Dostupni linkovi

“Dinamova” stota obljetnica bez navijača


Ilustracija
Ilustracija
U utorak zagrebački nogometni klub “Dinamo” slavi stotu obljetnicu osnivanja.

Središnja proslava održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu pred 740 uzvanika. Pred dva mjeseca “Hajduk” je slavio svojih 100 godina na poljudskom stadionu zajedno s 35.000 navijača.

Decenijama u zagrljaju politike, danas u raljama biznisa. Unazad dva desetljeća mijenjali su mu ime i previše puta - 1991. kada se protivno volji navijača mijenja naziv u HAŠK Građanski, dvije godine kasnije po osobnoj želji pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana postaje Croatia.

Zbog toga su devedesete obilježene konstantnim prosvjedima navijača, posebice Bad Blue Boysa, koji traže povrat starog imena, i ono se na kraju vraća nakon Tuđmanove smrti i odlaska HDZ-a s vlasti, točno na Valentinovo 2000. godine.

Međutim, ljubav vodstva kluba i navijača koja je tada pukla nikada se nije obnovila, i otada među njima traje rat.

Da “Hajduk” ne bi jedini slavio ove godine sto godina postojanja, pred 14 dana skupština “Dinama” dopunjuje ime kluba u “Građanski nogometni klub Dinamo”, pa se danas slavi stota godina od osnutka “Građanskog”, pardon “Dinama”.

“Dvadesetišestog travnja 1911. godine u Budjejovičkoj pivnici na zagrebačkom Preradovićevom trgu osnovan je ‘Prvi hrvatski građanski športski klub’ To je bio odgovor na silnu mađarizaciju koja se u ono doba provodila, i na forsiranje mađarskog jezika. Odgovor mladih športaša je bio taj da se onda u Zagrebu osniva jedan pravi narodni klub, a to je bio ‘Građanski’,” govori za RSE govori najvjerniji “Dinamov” ljetopisac, doajen hrvatskog sportskog novinarstva Fredi Kramer.

“Građanski” je igrao do 45-te, tada nove vlasti rasformiraju postojeće klubove, u Zagrebu se osniva “Dinamo”, a velik broj igrača je odveden u Beograd. Ostalo je povijest.

"Dinamo - to sam ja!"

Sada “Dinamo” definiraju njegov de-facto gazda Zdravko Mamić i odnos kluba i njegovih navijača. Mamić je slavu u javnosti stekao više striptizom na zagrebačkom aerodromu nakon jedne “Dinamove” pobjede i prostačenjem prema novinarima, nego uspjesima kluba.



Evo primjera.

Mamić: “Ma nabijem te na k...c, budalo jedna! Moj sin će raditi ono što ja hoću i što ja mislim da je u redu. Kretenu jedan glupi!”

Novinar tportala Borut Šips: “Pa makar bilo to...”

Mamić: “Šuti! Mrš u p...u materinu! Eto, sad si dobio svoje! J... ti mater u p...u!”

Novinar tportala Borut Šips: “Pravi gospodin, nema što...”

Mamić: “Majku ti j...m koja te okoti!”



Novinar tportala Borut Šips “zaradio” je tu bujicu primitivizma kada je upitao Mamića do kada će on i njegov brat koji su u vodstvu “Dinama” i njegov sin u menadžerskoj agenciji za trgovinu igračima biti u sukobu interesa i kršiti hrvatske zakone. Šips je svjestan da Mamić uopće nije primitivna budala, već beskrupulozni poduzetnik.

“To je bilo vrlo koncizno pitanje koje njemu nije dalo mogućnost da se izvuče sa svojom retorikom, jer on je sjajan govornik, i mislim da je ovo našao kao najupečatljiviji način da odvrati pozornost, odnosno da nekako na galamu pokuša maknuti fokus sa pitanja s kojeg ga je izuzetno želio maknuti”, smatra on.

Sportski novinar “Jutarnjeg lista” Alen Lesički kaže kako “Dinamo” dijeli sudbinu ostalih velikih svjetskih klubova, koji već dugo nisu romantika, već biznis. A Mamić se – kaže naš sugovornik - jednostavno uspio nametnuti.

“Znate što vam je najbolji indikator? Kada Zdravko Mamić ne poludi na svojoj presici, ta presica dobije minoran značaj u medijima. Kada napravi jedan gaf – novine su ga pune, mediji su ga puni! Dakle, on sam o sebi stvara takvu sliku i mit: Dinamo - to sam ja!”
ocjenjuje Lesički.

Pred dva mjeseca “Hajduk” je slavio svojih 100 godina na Poljudu pred 35.000 razdraganih navijača. U utorak uveče “Dinamo” slavi u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu pred 740 uzvanika.

To je logična posljedica Mamićevog rata s navijačima, koji su se javnosti u utorak obratili priopćenjem u kojem kažu kako vjerojatno u svjetskoj povijesti nije zabilježena proslava okrugle obljetnice nekog kluba, bez njegovih navijača.

Zanimaju ih samo dvije stvari koje se ionako neće desiti – da ministar prosvjete i sporta Fuchs u utorak uvečer pita Mamića do kada će biti u sukobu interesa i kršiti zakon, i da zagrebački gradonačelnik Bandić najavi inspekcijski nadzor, jer “Dinamo” posluje suprotno Zakonu o udrugama, po kojem je osnovan.
XS
SM
MD
LG