Dostupni linkovi

Dinamovi kapetani protiv Mamića


Zdravko Mamić
Zdravko Mamić
Četvorica nekadašnjih Dinamovih legendi - Dario Šimić, Igor Bišćan, Tomo Šokota i Silvio Marić - založili su se za provođenje demokratskih izbora za upravu zagrebačkog prvoligaša. Dinamo je bolestan i treba mu ozdravljenje, poručili su. Stvarni vladar i vlasnik Dinama Zdravko Mamić odgovorio im je - uvredama.

Nema promjena u Dinamu dok organi kluba biraju i potvrđuju jedni druge, i jedini izlaz je provođenje rješenja Sportske inspekcije da se u Dinamu omoguće izbori po načelu „jedan čovjek – jedan glas“, poručila su četvorica nekadašnjih Dinamovih kapetana - Dario Šimić, Igor Bišćan, Tomo Šokota i Silvio Marić.

Tomo Šokota o Dinamu u njegovo vrijeme i o tome u što se pretvorio:

„Klub je danas postao jedan privatni interes – klub jedne obitelji!“

Tko je sada u skupštini Dinama?

„Devedeset i pet posto ljudi koji se u njoj nalazi nisu demokratski i legitimno izabrani, nego su izabrani po nekom prijateljskom ključu, poslovnoj suradnji, poslovnom odnosu sa ljudima koji vode klub…“, kaže Igor Bišćan.

Mamić je odgovorio u svom stilu – uvredama:

„Inače, mozak im je svima kao šumeći C-vitamin. Kada ga stavite u vodu, on samo ide šššš i – rastopi se!“

Hrvatska javnost pozdravila je inicijativu četvorice Dinamovih kapetana, pogotovo što oni – nasuprot Mamićevim podmetanjima – najavljuju da nemaju nikakvih osobnih ambicija.

Blok interesa

Međutim, sportska analitičarka Romana Eibl za naš radio podsjeća da su ušli u sukob sa kompaktnim blokom interesa sportskih menadžera i politike:

„Ja se bojim da dečki ne znaju u što su se upustili. Ja pozdravljam njihovu inicijativu i to što su osnažili lijepa, artikulirana i pravno utemeljena nastojanja inicijative 'Zajedno za Dinamo' koju se na sve moguće načine nastoji obezvrijediti i
Milan Bandić
Milan Bandić
omalovažiti. Oni su joj svojom pojavom dali dodatnu snagu. Međutim, ono čega se ja bojim kada kažem da dečki ne znaju u što se upuštaju – radi se o sustavu koji je naprosto zacementiran!“

Naime, Mamić je u čvrstoj vezi sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji je već do sada napravio totalnu čistku u Zagrebačkom sportskom savezu i ozbiljno ugrozio košarkaški klub Cibona, jer nisu željeli igrati po njegovim pravilima.

Zbog toga kolegica Eibl kao sasvim realnu mogućnost dopušta da grad Zagreb Dinamu bez Mamića uskrati financiranje, dovede u pitanje korištenje stadiona koji je gradski, i tako diskreditira novu ekipu:

„Pa će se onda ti takozvani 'mamićevci' naslađivati – evo što smo vam rekli da će Dinamo bez nas propasti! Ja to tako nekako vidim – situacija je vrlo teška i nezahvalna.“

U javnosti je gotovo neprimijećeno ostalo Dinamovo financijsko izvješće, po kojem je Dinamo zaradio – najviše na prodaji igrača – 218 milijuna kuna, ali nikome nije jasno - kamo su otišli rashodi od 225 milijuna kuna, odnosno gotovo 30 milijuna eura?

Iako Dinamo ima novca više nego kompletan ostali hrvatski sport zajedno, tribine su prazne i u domaćim i u međunarodnim susretima, a rezultati na međunarodnom planu su i više nego skromni. Zato novinar Večernjeg lista Mario Zorko pita:

„Koji je smisao takvog kluba, takvog Dinama koji sa svojim proizvodom, dakle – sa svojom igrom – ne privlači navijače, nema ni neke sponzore, a troše se enormna sredstva kojima praktički upravlja samo jedan čovjek, kojem odgovara da se pozornost javnosti bavi svim drugim stvarima oko njega, a da se ne zadire u krucijalne stvari?“
XS
SM
MD
LG