko rešenje privremenog karaktera dok se ne uspostavi normalno funkcionisanje platnog prometa u srpskim sredinama na Kosovu".

Pored banke Poštanske štedionice, dinarima na Kosovu posluju i pošte koje rade u sistemu Srbije, a koristi se i u trgovini u sredinama gde žive Srbi.

Međunarodna zajednice izrazila je zabrinutost da bi odluka CBK o ukidanju dinara mogla da ima negativan uticaj na kosovske Srbe i podigne etničke tenzije, te je zatraženo odlaganje primene ove uredbe.

Međutim, Centralna banka Kosova je saopštila da prelazna faza primene njene uredbe ne može trajati duže od tri meseca.

Pitanje dinara je bila i tema dijaloga Kosova i Srbije 27. februara u Briselu, koji je završen bez konkretnog rezultata a specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak je rekao da su potrebni dodatni sastanci.

Za Kosovo je pitanje dinara unutrašnja tehnička stvar, dok Srbija insistira na pronalaženju političkog rešenja u okviru dijaloga.

XS
SM
MD
LG