Dostupni linkovi

Dijalog Irana i svjetskih sila o nuklearnom programu


Bushehr 120 kilometara južno od Teherana
Bushehr 120 kilometara južno od Teherana
Svjetske sile su pozvale Iran da, bez preduvjeta, uđe u ozbiljan dijalog o nuklearnom programu.

Poziv je objavljen u zajedničkom saopštenju SAD, Kine, Rusije, Francuske Velike Britanije i Njemačke, sa sjednice Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

U Iranu je objavljeno da su spremni nastaviti razgovore pod uvjetom da im se prizna pravo na razvoj atomske energije u mirnodopske svrhe.

Detalji o tome gdje i kada bi se predloženi razgovori između svjetskih sila i Irana mogli dogoditi još nisu objavljeni. Posljednji takvi pregovori u Istanbulu, januara 2011, prekinuti su bez rezultata.

Iranski ambasador pri IAEA, Ali Asghar Soltanieh, izrazio je spremnost za nastavak rada s inspektorima UN-a, ali nije ponudio nikakve pojedinosti.

Ambasadori svjetskih sila pozvali su u četvrtak Iran da inspektorima otvori i “sumnjive” nuklearne pogone. Teheran je, naime, dugo blokirao UN-ove inspektore koji su željeli pregledati mjesto Parchin.

U ponedjeljak je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, Jukija Amano, upozorio na mogućnost da su Iranci uklonili dokaze iz Parchina.

Vršilac dužnosti američkog predstavnika u UN-ovoj Agenciji u Beču, Robert Wood, izrazio je zabrinutost glede ove informacije naglašavajući kako je očito da su iranske vlasti “dezinficirale” Parchin.

"Ne želim u ovo petljati obavještajne podatke ili slične informacije, ali evidentno postoje dokazi da je Iran 'počistio' Parchin. Ako se to zaista desilo, to je od velike važnosti za nas. A čini se da sada ima i smisla uporno odbijanje Teherana da u to mjesto puste međunarodne inspektore. Ja ne znam što se u Parchinu događa, ali su izvještaji vrlo uznemirujući.“

U međuvremenu, iranski vrhovni vođa je pozdravio nedavne komentare američkog predsjednika Baracka Obame, koji je u rješenju iranskog problema dao prednost diplomatiji, a ne vojnoj sili.

Obama je u utorak takođe kritizirao one koji udaraju u “ratne bubnjeve”.

Njegova je izjava došla u vrijeme pojačanih napetosti između Irana i Izraela, koji nije isključio moguće vojne udare protiv Teherana usmjerene na uništavanje tamošnjih nuklearnih postrojenja.

Agencija IRNA u četvrtak je citirala ajatolaha Ali Hamneija koji je Obamine opaske pohvalio kao "dobre riječi i izlaz iz zabluda."
XS
SM
MD
LG