Dostupni linkovi

Digtalni samit: Zapadni Balkan napredovao na polju digitalizacije


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić (u sredini) na Samitu, Podgorica, 13. oktobar 2021.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić (u sredini) na Samitu, Podgorica, 13. oktobar 2021.

Države Zapadnog Balkana napredovale su na polju digitalizacije uprkos izazovima i poteškoćama izazvanim pandemijom korona virusa, saopšteno je u zajedničkoj izjavi sa ministarskog sastanka u okviru četvrtog Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana u Podgorici, koji je održan od 11. do 13. oktobra.

U izjavi se navodi da su se Akcionim planom za Zajedničko regionalno tržište usvojenim 2020, države Zapadnog Balkana obavezale da će zajednički raditi na integraciji regiona u panevropsku digitalnu zonu, koja bi trebala da vodi digitalno vođenoj ekonomiji zasnovanoj na standardima i praksi Evropske unije (EU).

Ministri podržavaju viziju Mape puta za smanjenje cijena rominga sa EU blizu domaćih cijena do 2027. godine, navodi se u izjavi ministara i predstavnika ministarstava ekonomija Zapadnog Balkana iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Samit je imao hibridni format, pa se učesnicima video porukom obratio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi). On je odao priznanje zemljama regiona na primjeni zone bez rominga, koja je počela u julu, i to ocijenio kao veliko dostignuće zajedničkog napora.

Dodaje da EU ima okvir za pomoć digitalnoj transformaciji u zemljama Zapadnog Balkana, kao jednoj od ključnih perjanica ekonomskog i investicionog plana.

“Već smo odobrili 13 grantova podrške za pripremu široke infrastrukture i uspostavljanje centara za podatke, a sve u skladu sa evropskim pravilima, uključujući i zaštitu podataka. Kada te pripreme budu okončane, investicije koje su generisane evropskom podrškom dostići će 500 miliona eura”, naveo je evropski komesar.

Međutim, investicije nisu dovoljne za funkcionisanje tržišta, smatra Varhelji.

“Regulatorno okruženje takođe treba reformisati. Zato je jednako važno uspostaviti zajedničko regionalno tržište, o čemu su se prošle godine složili lideri zemalja Zapadnog Balkana”, poručio je Varhelji.

Generalna sekretarka Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) Majlinda Bregu je kazala da je smanjenje cijene rominga između Zapadnog Balkana i EU izazovan proces.

„Naporno ćemo raditi kako bismo ostvarili dostizanje tog cilja i nadamo se prvim rezultatima za pet godina“, rekla je Bregu.

Jedna od ključnih stavki Vlade Crne Gore je digitalna transformacija, izjavio je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić otvarajući Sastanak na visokom nivou u okviru samita, uz ocijenu da je pandemija korona virusa nametnula i jednu dobru stvar, a to je prelazak na “digitalni način razmišljanja”.

“Ovo je vrijeme u kome pobjeđuje znanje, a znanje bez digitalne transformacije je danas kao nekad u srednjem vijeku, kada je neko imao znanje, ali nije znao da piše. To je poruka o kojoj treba svi da razmislimo i da zajedničkim naporima učinimo region digitalnim i bolje povezanim”, rekao je Krivokapić.

Digitalni samit Zapadnog Balkana je dio Berlinskog procesa i inicijativa RCC.

Trodnevni skup je okupio predstavnike vlada Zapadnog Balkana, Evropske komisije, Vijeća za regionalnu saradnju, poslovne zajednice. Razgovori su vođeni na četiri glavne platforme: povezivanje mreže i usluga, povjerenje i sigurnost, digitalne vještine i digitalna ekonomija.

XS
SM
MD
LG